Nog geen oplossing: Axamer Lizum lijkt dicht te blijven deze winter

Door Patricia Christiani

Vorige week meldden we dat skigebied Axamer Lizum deze winter misschien dicht blijft. De exploitatiemaatschappij durft het deze coronawinter niet aan de liften te openen en vreest een financiële strop door annuleringen van toeristen. Afgelopen maandag was er daarom een crisisbijeenkomst met alle betrokken partijen, zoals lokale politici, Innsbruck Tourism en de liftmaatschappij. Helaas bleef de bijeenkomst zonder resultaat. De liftexploitant van Axamer Lizum heeft het verzoek van de burgemeesters uit de regio om toch open te gaan voor het komende winterseizoen, afgewezen.

Liftexploitant Axamer Lizum wil dicht blijven

De grootste eigenaar van de liften, het bouwbedrijf Fröschl, blijft bij zijn besluit dicht te blijven. Het bedrijf denkt dat het niet rendabel is om dit winterseizoen tijdens de coronapandemie de liften te openen. De aanvraag voor ontheffing van de exploitatieverplichting voor de komende winter wordt dan ook niet ingetrokken.

Voor de burgemeesters riep de bijeenkomst van afgelopen maandag meer vragen op dan antwoorden, zeggen ze. Men hoopt nu op verdere gesprekken. Het is echter niet bekend of en wanneer ze zullen plaatsvinden.

Voorkomen dat andere gebieden ook gesloten blijven

Al vóór de crisisbijeenkomst waren er ook reacties van staatspolitici. Gouverneur Günther Platter (ÖVP) deed een beroep op liftmaatschappijen en hoteliers om geen overhaaste beslissingen te nemen. “Ik begrijp de onzekerheid, maar we moeten kalm blijven”, zei hij in de “Tiroler Tageszeitung”. Tegelijkertijd wil men vergelijkbare acties van andere liftmaatschappijen in Oostenrijk voorkomen.

De burgemeester van Innsbruck, Georg Willi (Groenen), benadrukte ook dat de Axamer Lizum niet alleen een populair skigebied is voor toeristen, maar ook een belangrijk lokaal recreatiegebied voor Innsbrückers en het daaraan grenzende gebied. “Vooral in tijden van de coronapandemie zijn openluchtrecreatiegebieden belangrijk”, aldus het stadshoofd. Je hebt “zoveel mogelijk gebieden nodig die open zijn, zodat mensen zich goed kunnen verspreiden en de kans op infectie lager is”. Kritiek op de exploitant van het skigebied kwam er ook van de Tiroler FPÖ. “Het lijkt alsof de lokale bevolking niet meer meetelt, alleen toeristen”, zei de leider van de staatspartij Markus Abwerzger.

UPDATE:

Volgens Nederlandse inwoner in Axams, Wilco Kraaij, zijn er vrijdag aanstaande nieuwe gesprekken om ervoor te zorgen dat het gebied opengaat. Wilco: “Er zijn zo’n 1500 banen direct en indirect bij Axamer Lizum betrokken. De intentie is er om wel open te gaan, alleen wil de exploitant gesteund worden door de overheid”.

Bron: ORF

Hoofdfoto: AxamerLizum.at

Anderen lazen ook:

één reactie op “Nog geen oplossing: Axamer Lizum lijkt dicht te blijven deze winter”

  • Wilco Kraaij
    7 oktober 2020 at 14:19

    Dit klopt niet, helaas. Jullie lopen veel te ver op de zaken vooruit. Wij wonen in Axams en maken van dichtbij mee wat er gebeurt. Vrijdag zijn er nieuwe gesprekken om er voor te zorgen dat het wel opengaat. Er zijn zo’n 1500 banen direct en indirect met Axamer Lizum betrokken. De intentie is er om wel open te gaan, alleen wil de exploitant gesteund worden door de overheid. Het botert al jaren niet tussen die partijen.

Comments are closed.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer