NIEUWS | Kleine skigebieden hebben deze winter minder last van omzetdaling

Door Patricia Christiani | bron: kaernten.orf.at

Tijdens deze coronawinter mochten alleen de inwoners van Oostenrijk de skigebieden bezoeken. Van dit lokale bezoek “profiteerden” vooral de kleinere skigebieden. Bij hen was de omzetdaling een stuk minder dan bij de grotere gebieden die meer afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen.

Sneeuwcondities optimaal

In Karinthië is dit volgens Orf.at goed terug te zien.  Terwijl de verliezen voor grotere gebieden als Nassfeld of Bad Kleinkirchheim tot wel 80% oplopen, is de omzetdaling bij kleinere skigebieden veel minder dan gevreesd. Tijdens deze winter kwam er ook nog eens een record hoeveelheid sneeuw naar beneden, waardoor de condities optimaal waren.

Toch blijft Bad Kleinkirchheim open tot aan Pasen. De activiteiten gesloten houden was nooit een optie, zegt Sabine Peternell van Bergbahnen: “We hebben niet eens nagedacht over gesloten blijven, omdat we een fundamenteel verantwoordelijke rol spelen als economische motor. We hebben de hele winter gehoopt dat de horeca zou openen. Desondanks was voor ons duidelijk: we blijven in ieder geval open. De vraag was eerder of we huidige aanbod konden uitbreiden of dat houden we vast moeten houden aan een gereduceerd aanbod.” Doordeweeks biedt het gebied zo’n 50 procent van het ski-aanbod en in het weekend hebben lokale gasten 8 liften en 14 skipistes tot hun beschikking.

Tien procent meer locals bij skigebied de Gerlitzen

De liften op de Gerlitzen draaien sinds kerst volledig. Ook hier zorgde het gebrek aan toeristen voor een afname van 45%, maar werd tegelijkertijd een plus van 10% opgetekend door het bezoek van lokale gasten. Daardoor hoefde er voor geen enkele werknemer een werktijdverkorting te worden aangevraagd.

skigebieden omzetdaling
Foto: Region Villach Tourismus Gerlitzen Fotoakademie Gerald Fischer

Manuel Kapeller-Hopfgartner van Gerlitzen-Bergbahnen: “Alle medewerkers konden gewoon aan het werk. We hebben zelfs nieuwe medewerkers perspectief kunnen geven om bij ons te blijven werken. We kunnen zelfs investeringen doen voor de toekomst. ” Er zijn piste-uitbreidingen gepland om gezinsvriendelijker te worden. Concreet wordt 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de pistes van de Gerlitzen.

Geen winnaars

De inkomstenderving in de Karinthische skigebieden is dus wat scheef verdeeld. Toch is ondanks deze positieve ontwikkeling het tekort in de hele branche niet meer goed te maken, aldus Kapeller-Hopfgartner: “Er zijn eigenlijk geen winnaars dit seizoen. Er zijn alleen skigebieden die van oudsher meer locals dan toeristen hebben en daardoor erg populair waren. Hoe hoger het buitenlandse toeristenaandeel, hoe moeilijker en hoe groter de verliezen”.


Lees ook:


Hoofdfoto: Region Villach Tourismus Gerlitzen, Michael Stabentheiner

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer