NIEUWS | Kleine skigebieden hebben deze winter minder last van omzetdaling

Door Patricia Christiani | bron: kaernten.orf.at

Tijdens deze coronawinter mochten alleen de inwoners van Oostenrijk de skigebieden bezoeken. Van dit lokale bezoek “profiteerden” vooral de kleinere skigebieden. Bij hen was de omzetdaling een stuk minder dan bij de grotere gebieden die meer afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen.

Sneeuwcondities optimaal

In Karinthië is dit volgens Orf.at goed terug te zien.  Terwijl de verliezen voor grotere gebieden als Nassfeld of Bad Kleinkirchheim tot wel 80% oplopen, is de omzetdaling bij kleinere skigebieden veel minder dan gevreesd. Tijdens deze winter kwam er ook nog eens een record hoeveelheid sneeuw naar beneden, waardoor de condities optimaal waren.

Toch blijft Bad Kleinkirchheim open tot aan Pasen. De activiteiten gesloten houden was nooit een optie, zegt Sabine Peternell van Bergbahnen: “We hebben niet eens nagedacht over gesloten blijven, omdat we een fundamenteel verantwoordelijke rol spelen als economische motor. We hebben de hele winter gehoopt dat de horeca zou openen. Desondanks was voor ons duidelijk: we blijven in ieder geval open. De vraag was eerder of we huidige aanbod konden uitbreiden of dat houden we vast moeten houden aan een gereduceerd aanbod.” Doordeweeks biedt het gebied zo’n 50 procent van het ski-aanbod en in het weekend hebben lokale gasten 8 liften en 14 skipistes tot hun beschikking.

Tien procent meer locals bij skigebied de Gerlitzen

De liften op de Gerlitzen draaien sinds kerst volledig. Ook hier zorgde het gebrek aan toeristen voor een afname van 45%, maar werd tegelijkertijd een plus van 10% opgetekend door het bezoek van lokale gasten. Daardoor hoefde er voor geen enkele werknemer een werktijdverkorting te worden aangevraagd.

skigebieden omzetdaling
Foto: Region Villach Tourismus Gerlitzen Fotoakademie Gerald Fischer

Manuel Kapeller-Hopfgartner van Gerlitzen-Bergbahnen: “Alle medewerkers konden gewoon aan het werk. We hebben zelfs nieuwe medewerkers perspectief kunnen geven om bij ons te blijven werken. We kunnen zelfs investeringen doen voor de toekomst. ” Er zijn piste-uitbreidingen gepland om gezinsvriendelijker te worden. Concreet wordt 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de pistes van de Gerlitzen.

Geen winnaars

De inkomstenderving in de Karinthische skigebieden is dus wat scheef verdeeld. Toch is ondanks deze positieve ontwikkeling het tekort in de hele branche niet meer goed te maken, aldus Kapeller-Hopfgartner: “Er zijn eigenlijk geen winnaars dit seizoen. Er zijn alleen skigebieden die van oudsher meer locals dan toeristen hebben en daardoor erg populair waren. Hoe hoger het buitenlandse toeristenaandeel, hoe moeilijker en hoe groter de verliezen”.


Lees ook:


Hoofdfoto: Region Villach Tourismus Gerlitzen, Michael Stabentheiner

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer