Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

NIEUWS | Kleine skigebieden hebben deze winter minder last van omzetdaling

Door Patricia Christiani | bron: kaernten.orf.at

Tijdens deze coronawinter mochten alleen de inwoners van Oostenrijk de skigebieden bezoeken. Van dit lokale bezoek “profiteerden” vooral de kleinere skigebieden. Bij hen was de omzetdaling een stuk minder dan bij de grotere gebieden die meer afhankelijk zijn van buitenlandse toeristen. 

Sneeuwcondities optimaal

In Karinthië is dit volgens Orf.at goed terug te zien.  Terwijl de verliezen voor grotere gebieden als Nassfeld of Bad Kleinkirchheim tot wel 80% oplopen, is de omzetdaling bij kleinere skigebieden veel minder dan gevreesd. Tijdens deze winter kwam er ook nog eens een record hoeveelheid sneeuw naar beneden, waardoor de condities optimaal waren.

Toch blijft Bad Kleinkirchheim open tot aan Pasen. De activiteiten gesloten houden was nooit een optie, zegt Sabine Peternell van Bergbahnen: “We hebben niet eens nagedacht over gesloten blijven, omdat we een fundamenteel verantwoordelijke rol spelen als economische motor. We hebben de hele winter gehoopt dat de horeca zou openen. Desondanks was voor ons duidelijk: we blijven in ieder geval open. De vraag was eerder of we huidige aanbod konden uitbreiden of dat houden we vast moeten houden aan een gereduceerd aanbod.” Doordeweeks biedt het gebied zo’n 50 procent van het ski-aanbod en in het weekend hebben lokale gasten 8 liften en 14 skipistes tot hun beschikking.

Tien procent meer locals bij skigebied de Gerlitzen

De liften op de Gerlitzen draaien sinds kerst volledig. Ook hier zorgde het gebrek aan toeristen voor een afname van 45%, maar werd tegelijkertijd een plus van 10% opgetekend door het bezoek van lokale gasten. Daardoor hoefde er voor geen enkele werknemer een werktijdverkorting te worden aangevraagd.

skigebieden omzetdaling
Foto: Region Villach Tourismus Gerlitzen Fotoakademie Gerald Fischer

Manuel Kapeller-Hopfgartner van Gerlitzen-Bergbahnen: “Alle medewerkers konden gewoon aan het werk. We hebben zelfs nieuwe medewerkers perspectief kunnen geven om bij ons te blijven werken. We kunnen zelfs investeringen doen voor de toekomst. ” Er zijn piste-uitbreidingen gepland om gezinsvriendelijker te worden. Concreet wordt 1,2 miljoen euro geïnvesteerd in de uitbreiding van de pistes van de Gerlitzen.

Geen winnaars

De inkomstenderving in de Karinthische skigebieden is dus wat scheef verdeeld. Toch is ondanks deze positieve ontwikkeling het tekort in de hele branche niet meer goed te maken, aldus Kapeller-Hopfgartner: “Er zijn eigenlijk geen winnaars dit seizoen. Er zijn alleen skigebieden die van oudsher meer locals dan toeristen hebben en daardoor erg populair waren. Hoe hoger het buitenlandse toeristenaandeel, hoe moeilijker en hoe groter de verliezen”.


Lees ook:


Hoofdfoto: Region Villach Tourismus Gerlitzen, Michael Stabentheiner

(Visited 173 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer