Nieuwe lift La Daille, Val d’Isère nadert voltooiing

Door: Saskia Smulders

In het Franse Val d’Isère, in La Daille wordt momenteel gebouwd aan een nieuwe gondellift. De nieuwe gondel gaat volgende maand open, net voor de start van het nieuwe wintersportseizoen.

Lift ontworpen door Ferrari ontwerper

De oude lift, die al uit 1966 stamt (maar gerenoveerd werd in 1994) gaat over de beroemde OK (Oreiller Killy, waarnaar het gebied Espace Killy vernoemd is) piste. De oude vierzitter wordt nu dus vervangen door een 10-persoonsgondel. De ontwerper van deze nieuwe gondel is dezelfde die ook Ferrari’s en Maserati’s ontworpen heeft.

De nieuwe 10-persoonsgondel is ontworpen door dezelfde ontwerper als van diverse Ferrari’s en Maserati’s Pininfarina | Foto: blog.valdiseretelepherique.fr

De gondels zijn uitgerust met stoelverwarming en wifi (tegenwoordig zowat een vereiste!). Met de nieuwe gondels kunnen er 2800 mensen per uur naar boven worden gebracht. Dat is een behoorlijke uitbreiding van de capaciteit, want de oude lift haalde net de 1000 per uur niet. Ook de doorlooptijd wordt bijna gehalveerd en duurt nu nog maar 4,5 minuut. Er komen 10 gondels te hangen aan de kabels. Er komt ook een speciale VIP gondel met plaats voor 4 personen.

Wat opvallend is, is dat de machines die de gondels omhoog trekken voorheen geplaatst waen in het dal van La Daille. Maar deze zijn nu verplaatst naar de berg om geluidoverlast in het dal te voorkomen.

Nieuw dalstation in La Daille

In het dal wordt ook gebouwd aan een nieuw dalstation waar je skipassen kunt kopen. De nieuwe gondel blijft, net als de oude, ook toegankelijk voor voetgangers. De nieuwe gondel brengt je trouwens naar één van de leukste après-ski hotspots van Val d’Isère: La Folie Douce.

Een impressie van de nieuw gondels | Foto: blogvaldiseretelepherique.fr.

Téléski des 3000

Eén van de meest iconische liften uit het gebied Tignes-Val d’Isère is de téléski 3000, een steile sleeplift. Deze was al zes jaar gesloten (volgens mij nóg veel langer, maar goed) maar is nu gerenoveerd en gaat het komende seizoen weer open. Met deze lift kom je in het skigebied van Le Fornet en de Pisaillas gletsjer. De afdaling heeft een hellingspercentage van 76% en brengt je naar 2960 meter en is alleen geschikt voor extreem gevorderde skiërs.

La Daille
De iconische sleeplift van Val d’Isère gaat na lange tijd weer open en is behoorlijk steil | Foto: valdisere.com

Bron: blog.valdiseretelepheriques.fr en valdisere.com

Lees ook:

Uniek: dit jaar kun je zomerskiën in Val d’Isère

Gletsjeropening Tignes uitgesteld vanwege hoge temperaturen

Off piste skiën in Tignes Val d’Isère. April 2018

(Visited 308 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.