Nieuw snowboard kopen? Hier moet je aan denken!

Door Matthijs van der Pol

Nu ik een aantal jaar snowboard weet ik steeds beter wat ik wel en niet kan en wat ik wel en niet leuk vind. Omdat ik het gevoel heb dat mijn huidige board daar niet voldoende op aansluit, heb ik besloten om een nieuw snowboard te kopen. Net zoals ik nog steeds enthousiast kan zijn over het kopen van nieuwe voetbalschoenen, krijg ik hier ook veel energie van. Maar hoe oriënteer jij jezelf om de juiste keuze te maken? En wat zijn de verschillen überhaupt?

De verschillen

  • All-mountain snowboard – Dit is het meest ‘standaard’ board wat een combinatie is tussen de beste eigenschappen van de verschillende snowboard. Je kunt er overal mee terecht (vooral op de gewone piste) en het biedt een mix tussen stabiliteit en flexibiliteit. Een all-mountain snowboard zal geschikt zijn voor de meeste snowboarders.
  • Freestyle snowboards – Deze board zijn met name geschikt voor het funpark en de halfpipe. Een freestyle snowboard is kort en flexibel en om te voorkomen dat je board op de kanten hapt, hebben deze boards vaak een rocker vorm.
  • Freeride snowboards – Deze boards zijn gemaakt om de ongerepte pistes, steile bergen en geïsoleerde pieken te trotseren. Ze zijn relatief stijf en wat langer.
  • Alpine snowboard – Deze boards zijn gemaakt voor snelheid en zijn een stuk smaller, bieden stabiliteit en nauwkeurigheid. Je hebt wel speciale schoenen nodig. Als je van snelheid houdt, dan zal een alpine board je goed bevallen. Dit is wel echt een niche markt.
  • Splitboards – Je gebruikt ze als touring ski’s. Je haalt het board uit elkaar, verplaats je bindingen, bevestig de skins en trek de wijde wereld in. Als je de top hebt bereikt, dan plaats je de delen van je board in elkaar en mag je gaan afdalen. Wederom: niche markt

Vormen

  • Camber – Deze vorm is ideaal voor all-mountain en freeride boards. Ze zijn met name geschikt voor snelheid en een snelle krachtoverbrenging.
  • Rocker boards – Deze vorm is het tegenovergestelde van een camber. Ze zijn perfect voor het funpark en de halfpipe en ideaal om je eerste bochten te leren maken.
  • Zero boards – Dit is de gulden middenweg tussen een camber en een rocker. Dit type board biedt je meer stabiliteit dan een rocker, maar blijft wel speels.
  • Powder rocker – De nose van dit board komt omhoog om je een surf-achtig gevoel te bieden en is geschikt voor verse poedersneeuw.
  • Hybrid rocker – Deze boards zijn een mix tussen een rocker en een camber en zijn geschikt om op alle terreinen te rijden en snelle bochten te maken. Het is een ideaal allround snowboard.
Snowboard kopen tips - Snowrepublic
De verschillende vormen. Bron: blue-tomato.com

Lengte snowboard

  • Ga je tricks doen? Bijv. springen of de halfpipe, dan kun je het beste gaan voor een wat korter snowboard. De lengte dient dan tussen je sleutelbeen en kin te komen. Een korter snowboard maakt je wendbaarder.
  • Ben je een beginner? Neem dan ook een wat korter snowboard, vooral vanwege de wendbaarheid waardoor je meer controle hebt over je snowboard.
  • Ga je off-piste? Kies dan voor een wat langer snowboard dat tot je voorhoofd komt of zelfs paar centimeter boven het hoofd uit. Hiermee kun je goed carven door diepe poedersneeuw. Deze langere boards zijn vooral geschikt voor gevorderden.

De lengte van je snowboard is mede afhankelijk van je eigen lengte en gewicht. Als je alleen rekening houdt met je eigen lengte, dan is het goed als het snowboard tussen de schouder en neushoogte komt. Maar ook jouw gewicht is een belangrijk aspect om mee te nemen in het bepalen van de juiste lengte.

  • Ben je licht? Neem dan een korter, flexibel snowboard om voldoende controle te behouden.
  • Heb je een normaal gewicht? Kies van voor een snowboard die tussen de kin en neus reikt.
  • Ben je wat zwaarder? Kies dan een wat langer en minder flexibel board.

Tip 1 | Luisteren

De laatste tijd heb ik met veel mensen gesproken en naar hun adviezen geluisterd. Dit waren gepassioneerde snowboarders, oud-profs, verkopers van snowboards enz. Ik kreeg een overkill aan informatie en heb eruit gefilterd waar ik mezelf in kon vinden.

Tip 2 | Lezen

Lezen maakte het best lastig, want de beschikbare informatie internet lijkt onbeperkt. Gelukkig kan ik dit redelijk filteren.

Tip 3 | Niet haasten

Wat bij mij in ieder geval een gevaar is, is dat je een iets leest of hoort wat je aanspreekt en/of een mooie aanbieding ziet en gelijk over wilt gaan tot de koop. Neem je tijd en denk er nog eens rustig over na.

Tip 4 | Checklist en Prioriteren

Als je eenmaal weet wat je ongeveer zoekt, schrijf dit dan voor jezelf op om een checklist te maken waar je snowboard allemaal aan moet voldoen. Prioriteer dit vervolgens van het meest belangrijke tot en met gewenste opties.

Tip 5 | Shortlist en Vergelijken

Als je eenmaal weet wat je ongeveer zoekt en een shortlist hebt gemaakt van snowboards, ga ze dan eens vergelijken. Het maken van een shortlist vond ik het lastigste.

Tip 6 | Zet je ijdelheid opzij

Je wilt natuurlijk het mooiste snowboard hebben. Maar is dit ook het snowboard dat het beste bij je past? Probeer je ijdelheid aan de kant te zetten en kies functioneel voor het best passende board.

Mijn keuze

Zo, dan is het nu tijd voor mij om te gaan kiezen! Ik zoek een snowboard waar ik hard mee kan gaan als gevorderde snowboarder. Het snowboard moet mij stabiliteit en controle bieden. Mijn volgende stap is om off-piste te gaan, dus daar moet het board zeker geschikt voor zijn.

Ga ik voor de Salomon Super 8, Salomon Man’s Board, Jones Flagship, Jones Explorer of de K2 Eighty Seven?


Nuttige link: www.salomon.com/nl/sport/snowboard


 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer