Toerskiën is hot! Veel mensen houden ervan om tijdens een skitour omringd te zijn door de natuur en de prachtige bergen te ontdekken. Maar daarnaast hebben veel skiërs de behoefte om in een veilige omgeving omhoog te klimmen en ook weer veilig naar beneden te skiën.

In de afgelopen jaren was toerskiën in de Ski amadé dichtbij de pistes meestal niet toegestaan, omdat dat mogelijk problemen en gevaarlijke situaties kon opleveren met pisteskiërs. Dat was niet ideaal. Nu is er dus super goed nieuws: Pistetouren!

Skiën in Ski amadé © Claudia Ziegler

Hoera, maar liefst 28 pistetourroutes in Ski amadé

De vraag naar opties om te kunnen toerskiën, dus omhoog lopen en afdalen op ski’s, bleef hoog. Ski amadé is er daarom super trots op dat ze erin zijn geslaagd om officiële pistetoerroutes te creëren, als onderdeel van een breed initiatief van de liftbedrijven in Ski amadé. Is dat een gave aanvulling of niet? De routes lopen allemaal in de buurt of langs pistes, daarom heet het ook wel pistetouren in plaats van skitouren.

Je kunt met je gewone skipas (of seizoenspas) ook gebruik maken van de pistetourroutes. Heb je die niet, dan koop je de Ski amadé ALL-IN Piste Tour Card. Die is geldig op alle aangewezen en bewegwijzerde klimroutes in Ski amadé tussen 8 oktober 2022 en 1 mei 2023. Wil je alleen een losse tour doen, dan kun je ook een dagpas kopen. De skipas/kaart moet tijdens de beklimming worden meegenomen en bij controles door het liftpersoneel worden getoond.

Op de website van Ski amadé vind je uitgebreide informatie over alle afzonderlijke routes.

Combineer pisteskiën en toerskiën in dezelfde vakantie. Of misschien wel op dezelfde dag! © Ski amadé

Regels voor de toerskiroutes langs de piste

Omdat je je als toerskiër nu dichtbij of zelfs op de pistes begeeft, is het belangrijk om de regels in acht te namen. We hebben ze hier voor je op een rij gezet.

  1. De gewone skipistes zijn verboden terrein voor toerskiërs. Je maakt gebruik van de aangegeven route.
  2. Je hebt een geldige pas nodig. Er zijn verschillende opties, die zijn weergeven op de website.
  3. Gebruik van de toerskiroute is alleen toegestaan ​​tijdens de openingstijden (meestal tussen 8.30 en 18.00 uur, maar check de regels van het gebied)
  4. Toerskiën is op eigen risico en het skigebied of de liftmaatschappij is nooit aansprakelijk, met uitzondering van de bescherming tegen lawinegevaar.
  5. Er is geen toezicht op de route. Elke skiër moet voor zichzelf beslissen of de sneeuw- en weersomstandigheden, de staat van de route en zijn eigen ervaring en bekwaamheid een veilige beklimming mogelijk maken.
  6. Bereid je voor en sla aanwijzingen en waarschuwingen niet in de wind
  7. Pistes mogen alleen worden gekruist op de gemarkeerde punten en alleen op voldoende afstand van elkaar met inachtneming van skiërs
  8. Honden zijn niet toegestaan

Wil je meer weten over toerskiën op en langs de piste? Bekijk dan alle Pistetourroutes in Ski amadé

Wat wordt het? Zelf klimmen of toch met de lift omhoog? © Ski amadé

Hoofdfoto: © Ski amadé