Toerskiën (of skitoeren, het kan allebei) is hot! Veel mensen houden ervan om van de gebaande paden (of eigenlijk: pistes) af te wijken en omringd te zijn door de natuur en de prachtige bergen. Toch is niet toerskiën niet voor iedereen weggelegd en hebben veel skiërs de behoefte om in een veilige omgeving te klimmen en ook weer veilig naar beneden te skiën.

Ski amadé, het grootste wintersportparadijs van Oostenrijk, besloot daarom dat het tijd voor actie was. Niet alleen kun je nu terecht op een duizelingwekkende 760 kilometer aan piste die Ski amadé groot is, er zijn ook nog heel veel mogelijkheden (vlak) naast de piste bijgekomen. Ski amadé heeft namelijk hard gewerkt aan toerskiroutes die zowel mooi en veilig zijn voor skiërs, als ook zorgen dat de kwetsbare natuur beschermd blijft. Daardoor is er nu super goed nieuws: de piste-toerski-routes zijn geopend! Wat dat precies zijn lees je hieronder.

De mogelijkheden in Ski amadé zijn eindeloos. Foto: Ski amadé

Hoera, speciale ‘Piste Tour Routes’ in Ski amadé

Ski amadé, het uitgestrekte wintersportparadijs in Oostenrijk, trapt het nieuwe seizoen af met een fantastische toevoeging voor skitourliefhebbers. In samenwerking met verschillende kabelbaanbedrijven zijn er maar liefst 28 speciaal aangelegde stijgroutes ontwikkeld. Voor deze routes heb je een ticket nodig, maar er zijn daarnaast ook twee routes die je gratis kunt doen. De routes bieden de mogelijkheid om na een inspannende klim veilig en soepel de geprepareerde pistes af te dalen, waarmee ze een extra dimensie aan je ski-avontuur toevoegen.

Bovendien zijn ze ontworpen om een harmonieuze samenwerking tussen skiërs en tourers te bevorderen. Zo kan iedereen genieten van de prachtige bergwereld, zonder dat de veiligheid in het geding komt. Is dat een gave aanvulling of niet? De routes lopen allemaal in de buurt of langs pistes, daarom heet het ‘pistetouren’ in plaats van skitouren.

Niet alleen de veiligheid van skiërs staat centraal bij deze nieuwe routes; ook de natuur profiteert ervan. De zorgvuldig gemarkeerde paden beschermen jonge bossen en vegetatie en zorgen ervoor dat de lokale wilde dieren hun nodige rust krijgen. Deze routes vind je zowel langs de pistes als in de bossen, wat zorgt voor een unieke ervaring in alle vijf regio’s van Ski amadé.

Toerskiën op de Gernkogel. Foto: TVB-St. Johann

Ontdek alle routes en zorg voor de juiste skipas

Benieuwd naar waar deze routes je kunnen brengen? Op de Ski amadé website en in het 3D Panorama vind je een uitgebreid overzicht van alle routes. De routes zijn zo veilig mogelijk ontworpen, maar het gebruik ervan is op eigen risico.

Je kunt met je gewone skipas (of seizoenspas) gebruik maken van de pistetourroutes. Heb je die niet, dan koop je de Ski amadé ALL-IN Piste Tour Card. Die is geldig op alle aangewezen en bewegwijzerde klimroutes in Ski amadé tussen 14 oktober 2023 en 1 mei 2024. Wil je alleen een losse toer doen, dan kun je ook een dagpas kopen. De skipas/kaart moet je tijdens de beklimming bij je hebben en bij controles door het liftpersoneel worden getoond.

Bekijk alle Piste Tour Routes in Ski amadé en informatie over de skipassen

Wat wordt het? Zelf klimmen of toch met de lift omhoog? © Ski amadé

Regels voor de toerskiroutes langs de piste

Omdat je je als toerskiër nu dichtbij of zelfs op de pistes begeeft, is het belangrijk om de regels in acht te nemen. We hebben ze hier voor je op een rij gezet.

  1. De gewone skipistes zijn verboden terrein voor toerskiërs. Je maakt gebruik van de aangegeven route.
  2. Je hebt een geldige pas nodig. Er zijn verschillende opties, die zijn weergegeven op de website.
  3. Gebruik van de toerskiroute is alleen toegestaan ​​tijdens de openingstijden (meestal tussen 8.30 en 18.00 uur, maar check de regels van het gebied)
  4. Toerskiën is op eigen risico en het skigebied of de liftmaatschappij is nooit aansprakelijk, met uitzondering van de bescherming tegen lawinegevaar.
  5. Er is geen toezicht op de route. Elke skiër moet voor zichzelf beslissen of de sneeuw- en weersomstandigheden, de staat van de route en zijn eigen ervaring en bekwaamheid een veilige beklimming mogelijk maken.
  6. Bereid je voor en sla aanwijzingen en waarschuwingen niet in de wind
  7. Pistes mogen alleen worden gekruist op de gemarkeerde punten en alleen op voldoende afstand van elkaar met inachtneming van skiërs
  8. Honden zijn niet toegestaan

Voor meer informatie over de Piste Tour Routes kijk je op de website. Bereid je voor op een unieke ski-ervaring waar veiligheid, plezier en respect voor de natuur centraal staan en ontdek de prachtige routes die Ski amadé te bieden heeft!

Wil je meer weten over toerskiën op en langs de piste? Bekijk dan alle Piste Tour Routes in Ski amadé

Hoofdfoto: © Ski amadé