In december 2022 bestond het wereldberoemde en bijzonder geliefde Val Thorens precies vijftig jaar. Niet alleen maakt het resort deel uit van Les 3 Valées waar je een duizelingwekkende 600 kilometer aan piste kunt bedwingen zonder je ski’s uit te trekken, het is ook nog eens het hoogste skistation van Europa en het hoogste punt van het Domaine des 3 Vallées.

Het grootste skigebied ter wereld heeft dan ook al jaren de award voor best ski resort in de world gewonnen. Zo vaak, dat wij inmiddels de tel een beetje kwijt zijn…

Dat Val Thorens zo’n succes zou worden, was een halve eeuw geleden helemaal niet vanzelfsprekend. Want toen wilde niemand dit resort. Niemand wilde de bouw ervan financieren. Niemand wilde er wonen of erin werken. Het was te hoog, te ver, te koud, te winderig en te riskant. Een vijandige, boomloze omgeving waar groen meer een weemoedige herinnering was dan een echte kleur. Hoe kan het dat Val Thorens zich nu dan toch een van de beroemdste skigebieden ter wereld mag noemen?

Bekijk alles op de website van Val Thorens

Een fonkelnieuw skigebied, gebouwd vanuit het niets

En skigebied ontstaat vaak heel natuurlijk, wat een langere tijd duurt. Al zo lang mensen zich in een bergdorp kunnen herinneren, gaan de inwoners op ski’s op pad (of iets dat daarop lijkt), zodra de eerste sneeuw weer is gevallen. Daarna willen ze skiën voor de lol, maar dat omhoog klimmen blijft toch een pittige opgave. Net zolang tot er een inventieve buurtgenoot opstaat die een skiliftje bedenkt. Et voilà, een toekomstig skigebied is geboren.

Genieten op de piste. Foto: T.Loubere OT Val Thorens

Hier ging dat anders. We schrijven december 1972. Het eerste echte seizoen van Val Thorens gaat van start. Terwijl er op deze plek tot ongeveer 1968 helemaal niets was. Voor die tijd was het hier te hoog om te wonen en werd door velen ook nog eens gezien als ongezond. Zo werd er gewaarschuwd voor ‘de permanente levensbedreigende gevaren voor bewoners door zuurstofgebrek en ziekten op grote hoogte.

Evenals het risico op cyanose voor jonge kinderen, resultaat van een gebrek aan zuurstof veroorzaakt door het smelten van organisch afval in het voorjaar’. Dit bleek overigens niet waar, want Val Thorens heeft een kleuterschool vol gezonde kinderen.

Doorzettingsvermogen en visie

Hoe Val Thorens er toch gekomen is? Het was een ongekende gok van een visionaire ingenieur! Val Thorens is ontstaan door de verbeeldingskracht van Pierre Schnebelen, terwijl in die tijd de groei van wintersportgebieden ter discussie stond. Deze projectontwikkelaar had al meerdere skidorpen ontwikkeld bleef onophoudelijk streven om fondsen te werven en toestemming te krijgen om het project te starten: de bouw van de hoogst gelegen wintersportplaats in Europa.

Hij kreeg Joseph Fontanet mee, de burgemeester van het nabijgelegen Saint-Martin-De-Belleville en de vallei. Met nog een paar mensen die vast in het plan geloofden vormden ze een sterk team en ze kregen toestemming om te starten. Het was pionieren, zo hoog in de onherbergzame bergen, maar stap voor stap begon het dorp z’n vormen aan te nemen.

Oneindige off-piste mogelijkheden. Foto: T.Loubere OT Val Thorens

Val Thorens 50 jaar later

En dan nu fast forward naar het heden. Dit seizoen is het gebied open van 26 november 2022 tot 8 mei 2023. Val Thorens mag 150 kilomter piste rekenen tot het eigen grongebied, en door directe aansluitign met Les 3 Vallées wordt dat dus maar liefst 600 kilometer.

Bovendien is het het hoogste skigebied van Europa, met pistes tussen de 2.300 en 3.200 meter hoogte. Daardoor is Val Thorens dat in een uitgestrekt dal ligt omgeven door zes gletsjers, super sneeuwzeker. Bovendien kun je uit al die pistes de zuidhellingen uitkiezen om lekker te skiën in de zon, of juist de noordkant als het in het voorjaar wat warmer wordt.

Vanuit het dorp Val Thorens zelf sta je direct op de piste. Heerlijk carven, off-piste skiën, skitochten, snowpark, boardercross, telemark, er is voor ieder wat wils. Hetzelfde geldt voor je skiniveau. Begin je net met skiën, dan kun je je beperken tot alleen blauwe pistes en nog steeds ontzettend veel verschillende afdalingen doen. Gevorderde skiërs kunnen hier natuurlijk al helemaal hun lol op!

Door de hoogte geniet je er ook nog eens van de adembenemende vergezichten zoals de mythische Pécletgletsjer. En het uitzicht vanaf de Cime de Caron wordt door de groene Michelingids ook wel het mooiste zicht op de Alpen genoemd. Het is een waanzinnig 360° uitzicht over meer dan 1000 bergtoppen van de Franse, Zwitserse en Italiaanse Alpen.

Welkom in het grootste skigebied ter wereld! Foto: T.Loubere OT Val Thorens

Een paar ski’s om het te vieren

Echt Val Thorens-fans moeten even opletten. Want in samenwerking met Salomon heeft de VVV van Val Tho limited edition ski’s gelanceerd om het 50-jarig jubileum van het resort te vieren. Er zijn slechts 200 paar te koop. En is het niets voor jou, dan is het alsnog leuk om ze te proberen te spotten bij anderen als je op wintersport gaat in Val Thorens!

Kun je geen genoeg krijgen van oude skibeelden? Bekijk dan onderstaand filmpje. Gemaakt voor het 40-jarig bestaan overigens, maar de verhalen van de pioniers van destijds blijven natuurlijk hetzelfde. Meteen goed om je Frans weer even bij te spijkeren!

Vernieuwd sportcentrum Le board in de vorm van een snowboard

Tot slot nog een nieuwigheid vanwege het jubiluem. Het sportcentrum waar je na een skidag heerlijk kunt ontspannen (of je juist nog extra in het zweet kunt werken als je dat wilt) heeft een hele nieuwe look.

De naam verwijst naar het karakteristieke dak in de vorm van een snowboard, dat een adembenemend uitzicht biedt op het skigebied. Je bent er in 17.000 m2 innovatie! Binnenin heb je allerlei verschillende ruimtes: zwembad, ontspanning, sportvelden, Fun Park, wellness en bodybuilding & fitness. Dat mag je niet missen!

Meer weten? Lees alles over het jongste skigebied ter wereld dat toch de 50 heeft aangetikt: Val Thorens!

Alle foto’s: Val Thorens, hoofdfoto T.Loubere OT Val Thorens

LEES OOK: