advertentie

Ik zie je denken: ‘Nederlandse sneeuw op de Olympische Spelen???’ Ja, Nederlandse sneeuw! ‘Maar hoe dan? Er viel laatst een hoop maar toch nooit genoeg voor de winterspelen? En dan nog, hoe komt dat in hemelsnaam in Zuid-Korea?’ Ik zal je uitleggen hoe het zit!

OPWARMING VAN DE AARDE

Ook de Olympische Spelen ontkomen niet aan de opwarming van de aarde en de steeds warmer wordende winters. Waren de spelen in Vancouver 2010 door de zeewind al veel warmer dan gemiddeld, Sotsji spande in 2014 helemaal de kroon met 14 graden Celsius. En het zal je niet verbazen maar warmte leidt tot slechte sneeuw en mogelijk tot uitgestelde of afgelaste wedstrijden en dat kunnen we op de Olympische Winterspelen niet gebruiken natuurlijk. En dus moet Moeder Natuur ook in Pyeonchang een beetje geholpen worden. Met Nederlandse kunstsneeuw om precies te zijn.

NEDERLANDSE SNEEUWMEESTER

De Nederlander Michiel de Ruiter is benoemd tot ‘sneeuwmeester’ van de komende Olympische Winterspelen in Pyeonchang. Hij moet er voor gaan zorgen dat de pistes voor de freestyleskiërs en snowboarders er straks pico bello bijliggen en voorzien zijn van de allerbeste sneeuw die er is. De 53-jarige Michiel draait er zijn hand niet voor om. In 1996 startte De Ruiter het Nederlandse bedrijf Polar Europe. Hij had er op dat moment al een hele sportcarrière op zitten. Ooit begonnen als trampolinespringer maakte hij de overstap naar het freestyleskiën en deed als eerste Nederlandse skiër mee aan twee Olympische Winterspelen. In Albertville 1992 en Lillehammer 1994 was hij er vol trots bij.

Olympische Spelen
Pyeonchang 2018

INTERNATIONALE SKIFEDERATIE FIS

Zijn liefde voor sneeuw was dusdanig groot dat hij de kans niet liet lopen toen hij in 1996 eigenaar van een bedrijf kon worden dat echte sneeuw kon maken. Inmiddels is hij de grootste sneeuwleverancier voor wereldwijde evenementen. Het maakt voor Michiel en zijn bedrijf niet uit of het zomer of winter is. Overal waar nodig maakt hij op verzoek sneeuw. En met succes! Ook de internationale skifederatie FIS raakte onder de indruk van de Nederlandse ondernemer en tijdens de Winterspelen in Sotsji stond Michiel met zijn team paraat om sneeuw te kunnen leveren als de situatie daar naar vroeg.

100% SNEEUWGARANTIE

Polar Europe biedt 100 procent sneeuwgarantie. Zelfs met temperaturen ver boven nul. Dat is een hele kunst en vereist een strikt procédé. Ze gebruiken hierbij enkel stikstof en water in een grote tent of container waarbij ze de temperatuur onder nul kunnen brengen. Sneeuwkunstenaars zijn het als je het mij vraagt! Toen De Ruiter en zijn team onlangs het WK Freestyleskiën in Spanje vanwege de hoge temperaturen op de valreep wisten te redden met hun kunstsneeuw, werd hij direct benoemd tot ‘sneeuwmeester’ van de Olympische Spelen in Pyeonchang.

TROTS

Michiel de Ruiter moet er in Zuid-Korea voor zorgen dat de schansen, landingsheuvels, slopes en de rest van het parcours er goed bij liggen. Een hele uitdaging maar De Ruiter ziet het vol vertrouwen tegemoet. Hij vertrekt eind januari naar Pyeonchang om er de freestyleskiërs en snowboarders te gaan laten stralen op Nederlandse sneeuw. En ja, daar zijn wij Nederlanders trots op!

Bekijk hier de video van Polar Europe waarin je kan zien hoe de kunstsneeuw gemaakt wordt:


Interessant? Lees dan ook onderstaande artikelen:

  • Gaat Marcel Hirscher stoppen?
  • Olympische Winterspelen 2026 ook in Livigno
  • Folder NKBV bron: NKBV
    De 10 pisteregels
  • Hoe wordt kunstsneeuw gemaakt?

 

advertentie
Mountainreporters Reisverhalen

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here