Nederlandse ondernemers in skigebieden zijn bezorgd, maar blijven positief

Door: Saskia Smulders

Nu het reizen naar het buitenland, en specifiek naar de wintersportgebieden, niet meer vanzelfsprekend is, zien Nederlandse ondernemers het komende wintersportseizoen ietwat somber in. Toch overheerst een gevoel van optimisme en worden de schouders er flink onder gezet.

Weinig gasten

De NOS.nl interviewde drie Nederlandse ondernemers en vroeg hen hoe zij naar het komende seizoen kijken. Eén van hen is Annelot Bartels, sinds 2011 in Oostenrijk actief als eigenaar van een skischool én verhuurder van een accommodatie. Zij geeft aan “vorig seizoen was ook al kort (vanwege het vroegtijdig sluiten van de skigebieden in maart, red) en ook dit jaar is het zeer onzeker”. Behalve dat Nederlanders voorlopig niet zullen komen, lijken ook de Engelsen dit jaar niet te komen.

Goede zomer

Arno de Jong, lange tijd verbonden aan snowrepublic.nl, die al 13 jaar met zijn vrouw Jessica en kinderen in de Franse Alpen woont en werkt zie het ook somber in. Hun geluk is dat ze ook nog freelancer zijn en op die manier ook andere inkomsten hebben. Zo heeft Jessica een cateringbedrijf en Arno ook bergwandelgids. Arno zegt: “afgelopen zomer was het juist erg druk. Door de lockdown leken mensen behoefte te hebben aan de natuur”.

De derde Nederlandse ondernemer is Vanessa van Hemert en haar Dennis Henebiens hadden in hun pension ook een goede zomer. De boekingen voor de kerst- en voorjaarsvakantie blijven nu echter achter.

Dagelijks genieten

Wijzelf spraken Susan en Marco van Haus Piesendorf  in Zell am See/Kaprun. Soms voelen zij zich machteloos, maar ook zij blijven positief.

“Ons grote voordeel is dat we dagelijks genieten van de mooie natuur en we de frisse berglucht kunnen inademen”.

Susan en Marco gebruiken de tijd uit de tweede lockdown vooral om een nieuw onderkomen op te knappen.

Positief gestemd

Al met al blijven de Nederlandse ondernemers positief gestemd. Er wordt flink nagedacht over een alternatief aanbod. Zo worden er trailruns aangeboden, horeca tenten geopend en worden krachten gebundeld. De ondernemers verwachten dat er best nog een handjevol toeristen zullen komen. “Zeker als er geen echt negatief reisadvies volgt”.

In Oostenrijk zijn er vanuit de regering diverse staatssteun mogelijk en ook in Frankrijk is dat het geval.

Bron: nos.nl | Hoofdfoto: © Eisend Stefan

(Visited 293 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.