In een Roemeens skigebied is afgelopen maandag een Nederlandse man omgekomen toen hij na een dropping door een helikopter werd gegrepen door een lawine. De man was onderdeel van groep van vier Nederlanders; de overige leden van deze groep konden zichzelf bevrijden na de lawine. De groep skiërs werd door de helikopter afgezet op de Vârful Căleanu, een berg op 2.200 meter hoogte in het Roemeense Tarcu-gebergte. Het is daar een populaire plek om te skiën en heliskiën gebeurt daar vaker.

Lawine-airbag

Nadat de groep door de helikopter werd afgezet ging het al snel mis. De bovenste laag sneeuw begon te schuiven en hierdoor werden de skiërs bedolven. Tot zo ver bekend zijn aan alle veiligheidsmaatregelen voldaan. Bij het gegidst off -piste skien betreft dit een lawine-pieper, schep en sonde. Tevens droegen de gasten een lawine airbag.

De organisatie heeft zelf een helikopter en heeft eigen gidsen in dienst. Bij een lawine-ongeval is de reddingsdienst doorgaans te laat. Het komt neer op snel handelen met het team terplekke. In dit geval van de gidsen en alle betrokkenen. Naar onze informatie is er adequaat en goed gehandeld, mede door de inzet van de helikopter.

Op het moment van het ongeluk gold lawinewaarschuwing 3: aanzienlijk. De groep werd begeleid door een off-piste gids, gespecialiseerd in heliskiën. Volgens de instructeur ligt de eerste verantwoordelijkheid bij de klant zelf. In alle gevallen worden veelvuldig en ondubbelzinnig alle risico’s van het skiën buiten de pistes aan de klant uitgelegd.

De heli dropping werd georganiseerd door Heliski Romania. Een dag heliskiën kost er zo’n 1.000 euro. Dat ziet er zo uit:

Bron: stirileprotv.ro | Hoofdfoto: ter illustratie

Lees ook:


Voorspel het weer in jouw skigebied

Alpenweerman stelt haar weerkaarten kosteloos beschikbaar voor niet-commercieel gebruik. Bekijk dus dagelijks de weerkaarten met sneeuw- en weersverwachting op Alpenweerman en word de persoonlijke wintersportweerman van je vriendengroep of familie.

Veel plezier en succes met voorspellen! Volg vooral ook onze site Alpenweerman, voor accurate weersvoorspellingen in de Alpen!