Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Nauders is een sneeuwzeker skigebied

Door: Manon Kuipers

Wij zochten een sneeuwzeker, niet te groot skigebied in Oostenrijk. Na een aantal jaren met weinig sneeuw geconfronteerd te zijn zochten we een hoge wintersportplaats. Nauders ligt op 1400 meter. Als we met onze kinderen op wintersport gaan, willen we een niet te groot gebied, waar ze ook zelf lekker wat kunnen skiën zonder gelijk verdwaald te raken. We konden niet vermoeden dat het de koudste wintersportweek ooit zou worden. Er werd extreme kou voorspeld. Dat hebben we geweten. Maar met een zonnetje en goede kleding aan werd het een vakantie om nooit te vergeten. En wat hebben onze kinderen goed leren skiën! Mijn dochter van 10 heeft mij voor het eerst ingehaald, dat was wel even een confrontatie. Maar man, wat was ik trots.

Het dorp Nauders

Het dorp Nauders is een middelgroot dorp en ligt op een zonneplateau. Dit betekent dat je tot laat op de dag zon in het dorp hebt, wel zo fijn! Nauders heeft hotels, appartementen en winkels. Het is niet heel groot en daarom lekker overzichtelijk. Het is een authentiek dorp met weinig hoogbouw en nog een aantal fraaie oude panden. Het dorp ligt op 1400 meter hoogte en is daarmee sneeuwzeker.

Het skigebied van Nauders

Nauders ligt op de grens van Oostenrijk, Zwitserland en Italië. Het skigebied van Nauders omvat ca. 75 kilometers piste en is onderdeel van skiparadijs Reschenpass dat over de grens van Oostenrijk en Italië loopt.  Het totale gebied telt 211 kilometer aan pistes. Je kunt me je skipas dus ook in het nabijgelegen Italië terecht.

Nauders
Nauders. Foto: Manon Kuipers

Het skigebied is geschikt voor alle niveaus. Voor beginners, maar ook voor de meer ervaren skiërs. Er zijn een paar uitdagende zwarte pistes, maar ook heerlijk brede blauwe afdalingen. De breedste afdaling van Oostenrijk (300 meter!) vind je in Nauders. Ideaal om te carven, maar ook voor mensen die niet zo goed kunnen skiën. De dalafdaling is bijna 9 kilometer. Je kunt op verschillende manieren naar het dal terug skiën. Via een bospad, maar ook via een paar rode en blauwe pistes. Omdat het dorp zo hoog ligt, is de sneeuwkwaliteit meestal goed.

Het enige nadeel is, vinden wij, dat het skigebied een aantal kilometers buiten het dorp ligt

Het enige nadeel is, vinden wij, dat het skigebied een aantal kilometers buiten het dorp ligt. Als je op tijd bij de skiles wilt zijn, moet je dus vroeg vertrekken. Er is een gondel omhoog, met 6 persoon cabines. Hier kan het vroeg in de ochtend best druk zijn, vooral in de schoolvakanties. Bij voldoende sneeuw kun je helemaal terug skiën naar het dorp.

Vanuit het dorp rijdt een gratis skibus. Deze rijdt elke tien minuten, je kunt je auto dus de hele week bij je accommodatie laten staan. Als je toch liever met de eigen auto gaat, bij de liften is een groot gratis parkeerterrein. Het dalstation is vrij nieuw. Er is nu ook een groot en verwarmd skidepot bij de lift. Dit is echt ideaal. Je kunt een locker huren en je ski’s daar opbergen. Deze zijn geschikt voor drie sets ski’s, skischoenen en stokken. Met een beetje creativiteit lukte het ons om vier sets op te bergen. De lockers zijn verwarmd, dus de volgende ochtend kun je heerlijk in je warme skischoenen stappen.

De liften zijn enigszins ouderwets en sommigen zijn inmiddels wel aan vernieuwing toe. De stoeltjesliften hebben nog geen kappen (op eentje na dan) en er zijn in verhouding veel sleepliften. Alle informatie over de pistes en een interactieve pistekaart kun je vinden op de website van Nauders.

Nauders - Manon Kuipers
Het mittelstation Bergkastel
Nauders, een skigebied dat geschikt is voor het hele gezin

Rodelbaan in Nauders

Nauders heeft de langste rodelbaan van Tirol! Maar liefst 8 kilometer telt deze baan. Onderaan de lift (bij de gondel) kun je sleetjes huren. Dit is een onwijs leuke belevenis en erg populair in Nauders.

De après ski in Nauders

Daar kan ik kort over zijn. Er is weinig après ski, maar er zijn wel een paar leuke schirmbars. Op de berg bij het midden station (Bergkastel) vind je een schirmbar (elke dag geopend tot 16.00 uur) en je vindt ook een schirmbar onderaan de dalafdaling. In het skiseizoen worden wekelijks muziek events georganiseerd. Kijk hiervoor op de website van Nauders of op de Facebook pagina. In het skigebied zijn twee gezellige alm hutten. Daar is ook regelmatig live muziek.

In het dorp zelf is een enkel barretje en er is wat vertier op de terrassen en in de bars van de hotels.

larchenalm Manon Kuipers
De gezellige Larchenalm in Nauders

De skipassen in Nauders

Een skipas voor een halve of hele dag is alleen geldig in Nauders. Vanaf twee dagen is de pas geldig in zowel Oostenrijk als Italië. Deze is dan geldig in de volgende gebieden: Nauders, Schöneben, Haideralm, Watles, Trafoi am Ortler en Sulden am Ortler. Je kunt dus in 2 landen skiën. Er is ook een ‘Snowcard gold’, deze is naast bovengenoemde gebieden ook geldig in Ischgl en Samnaun.

Voor gezinnen met kinderen zijn er voordelige familiepassen. Ook in de schoolvakanties. Dit kan tot 100 euro schelen. Kijk voor alle tarieven op de website van Nauders.

De skischolen in Nauders

In Nauders kun je kiezen uit twee skischolen. Heb je schoolgaande kinderen en ben je gebonden aan schoolvakanties, reserveer dan tijdig de skilessen. Tijdens onze vakantie waren beide skischolen vol geboekt. Mensen die zonder reservering aankwamen konden niet geholpen worden. Wij wilden twee weken voor vertrek reserveren en toen was Skischule Nauders Interski al volgeboekt en was er alleen nog maar plek bij Nauders 3000. Wij hebben diverse gezinnen gesproken die geen skilessen konden volgen omdat er geen plek meer was.

De grootste skischool is Skischule Nauders Interski. De skileraren zijn te herkennen aan de rode skipakken. Via de website kun je van tevoren online reserveren en betalen. Ze hebben een mooi combinatiepakket van skiles en skihuur. Voor een paar tientjes extra heb je dan ook je skihuur erbij. Op de website heet dit ‘all in one’. De klassen zijn soms erg groot, tot wel 15 kinderen. Dit komt mede door de drukte in de schoolvakanties.

De andere skischool is Skischule Nauders 3000. Deze skileraren zijn te herkennen aan de gele pakken. Wij hebben onze kinderen bij deze skischool onder gebracht, omdat de andere vol was. Deze skischool is aanmerkelijk duurder, maar we hebben geen spijt gehad van deze keuze. De klassen zijn maximaal 7 a 8 kinderen, waardoor er voldoende aandacht is voor elk kind. Elke dag wordt gekeken of je kind nog in de juiste klas/niveau zit. En zonodig wordt dit aangepast. Het nadeel aan de kleine klassen is, dat een klasje snel vol zit. Het kan dus zijn dat je kind een niveau hoger zou kunnen, maar dat er dan in die klas geen plek meer is omdat er al 7 kinderen in zitten.

skischool nauders
Plezier met de skileraar

De restaurants op de pistes in Nauders

Op de berg bij het midden station is een groot buffetrestaurant. Dit is een massaal en ongezellig restaurant. Omdat het in onze week erg koud was (tot -20),  zat iedereen binnen. Je moest vroeg zijn want anders kon je voor de lunch geen tafel meer bemachtigen. Ik denk dat het beter te overleven is, als het terras open is.

Er zijn twee hele leuke en gezellige almen in het skigebied. De Lärchenalm en de Stieralm. Beide restaurant zijn te ver van het middelstation om tijdens de pauze van de skilessen heen te gaan. Als je vanaf het middenstation naar het dal skiet, kom je langs beide restaurants.

Restaurant De Stieralm

Bij de Stieralm kun je je skischoenen uit doen en laten opwarmen. Er liggen pantoffels voor je klaar. Deze mag je mee naar huis nemen als souvenir.

Restaurant De Lärchenalm

Bij de Lärchenalm wordt elke dinsdagavond een grote skishow gehouden. Deze hebben wij niet gezien omdat deze was afgelast vanwege de kou. Dit restaurant heeft regelmatig livemuziek in de middag. En ook ‘s avonds wordt er vaak wat georganiseerd.

De bereikbaarheid van Nauders

Nauders ligt in Oostenrijk op de grens van Zwitserland en Italië. Je kunt op twee manieren Nauders bereiken. De kortste route is via de grensovergang bij Reutte en dan via de Fernpass rijden. In de weekeinden in het hoogseizoen kunnen bij de Fernpass lange files ontstaan. Ook als het sneeuwt kan dit voor oponthoud zorgen. Een andere mogelijkheid is om via Bregenz te rijden en dan de Arlberg tunnel te nemen (kosten 10 euro). Dit is iets langer maar rijdt beter door omdat je de Fernpass niet hoeft te nemen. Het laatste stuk voor Nauders is de Reschenpas met soms wel wat steile stukken erin.

Tip: download de app van de ANWB. Deze heet Vakantiehulp. In deze app vind je alle actuele verkeersinformatie waaronder ook de zeer actuele twitterfeed van ANWB Europa en linkjes naar de filekaarten.

De voor- en nadelen van Nauders

Voordelen:

  • Sneeuwzeker gebied door de hoogte. Nauders ligt op 1400 meter en het skigebied is tot 2900 meter hoog.
  • Sfeervol authentiek dorp
  • Het skigebied is groot genoeg voor de ervaren skiërs, maar toch klein genoeg om een gezellige familiesfeer te hebben.
  • Erg geschikt voor gezinnen
  • Langste rodelbaan van Tirol (8 kilometer)
  • De breedste blauwe piste van Oostenrijk (300 meter)

Nadelen:

  • Skigebied ligt (ver) buiten het dorp
  • Nauders is alleen te bereiken via de Fernpass of de Arlberg tunnel
  • Weinig après ski (kun je ook zien als een voordeel natuurlijk)
(Visited 1.464 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer