Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

De val van een kind uit de skilift nadat een onbekende man té vroeg de beugel omhoog deed heeft veel los gemaakt. Op onze Facebookpagina’s regende het commentaar en adviezen. Ook in Oostenrijk houd het de gemoederen flink bezig. Lees hier het artikel nog maar eens. Want waar ligt eigenlijk jouw verantwoordelijkheid als je een kind naast je in de lift krijgt?

Even het geheugen opfrissen. Een man die een kind vanuit een skiklasje naast zich in de lift kreeg opende de beugel zo’n 15 meter voor het bergstation. Het kind gleed daardoor uit de lift en viel naar beneden. Gelukkig raakt het kind slechts lichtgewond. De man vluchtte en is tot op heden onvindbaar. Overigens heeft zich intussen wel een getuige bij de politie gemeld, maar of dat gaat leiden tot de aanhouding van de man is natuurlijk de vraag.

Waar ligt de verantwoordelijkheid?

Het ongeluk is natuurlijk in de eerste plaats te wijten aan het wangedrag van de man, maar daarmee rijst ook de vraag: waar ligt jouw verantwoordelijkheid als je een kind bij je in de lift gezet krijgt en tot hoever gaat deze? Het ongeluk van gisteren laat zien hoe afhankelijk skischolen zijn van goedwillende volwassenen én het gevaar wat daarin schuilt. Dit wordt ook bevestigd door Christian Abenthung, algemeen directeur van de Tiroolse skilerarenvereniging: “Een skileraar zorgt meestal voor een groep van acht kinderen, de wettelijk toegestane groepsgrootte is twaalf, in uitzonderlijke gevallen 15. 

Dat betekent dat de skileraar onmogelijk alle kinderen bij zich kan nemen in de lift”. Er zijn echter geen regels die bepalen tot welke leeftijd kinderen begeleid in de lift moeten stappen. Het is dan ook aan de skischool om dat te bepalen en deze verantwoordelijkheid over te dragen dat aan de welwillende wintersporters.


LENTESKIËN IN DE FRANSE BERGEN

Het wintersportseizoen is in maart nog echt niet voorbij. Sterker nog, misschien is de lente wel de mooiste tijd voor een relaxte skivakantie. Wat ons betreft een absolute aanrader.

Nendaz in het Zwitserse 4 Vallées is daarvoor een geweldige bestemming. Weten waarom? We hebben zes redenen voor je op een rij gezet. Waar wacht je nog op?

Klik hier om verder te lezen


Juridische zin

In de praktijk blijkt dat volwassen vaak in de rij door de skileraar of skischool worden gevraagd om een kind mee te nemen in de lift. Skischolen zijn daarmee niet alleen afhankelijk van de steun van volwassenen, maar vooral ook afhankelijk van hun verantwoordelijkheidsgevoel. En daar ging het mis. Waar de vaak bereidwillige wintersporters zich echter niet van bewust zijn is dat je, in juridische zin voor de duur van de liftrit, de zorgplicht voor het kind hebt. En dat is een aspect waar veel wintersporters zich wellicht niet van bewust zijn. Bovendien is de vraag ook: in hoeverre weet je als ouder van een kind in een skiklasje hier van?

In juridische zin draag jij de verantwoordelijkheid voor het kind. Voor de duur van de liftrit.

Reacties van onze lezers

Gelukkig hebben vele van jullie dat verantwoordelijkheidsgevoel wél. Zo schrijft Nadine Loef: “Als ik een kind bij me in de lift heb hou ik mijn arm ervoor (bij een kleintje) en een iets grotere achter aan de capuchon 🤣. Ik wil voor mezelf al de beugel zo lang mogelijk gesloten houden, laat staan voor zo’n kind!” Een goede tip lijkt ons.

Lia Maas vertelt “In Westendorf hebben ze daar een hele goede oplossing voor. De kindjes krijgen daar een hesje aan met een magneet op de rug. In de stoeltjeslift zit ook een magneet en worden de kindjes als het ware aan vast geplakt, geweldige oplossing. Boven aangekomen staat iemand te wachten die de kindjes lostrekt uit de lift😃“. Een super concept!

Jorine van den Ende: Het word tijd dat alle liften een “pootje” tussen je beide benen krijgen, en een systeem wat de beugels pas op het station ontgrendeld. Er zit zó veel verschil tussen de ene lift en de andere…ook ik hield toen de jongens klein waren m’n hart vast soms. Want ze moeten op een bepaald moment die billen naar voren schuiven om uit te stappen“.

Anna Scholtens-Huizenga vindt het überhaupt niet leuk om een kind naast je in de lift geduwd te krijgen: “Vindt het ook niet leuk dat je een kind bij jou in de lift krijgt.ze zitten geen moment stil.vind ook een verantwoording die je krijgt”. En daar heeft ze natuurlijk gelijk in.

Kun je weigeren?

De vraag die bij mij naar boven komt is: kun je weigeren een kind mee te nemen in de lift? Het antwoord is natuurlijk: ja, dat kan. Zeker nu we weten dat je verantwoordelijkheid draagt voor het kind. Maar doe je het in de “heat of the moment”? Want zeg nou zelf: het is altijd druk (en soms wat dringen geblazen) bij de lift. Iedereen wil snel naar boven. En dan zie je vanuit je ooghoek dat er een skiklasje aan de zijkant aan komt zetten. Zeg je dan tegen zo’n onschuldig kind: nee, je mag niet bij bij mij? Ik vermoed van niet…. Maar je mag dus altijd weigeren!

Mariët Appel zegt daarbij ook nog iets belangrijks: “Mijn angst ook altijd ze worden ook zo maar bij iedereen ingezet ook diegene die zelf moeite hebben om eruit te skiën”. En daar heeft ze natuurlijk een punt. Als je zelf niet zo zeker bent over je uitstapkwaliteiten is ’t een extra belasting.

Bron: TT.com | Hoofdfoto: Saskia Smulders (het betreft hier niet de bewuste lift, is slechts ter illustratie)

Lees ook:


GESPONSORDE ARTIKELEN

2 Reactie op “Na val kind uit skilift: tot waar verantwoordelijk als je een kind in de lift krijgt?”

 • Leen Vanderzeypen
  24 februari 2023 at 17:10

  Ik ben zelf geen topskiër maar als er een kindje naast mij gezet wordt probeer ik er een praatje mee te maken zodat ze zelf ook op hun gemak zijn. Ik houd mijn arm ook voor hen totdat de beugel open gaat. Bovenaan wachten totdat de skileraar er is en het kleintje bij de juiste groep aansluit vind ik niet meer dan normaal. Ik hoop dat andere mensen zich ook zo ontfermen over mijn dochtertje! Begin maart naar Morzine! Wij hebben er in ieder geval zin in!

 • Olivier Debleser
  24 februari 2023 at 11:15

  Ik kreeg vorige week ook een kind bij me in leogang. Ik hield ze ook vast bij de capuchon, maar leg ook uit hoe we het gaan doen tijdens het ‘uitstappen’. Klaar.
  Eenmaal van de lift blijf ik wachten tot de leraar er is zodat ik zeker ben dat ze weer verenigd is met heer leraar.. pas dan Lennik gerust verder skiën!

Comments are closed.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer