Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Na storm en sneeuw komt er…eindelijk echte kou?

Door Patricia Christiani

Gisteren stond er een fikse storm in de bergen, die voor problemen in een aantal skigebieden zorgde. Door de harde wind moesten steeds meer liften in skigebieden dicht. Maar de storm zorgde voor nog meer problemen. Zo kon je gisteren al lezen over een boom die op een stoeltjeslift waaide, waardoor 40 mensen vast kwamen te zitten. En ook in Kaltenbach/Zillertal en Aschau raakten liften beschadigd en moesten mensen uit de lift gered worden. 

Ondanks alle ongemakken is het wel goed nieuws dat er aardig wat sneeuw bijvalt, want dat konden de meeste pistes goed gebruiken. En er is nog meer onderweg, aldus de Alpenweerman!

Nog meer sneeuw!

Na gisteren valt er ook vandaag in de Alpen sneeuw. In de ochtend kan het in het midden en oosten van Oostenrijk tijdelijk wat droger worden. In de Franse en Zwitserse Alpen valt tussen de 10 centimeter in de dalen tot 50 centimeter op de hoogste toppen. In Oostenrijk zijn de hoeveelheden iets minder met 5 centimeter in de dalen tot 25 centimeter op de hogere toppen.

Naast de sneeuw staat er ook weer een kleine storm met windstoten van 70-90 km/h. Op de hoogste toppen mogelijk windstoten van 100 km/h of meer. De temperatuur op 1500 meter ligt in de Fransen Alpen rond het vriespunt en elders tussen de -1 en -4 graden.

Morgenochtend is het vervolgens even wat rustiger, maar daarna start er weer een trein aan buien. Rond het middaguur zal de neerslag de westelijke Alpen bereiken. Dankzij de zachtere lucht die morgen zich over de Alpen gaat verspreiden neemt de sneeuwvalgrens ook flink toe. In de westelijke Alpen stijgt deze naar 1800 à 2100 meter. In de loop van de middag en avond stijgt deze in de centrale en oostelijke Alpen richting de 1700 à 1900 meter. Alleen sneeuw voor de hoger gelegen gebieden dus.

Op vrijdag wordt het weer wat rustiger, waarna in het weekend de koudere lucht het weer even overneemt. In totaal kan er tijdens het weekend in de hoger gelegen gebieden weer 10 tot 30 centimeter sneeuw vallen. Mogelijk in het westen van de Alpen nog wat meer bij een gunstige situatie.

Wordt het tóch nog koud?

Onze vrienden van Alpenweerman zien al een tijdje interessante ontwikkelingen op de weerkaarten. In de loop van volgende week berekenen de modellen namelijk al een tijdje een kou-uitbraak waarbij er koude lucht uit het noorden richting de Alpen kan stromen.

Een absolute zekerheid is deze weersituatie niet aangezien veel af zal hangen van de positie van het hogedrukgebied. Toch zijn dit soort situaties zijn voor de winterliefhebber in de Alpen interessant omdat met een koude noordelijke stroming er veel sneeuw aan de noordkant van de Alpen kan vallen.

Nog niets is zeker dus…maar een flinke bak sneeuw erbij zo vlak voor de drukte van de voorjaarsvakantie op gang komt is best welkom!

Lawinegevaar neemt toe

Met de recente sneeuwval stijgt het lawinegevaar. De lawinewaarschuwingsdienst heeft dinsdag bekendgemaakt dat er een groot risico is op lawines, d.w.z. niveau 4 van de vijfdelige schaal.

Bron: Alpenweerman.nl

Hoofdfoto: Theo Schut

Lees ook:

Voorspelling winter 2020: hoe eindigt de winter?

Voorspelling winter 2020: wordt het nog koud?

(Visited 831 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer