Na regen komt…een enorme bak verse sneeuw!

Door Patricia Christiani

Het regent, het regent…de pistes worden kleddernat. En het waait ook nog eens hard. Maar niet gevreesd, want vanaf morgen valt er een welkome bak met sneeuw bij!

Gezellig ziet het er vandaag niet uit op de webcams…Onder invloed van een warmtefront valt vandaag vooral aan de noordkant neerslag en met veel wind is het voor de tijd van het jaar uitzonderlijk zacht. Ietwat gunstigere condities treffen we inner-alpin en aan de zuidkant aan. Dinsdag gaat een actief koufront voor een Temperatursturz zorgen en een winterse weerfase inleiden. Vanaf donderdag breidt zich vanuit het westen de invloed van een hoog tot over de Alpen uit.

Koufront gevolgd door polaire lucht

Maar eerst morgen, want morgen zijn we gelukkig weer van de regen af. Vanaf dan komen we namelijk gelukkig weer aan de koude kant van de polaire jet te zitten, wat sneeuw tot in de dalen brengt. Naar verwachting zal het koufront met neerslag en veel wind (stormachtig) in de late avond en nacht op dinsdag de Alpen binnen trekken.

Hoeveel sneeuw?

De meeste sneeuw wordt met de noordelijke stroming in de Nordstau gebieden berekend. Hier gaat 30 tot 80 cm sneeuw vallen en hogerop ook nog meer. Elders valt minder sneeuw, dat geldt speciaal voor de zuidkant waar weinig tot geen neerslag zal vallen door de afdrogende werking van een sterke Nordföhn.

regen sneeuw
Bron: WXCharts.com

Ook woensdag valt er met voorkeur voor de noordoostelijke Alpenhoofkam nog sneeuw of sneeuwbuien. Het is koud met op 2000 meter een graad of 10 a 12 onder het vriespunt. Vooral de stevige noordelijke wind maakt het voor het gevoel nog een heel stuk kouder. Met het vorderen van de dag gaat de sneeuwval er geleidelijk uit en wordt het van west naar oost ook in het oosten weer droog en klaart het op. Meest zonnig en droog is het ook dan al in het westen en met de Nordföhn aan de zuidkant.

Daarna kaiserwetter

Donderdag tot en met maandag hebben wintersporters mazzel. Want dan kan er geskied worden op verse sneeuw en in de zon, met minder zachte temperaturen.

Intussen loopt de spanning ook zachtjes aan op voor de lange termijnvoorspellingen voor de eerste week voorjaarsvakantie…we houden je op de hoogte!, dus blijf ons volgen!

Bron: Alpenweerman.nl

Hoofdfoto: webcam Serfaus Fiss Ladis, 3 februari 2020

Lees ook:

Aankomende week eindelijk weer veel sneeuw in de Alpen door Nordstau?

Voorspelling winter 2020: hoe eindigt de winter?

Voorspelling winter 2020: wordt het nog koud?

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer