Na de sneeuw komt…zonniger weer!

Door: Saskia Smulders

Eindelijk is er licht aan het einde van de horizon! Het gaat rustiger weer worden in de Alpen en er is zelfs sprake van veel zonneschijn. Hoe lekker is dat?

Na sneeuw komt inderdaad….

Reporters Ilse en Karin, die momenteel in Maria Alm verblijven, berichtten vanmorgen nog dat het daar toen nog sneeuwde, maar dat vanmiddag écht de zon moet gaan komen.

Vanmorgen (15 januari) sneeuwde het nog bij reporters Ilse en Karin in Maria Alm | Foto: Ilse en Karin Nijhof

Uiteindelijk brak de zon inderdaad steeds meer door getuige de prachtige foto’s die ze vanmiddag stuurden:

Prachtig uitzicht over Maria Alm | Foto: Ilse en Karin Nijhof
Het zou zó een ansichtkaart kunnen zijn. | Foto: Ilse en Karin Nijhof
Genieten! | Foto: Ilse en Karin Nijhof
Foto: Ilse en Karin Nijhof

Maar dat het in de ochtend nog sneeuwde, zoals Ilse en Karin meldden, dat klopt inderdaad. Met deze -voorlopig laatste- sneeuwval zijn historische sneeuwhoogtes bereikt en is zelfs de helft van de totale jaarhoeveelheid gevallen in pakweg een dag of 10. Op sommige plekken in Oostenrijk is de zon dit jaar nog maar nauwelijks tevoorschijn gekomen. Daarmee is trouwens de sneeuwval voor dit seizoen geenszins ten einde.

Zoveel méér sneeuw is er gevallen vergeleken met gemiddelde in Zwitserland | Foto: SRF Meteo/Alpenweerman.nl
Accumulatie van de sneeuwval in de Alpen van de afgelopen zeven dagen. Het is goed te zien waar de meeste sneeuw is gevallen (rode plekken). Bron: snowforecast.com

Rustiger en opklaringen

Snowrepublic Reporter Maaike geniet vandaag van het prachtige weer in Westendorf | Foto: Maaike de Vries
Super verse, dikke sneeuw. Een blauwe hemel. En zon. Dat is toch gewoon een droom? | Foto: Maaike de Vries
Ook Snowrepublic reporters Hans Verweij is in de sneeuw. Hij geniet in het Pitztal van het mooie weer | Foto: Hans Verweij

Het wordt rustiger; de nordstau die koufronten naar de Alpen bracht, trekt vandaag weg. Daarvoor in de plaats komen opklaringen. Niet alleen in Oostenrijk, maar ook in Frankrijk en Italië is en wordt het prima weer. Daarbij heeft het westen beduidend de betere papieren dan het oosten; daar kan het nog wel wat bewolkter blijven.

Minder wind en tijdelijk hogere temperaturen

De wind gaat verder afnemen. Die was de afgelopen dagen op een aantal plekken, zoals hier in Val d’Isère en Italie behoorlijk stormachtig. Ook de temperatuur gaat wat omhoog waardoor de sneeuwvalgrens naar boven de 1.000 meter opschuift.

Na woensdag kouder

Na woensdag staat er echter een nieuwe weersverandering in de kaarten. Er komt een nieuw koufront dat zorgt voor een daling van de sneeuwvalgrens en sneeuw in Frankrijk en het oostelijke gedeelte van Italië. Elders is het droog en krijgt de zon vrij spel.

Lawinegevaar blijft!

Denk nou niet dat het weer veiliger is om off piste te gaan. Geenszins! We begrijpen heel goed dat de verse poeder onweerstaanbaar is en het met een zonnetje erbij onschuldig eruit ziet, maar de lawinewaarschuwingen blijven onverminderd hoog. Volg altijd de aanwijzingen ter plaatse op. Don’t mess with mother nature!

De huidige lawinesituatie in Zwitserland | Bron: www.slf.ch
Situatie in Oostenrijk nog altijd uiterst precair | Bron: lawinen.at
Ook in Frankrijk is er sprake van een gevaarlijke lawinesituatie | Bron: MeteoFrance

Lees hier alles over het wintersportweer en de sneeuwberichten

(Visited 472 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.