Vanmorgen berichtten we over de precaire situatie die ontstaan was in met name Frankrijk. Hevige sneeuwval, storm en de hoogste lawinewaarschuwingen. Wintersporters in Val d’Isere en Tignes werden bevolen in hun accommodaties te blijven. Een totale lock down dus. Echter, het gevaar is in de Alpen nog zeker niet geweken. Door de voorspelde regen wordt de situatie in Oostenrijk en Zwitserland ook snel steeds slechter.

Regen gooit roet in het eten

Hans ter Braak twitterde vanmiddag deze foto:

Ook vanuit Gargellen kwam een bericht dat er beneden de 1890 meter regen viel. Vanuit Val d’Isere (wat hoog gelegen is) komen eveneens berichten dat het daar regent.

Afgesloten wegen

In en rond Sölden zullen de wegen worden afgesloten als gevolg van lawinegevaar. Het gaat om de weg tussen Obergurgl en Southern. Ook de Bundesstraße B186 tussen Sölden en Längenfeld gaat vanaf 18.30 uur dicht, zo wordt gemeld op de Facebookpagina.

Ook in het Pitztal worden wegen afgesloten: Tussen Stillebach en Mittelberg.

Zojuist komt het bericht dat ook de snelweg A10 (Taurnbahn, bij de Tauerntunnel) wordt afgesloten om lawines te laten afgaan.

Lawinegevaar hoog

Vanmiddag viel er al een dode door een lawine in Ischgl te betreuren. Een 44-jarige Tsjech werd door de sneeuw bedolven. Voor hem kwam elke hulp te laat: hij kon alleen nog geborgen worden door zijn metgezellen. De twee overlevenden werden gered uit de gevarenzone door berg- en piste-reddingsdienst en vervolgens naar het dal gebracht.

In Gargellen was vanmiddag ook een kleine lawine. Gelukkig vielen daarbij geen gewonden.

regen en een lawine
Lawine vanmiddag in Gargellen (via @Gargellen_ via Twitter)

Het lawinegevaar in Oostenrijk bevindt zich nu op veel plekken op het een-na-hoogste niveau (groot). Met de regen van vanmiddag wordt de situatie nog veel gevaarlijker. De sneeuw wordt zwaar en de kans dat deze gaat glijden is zeer groot. Door de wind van gisteren zijn er bovendien sneeuwhopen ontstaan en ligt er op sommige plekken juist weer minder sneeuw.

Ook in Stubai was vanmiddag ook een lawine. Deze kwam deels over een sleeplift terecht die nog in bedrijf was. Maar vanwege het slechte weer was het erg rustig. Vooralsnog zouden er geen slachtoffers zijn.

Ook in Zwitserland problemen

Niet alleen in Oostenrijk en Frankrijk zijn de problemen groot, ook in Zwitserland hebben ze te kampen met overlast en lawinegevaar. Bij Zermatt ging vanmorgen deze lawine met luid gedonder naar beneden…Niemand raakte gewond. De weg aldaar was al afgesloten vanwege lawinegevaar; deze weg is erg lawine gevaarlijk. Bron: 1815.ch

Lees hier alles over het weer en de sneeuw in de winter

(Visited 2.837 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.