advertentie
Ga mee op Europese Safari
Ga mee op Europese Safari. Klik hier voor meer informatie.

Ultieme wedstrijd voor waaghalzen

Door Pauline van der Waal

Denk de Austin Martin van James Bond, gecombineerd met skijöring maar dan zonder paard, en dat op het meer van Zell am See. Dan heb je een idee wat er op 19 en 20 januari 2019 staat te gebeuren! Na bijna 45 jaar is een klassieke sport terug van weggeweest en het belooft een enorm spektakel te worden.

Skijöring met paarden

Tijdens de Olympische Winterspelen van 1928 in St. Moritz is Skijöring een ding. Paarden galopperen met hoge snelheid over de baan, en trekken daarbij hun baasjes op ski’s erachter voort. Iemand bedenkt dat dat wel geinig is met die paarden, maar dat je dit ook met auto’s kan doen. En zo geschiedt, want nog geen tien jaar later vinden de eerste oefenwedstrijden met meer PK’s per deelnemer plaats. Al snel zijn er wedstrijden voor allerlei autoklassen en motorrijders.

Eerste wedstrijd in Zell am See in 1937

Na de eerste wedstrijd in 1937 wordt het skijöring met auto’s en motoren regelmatig op het meer van Zell am See georganiseerd, en in 1957 trekt het evenement 5000 bezoekers. Tot in 1974 -midden in de oliecrisis- vindt het ‘Eisrennen’ zoals het inmiddels genoemd wordt plaats, maar dan wordt het stil. Bijna 45 jaar lang! Tot de winter van 2019, wanneer Vinzenz Greger en Ferdinand what’s in a name Porsche de traditie nieuw leven inblazen.

Schrijf 19 en 20 januari in je agenda

De GP Ice Race vindt het derde weekend van januari plaats, in Zell am See dus. Er doen professionele racers en amateurs mee, met oldtimers en moderne auto’s. Een ticket voor beide dagen kost € 35,-. Dagkaarten zijn aan de kassa verkrijgbaar zolang de voorraad strekt. Mocht je zelf ook mee willen doen, je kunt je nog inschrijven!
Alle informatie vind je op de site van GP Icerace.

Nog even wat nostalgische beelden? Check dan dit racefilmpje.

Foto: GP Ice Race

advertentie
Ski Safari