advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

 

De kerstvakantie staat voor de deur en velen zullen naar de dik besneeuwde Alpen vertrekken. De meeste zullen dat met de auto doen. Wij geven je nog een paar laatste tips om veilig op reis te kunnen.

Tip 1: neem een analoge kaart mee

Stel dat je navigatie het onderweg begeeft dan is het gewoon handig om ook een oldskool papieren kaart mee te nemen. Niet alleen handig, maar ook gewoon leuk om te zien waar je bent.

Tip 2: Check de regels voor kinderzitjes

Ga je met kinderen op reis? Weet dan dat er per land verschillende regels gelden. Zo moet je in Duitsland, Oostenrijk, Italië en Zwitserland kinderen tot 1,50 meter nog een in verhoogd zitje laten zitten. In Nederland is dat maar 1,35 meter. Een kind van minder dan 1,25 m mag bovendien niet reizen op een stoelverhoger zonder rugleuning.

auto wintersport
Foto credits: Zonspot

Tip 3: Laat je dashcam thuis

Dashcams zijn in een aantal landen verboden, bijvoorbeeld in Oostenrijk. In Duitsland is de wetgever niet heel duidelijk, maar onlangs heeft een rechter uitgesproken dat het gebruik van en het publiceren van beelden van een dashcam de privacy schendt en dus niet is toegestaan. In Zwitserland wordt het gebruik ervan ook afgeraden door de ANWB. Laat ze dus ook vooral thuis, dan zit je altijd safe en kan ie bovendien niet kapot gaan of gestolen worden. Datzelfde geldt ook voor radarverklikkers. Voor uitgebreide juridische informatie over dashcams kun je op de site van de ANWB terecht.

Tip 4: Luister naar de verkeersinfo

Natuurlijk heb je een lekker Spotify lijstje gemaakt voor onderweg. Maar zet ook af en toe de radio op de lokale frequentie om de verkeersinformatie te horen, of zet je RDS aan. In deze post kun je lezen welke files je kunt verwachten onderweg.

Welke wintersportfiles kun je verwachten dit weekend?

Tip 5: Oefen met sneeuwkettingen

Er is al veel over gezegd, maar we herhalen het graag nog even: oefen met je sneeuwkettingen. Ik was zelf ook ooit eigenwijs en oefende ook niet. Totdat je in het donker, in de kou met je handen in het haar zit, want je hebt geen idee……Dus oefen! We schreven er al eerder een post over:

Zo monteer je sneeuwkettingen snel en eenvoudig

En oh, ja: een extra tip zorg dat je oude handschoenen mee neemt en die bovenop je bagage legt. Die kun je namelijk aan doen als je de sneeuwkettingen moet omleggen.

Tip 6: Denk om de hond

Gaat je trouwe viervoeter mee? Super leuk, weet ik uit ervaring. Echter, je moet natuurlijk wel zorgen dat ie ook veilig mee kan. Automobilisten wordt daarom geadviseerd hun huisdier achter in de auto in een kooi, reiskennel of speciale veiligheidsgordel of in de kofferbak achter een net of rek te vervoeren.

Kopfoto: reizensite.nl | Bronnen: anwb.nl en autogids.be


Lees ook: dit zijn de beste sneeuwkettingen


 

advertentie