Ski-ongeluk

Elk jaar krijgen ruim 65.000 mensen een ski-ongeluk op de piste. Dit kan een eenzijdig ongeluk zijn maar ook een botsing of een foute landing tijdens een sprong. Veel ongelukken zijn te voorkomen. Skiërs en snowboarders brengen elkaar namelijk vaak in gevaar doordat ze zich niet houden aan de piste regels die zijn opgesteld volgens FIS. Wanneer iedereen zich hieraan zou houden, zullen er veel minder ski-ongelukken plaats vinden.

ski-ongeluk
ski-ongeluk

Gevangenisstraf voor veroorzaker dodelijk ongeval op de piste

Ongelukken op de pistes hebben gevolgen voor een ieder. Je kan hier namelijk strafrechtelijk vervolgd voor worden. Dit overkwam ook een jongen van 16 uit Frankrijk die een skiongeluk veroorzaakte waarbij een 7 jarige jongen overleed. Het ongeluk gebeurde in het Franse skigebied La Joue-du-Loup. Daar knalde de 16e jarige Fransman met een hoge snelheid op de 7 jarige jongen. Hierbij liep de 7 jarige jongen ernstige verwondingen op en overleed in het ziekenhuis. De rechter deed uitspraak dat het om dood door schuld ging en dat de skiër nalatig is geweest. Het gevolg, 3 jaar gevangenis straf en een geldboete van 45.000 euro. Dit verwacht je natuurlijk nooit na een dagje skiën. Een wijze les voor iedereen is dus, dat je altijd moet nadenken wat je eigen gedrag op de piste kan veroorzaken want de gevolgen hiervan zijn niet altijd te overzien.

Wat gebeurt er na een ski-ongeluk

In elk land wordt er anders gehandeld. In Oostenrijk wordt een ski-ongeluk hetzelfde behandeld als verkeersongeval. Dit betekent dat er vaak een strafrechtelijk onderzoek plaats vindt wanneer er een ski-ongeval heeft plaatsgevonden met (lichamelijk)letsel. De Alpinpolizei start een onderzoek en maakt een rapport op. Getuigen worden gehoord en er worden foto’s gemaakt om het bewijs zeker te stellen en de mogelijke veroorzakers en slachtoffers te horen. Afgelopen jaar heb ik een ongeluk op de piste zien gebeuren. Het slachtoffer dat naar het ziekenhuis werd vervoerd is daar door de politie bezocht en gehoord. Zo moest hij bijvoorbeeld een tekening maken van het ongeluk. Ook de getuigen zijn verhoord. Het is überhaupt lastig om een beeld te schetsen van een ski-ongeval omdat een skipiste niet uit één vlak bestaat met een bepaalde hellingsgraad. Hierdoor kan het voor getuigen er anders hebben uitgezien dan de werkelijkheid was. Wanneer het onderzoek is afgerond wordt het rapport overgedragen aan de officier van justitie. Bij voldoende bewijs verplicht de wet dat de zaak voor de rechter wordt gebracht. Wanneer er geen voldoende bewijs is komt er geen gevolg.

Signaal dat duidt op een ski-ongeluk
Signaal dat duidt op een ski-ongeluk

Handige informatie

Wanneer er een ski-ongeluk heeft plaats gevonden tussen een Nederlander en een Zwitser en je bevind je op de piste in Zwitserland geldt het Zwitserse recht. Wanneer beide betrokken uit Nederland komen en het bevindt zich op de piste in bijvoorbeeld Oostenrijk kun je ervoor kiezen om Nederlands recht toe te passen. Dit is niet altijd even gunstig als slachtoffer. De rechters in wintersportlanden hebben veel meer verstand van ski-ongelukken dan de rechters in Nederland. De zitting kan zelfs plaats vinden op de piste. Het nadeel van het Nederlandse recht is bijvoorbeeld dat er een zogenoemde “verhoogde aansprakelijkheid geldt.” Met andere woorden: je bent zelf gaan skiën en tot bepaalde hoogte moet je er rekening meehouden dat er wat kan gebeuren op de piste, ook door een ander.
De schadevergoedingen die bijvoorbeeld bij ski-ongevallen in Oostenrijk worden toegekend zijn hoger dan in Nederland. Ze kennen schade toe voor de geleden pijn en ongemak maar ook voor littekens, lichamelijk en of psychische belastingen waardoor de levenskwaliteit negatief beïnvloed is geweest.

Wat moet je doen bij een ski-ongeluk?

  • Zorg dat de politie komt, zij kunnen een proces-verbaal opstellen.
  • Zorg ervoor dat je de alarmcentrale belt van uw verzekering. Deze kan de betrokken persoon bijstaan en adviseren over de nasleep.
  • Zorg ervoor dat wanneer je getuige bent je contact opneemt met de rechtsbijstandsverzekering.
  • Zorg ervoor dat getuigen hun verklaringen ook afleggen aan de politie.
  • Zorg ervoor dat je voldoende foto’s maakt, ook van de omgeving.
  • Zorg ervoor dat je de exacte locatie van het ongeluk op papier zet.
  • Zorg ervoor dat je de weersomstandigheden op het moment van het ongeluk juist hebt genoteerd.
  • Ga na of de FIS regels zijn nageleefd. Lees deze terug op:https://www.snowrepublic.nl/test-hier-piste-regels-goed-kent/

Bij voldoende bewijs kan een letseladvocaat adviseren welk recht en door welke rechter de aansprakelijkheid het beste beoordeeld kan worden.

In mijn volgende artikel lees je alles over verzekeringen en kosten wanneer je iets overkomst op de piste.

bronnen:

www.bergsportrecht.eu
www.arag.nl

 

Ski amade

Ski amadé – Oostenrijks grootste skiparadijs

Alleen in Ski amadé kunt u met één skipas genieten van maar liefst 760 kilometer aan pistes. Tot wel 270 moderne liften en 356 perfect geprepareerde pistes in adembenemende berglandschappen wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer