Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Skiën is het beste medicijn!

Door: Thiery Thielemans

Ben je fysiek en mentaal vermoeid of misschien wel uitgeput? Ga skiën! Een beter excuus om even lekker op skivakantie te gaan is er niet. Want naast het feit dat skiën ontzettend leuk is, is het ook nog eens heel erg goed voor je gezondheid. Het zorgt er niet alleen voor dat je er fysiek beter van wordt, mentaal doet skiën ook vreselijk veel met je!

#1. VAN SKIËN WORD JE GELUKKIGER

skiën
® foto: Human Capital Institute

Zuid-Koreaanse onderzoekers van de Yonsei University hebben geconcludeerd dat het plezier van een skivakantie je algehele gevoel van welzijn en geluk verhoogt. De onderzoekers hielden hiervoor enquêtes onder circa 250 bezoekers van drie grote skigebieden in Zuid-Korea.

Gemiddeld verbleven de vakantiegangers zo’n vierenhalve dag in het skioord. Negentig procent van de ondervraagden bezocht een skigebied minder dan vijf keer per seizoen.

*** GO WITH THE FLOW ***

Het geluksgevoel en de voldoening van de skiërs is gemeten toen ze van de berg afdaalden. Ze voelden zich intens betrokken bij de sportactiviteit en het gaf hen veel voldoening om buiten in de sneeuw en de natuur actief te zijn. De skiërs die die hoog scoorden op geluksgevoel, betrokkenheid en voldoening, gaven allen aan dat ze in een flow terechtkwamen.

MEDICIJN

Tijdens het skiën werd compleet vergeten hoe hun leven er thuis uitzag. Hoofdonderzoeker Hyunwoo Lee merkte op dat ook meerdere korte skitrips in het seizoen, zeer positieve effecten hebben op het welzijn en geluksgevoel van mensen. Skiërs halen een ultiem gevoel van voldoening uit het skiën!

*** VOLWASSEN SPELLETJE ***

Skiën is volgens Lee een volwassen manier van een spelletje spelen dat iemands geluksgevoel positief beïnvloed. En dan hebben we het nog niet eens over de sociale activiteiten rondom het skiën die volgens Lee ook een erg positieve psychologische invloed hebben. Ook dat draagt bij aan het aangename gevoel dat nog wéken na de skitrip blijft hangen.

skiën
® Foto: Engelberg

#2. SKIËN HOUDT SKIËRS FYSIEK JONG

Een andere, Oostenrijkse, studie keek een aantal jaar geleden naar het lange termijneffect dat skiën heeft op de al wat oudere skiër. Een grote groep skiërs met een gemiddelde leeftijd van ruim 67 jaar oud, deed mee aan het onderzoek dat twaalf weken duurde. In deze twaalf weken werd er 28,5 dag geskied, dit kwam neer op zo’n 3,5 uur per dag. De belangrijkste conclusies na dit onderzoek was dat skiën de gezondheid van alle deelnemers significant had doen verbeteren. Hun uithoudingsvermogen was verhoogd en de kracht in hun beenspieren was toegenomen. Ook hun zuurstofinname werd verhoogd met 7,3% en de algehele spiermassa nam toe. Daarnaast was de balans van de skiërs uit het onderzoek beter geworden en het leidde ook nog eens tot een verbeterd glucose metabolisme.

*** SKIËN HOUDT JE JONG EN FIT ***

Ouderdom zorgt normaal gesproken voor een afname van spierkracht, balans en coördinatie en daardoor is het risico op vallen groter. Sport en beweging helpen dit te voorkomen evenals sociaal blijven functioneren. Volgens de onderzoekers uit Oostenrijk is skiën een ideale vorm voor ouderen om hun gezondheid niet alleen op peil te houden maar zelfs significant te verbeteren met relatief weinig risico’s. Uiteraard wijzen de onderzoekers er tegelijkertijd wel op dat skiën een dusdanig uitdagende sport is dat het wel vraagt om de juiste voorbereidingen om blessures te voorkomen.

CONCLUSIE: SKIËN IS HET BESTE MEDICIJN

Na het lezen van bovenstaande durven wij wel te stellen dat skiën het allerbeste medicijn is bij mentale & fysieke vermoeidheid. Dus heb je een burn-out of het gevoel dat je er tegenaan zit? Boek dan die skitrip(s) vandaag nog. Het maakt een gelukkiger mens van je. Wie wil dát nou niet?!

skiën
Skiën is het beste medicijn bij een moe en uitgeput gevoel
(Bron: Sciencedaily en PubMedLabs)

Voor een ultiem geluksgevoel: doe ook eens mee met onze win-acties


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer