Mini Roadtrip Zwitserland: Val d'Anniviers | Grimentz
Mini Roadtrip Zwitserland: Val d’Anniviers | Grimentz
Door Maartje Bevers | 15 april 2017
Oneindig lange afdalingen op lege pistes, terwijl je uitkijkt over de toppen van oneindig veel bergen. Dat is wintersporten in Val d’Anniviers in de Zwitserse regio Wallis. In maart 2017 begonnen we aan een korte ski-roadtrip door het zuiden van Zwitserland. Na een verblijf van vier dagen in het mondaine en uitbundige Zermatt (bekijk hier mijn video report) reisden we door naar een voor ons nog onbekend skigebied: Val d’Anniviers. Het gebied wordt vooral bezocht door Zwitsers, maar ook veel Nederlanders en Belgen brengen hier hun wintersportvakantie door. Ruim 20% van alle toeristen spreekt dan ook Nederlands gedurende het skiseizoen.
Chandolin/St.Luc
Val d’Anniviers is een aaneenschakeling van drie skigebieden, bestaande uit Grimentz/Zinal (100km), Vercorin (35km) en Chandolin/St. Luc (65km). Wij begonnen onze verkenning in Chandolin. Eerst reden we het dalstation voorbij, er stonden namelijk maar zes auto’s op de parkeerplaats. Dat kon het niet zijn dachten we, maar dat was het dus wel. Super leuk om te zien hoe kleinschalig dit skigebied is. Onze gids Chloe van het toeristenburo staat ons al op te wachten bij de kassa en de twee eerste stoeltjeslift van de dag. De prijs voor een skipas voor het hele skigebied is 52 Zwitserse Franc, dat is dus relatief goedkoop naar Zwitserse maatstafen.
Verder naar boven met de sleeplift kom je in een prachtig ski-natuurgebied terecht. Meters opgehoopte sneeuw zoals we die nog niet eerder hebben gezien dit seizoen. In deze sneeuwzekere regio valt meestal gemiddeld 8,5 meter sneeuw per maand. Waar kom je dat nog tegen?
zo rustig is het hier net na het hoogseizoen
Het lijkt op de top of je alleen in deze wereld bent beland, zo rustig is het hier net na het hoogseizoen. En dan die immense hoeveelheid bergtoppen die je ziet vanaf een hoogte van 2950 meter. Wat indrukwekkend is dat. We zien onder andere de Mont Blanc en ook erg leuk om de Matterhorn nu eens van een andere kant te zien. In de verte zien we ook al Crans Montana liggen, onze volgende bestemming later die week.
Naast de prachtige vergezichten en de uitbundige bergen waar je tussendoor skiet hebben we vooral genoten van de enorme rust in het gebied. Alsof we alleen met z’n drieën aan het skiën waren. Onze gids Chloé wist de snelste en mooiste routes, heerlijk om die eerste uren iemand te hebben die je de weg wijst.
Martin vertelt over de verwachte ontwikkelingen in het gebied
Tijdens de lunch ontmoeten we Martin, marketing directeur van het skigebied. Hij vertelde enthousiast over de regio en de verwachte ontwikkelingen. Goed om te horen dat het aantal pistekilometers niet wordt uitgebreid. Wel zullen uiteindelijk sleepliften worden vervangen door stoeltjesliften en worden er meer sneeuwkanonnen geplaatst op strategische plekken om ook in minder sneeuwrijke jaren goede pistes te kunnen garanderen.
Ons lunchrestaurant Bella Tola in St.Luc is overigens een echte aanrader. Betty heet u van harte welkom in de volledig intern en extern gerenoveerde en gezellige Cabane Bella-Tola. Op de kaart staan heerlijke gerechten zoals salade met warme geitenkaas, röstiflette, kaas croûtes, paddestoelen fondue en bosbessentaart.
Zes kilometer lange afdaling van de top naar St.Luc
Voldaan na een uitgebreide lunch, vergezeld van goed gezelschap en dito Zwitserse wijn maakten we die middag nog een aantal mooie skikilometers, waarbij we het meest genoten van de zes kilometer lange afdaling van de top op 2950 meter naar het dorp St.Luc op 1700 meter hoogte. Wat een ultieme ervaring is dat skiën tussen die ruige witte bergen en het laatste stuk door het bos. De skibus en de funiculair brengen je daarna weer snel terug in het skigebied. De dag sloten we uiteindelijk af met een cappuccino in de zon op het terras van het nieuwe moderne Boutique Hotel in het dorp Chandolin, met een hoogte van 1920 meter het hoogst geleden dorp dat het hele jaar door wordt bewoond door haar 120 inwoners.
Grimentz/Zinal
Wij hadden ons hotel (Alpina) in het gezellige historische dorpje Grimentz. Het hotel ligt tegenover de liften die je in de skigebieden van Grimentz en Zinal brengen.
De Cote de Boef in hotel Alpina is een enorme aanrader
In dit dorp zijn geen grote luxe vier- of vijfsterrenhotels te vinden, maar de aanwezige twee- en driesterren accommodaties zijn prima basic. De Cote de Boef in hotel Alpina is een enorme aanrader, deze raakt de kwaliteit van een toprestaurant en ook nog eens erg mooi gepresenteerd op een Zwitserse grillsteen. Het is goed om te zien dat in de omgeving van de skiliften nieuwe luxe lodges worden gebouwd, dit gaat het skidorp zeker meer allure geven.
Alsof je in een film bent beland
Als je door het historische centrum van het dorp Grimentz loopt, met de besneeuwde bergtoppen op de achtergrond, lijkt het of je in een film bent beland. Prachtige oude houten huizen, op traditionele wijze gebouwd met de materialen uit de directe omgeving, een oude molen met een riviertje dat het dorp doorkruist. Wij voelden ons hier gelijk helemaal thuis.
En wil je ook de avond traditioneel doorbrengen, probeer dan eens een echte ouderwets lekkere raclette bij restaurant De Moiry.
een echte ouderwets lekkere raclette bij restaurant De Moiry
De eigenaar, Aurel Salamin, biedt iedere dag de unieke raclette op houtvuur in een authentieke Alpen ambiance. Hij bereidt deze raclette met kaas uit Anniviers in de grote openhaard tegenover het beroemde schilderij waarop de typische koeien gevechten staan afgebeeld. Het restaurant is niet zo groot en bijzonder populair, dus ik raad je aan om wel ruim van tevoren te reserveren.
In sneltreinvaart naar de top
Vanuit Grimentz brengen twee cabineliften je naar de top. De grote cabine brengt je in sneltreinvaart naar het skigebied van Zinal, terwijl de en de kleine gondels je naar het gebied van Grimentz vervoeren. Een aantal mooie lange afdalingen met, ook hier weer, prachtige vergezichten staan voor je uitgestippeld op de uitgebreide pistekaart.
Zinal is een kind- en familievriendelijk gebied. De weg kwijt raken kan niet! Je komt altijd weer in het centrum van het skigebied uit. Vanuit het skigebied van Zinal is er ook een prachtige dalafdaling naar Grimentz. Helaas was deze toen wij er waren afgesloten in verband met een te groot risico op lawine’s.
La Marmotte: gastvrij en betaalbaar
Natuurlijk staan de Zwitserse Alpen bekend om het goede eten in de skigebieden. Veelal liggen de tarieven echter ruim boven die van het eten en drinken in Oostenrijk en Frankrijk. Maar gelukkig kun je ook in Zinal eten en drinken voor normale prijzen. In bergrestaurant La Marmotte hebben we een heerlijke gebonden groentesoep met een Pannicella genomen. Deze pizza in Zwitserse stijl moet je echt eens proberen. En de bediening: alle lof en complimenten!
Flying high!
In de namiddag ontmoeten wij Philippe voor onze paragliding sprong. Wat een geweldige ervaring. Vastgekoppeld aan een ervaren paraglider glij je op je skies van de berg, nadat het juiste stukje berg is gevonden. Zodra mijn ski’s lostlieten van de berg voelde ik me als een zwaan zwevend in de lucht met de bungelde ski’s onder me. Spannend en tegelijk heel relax zwevend over de berg.
als een zwaan zwevend in de lucht
De landing is ook heel bijzonder, alsof je in een zweefvliegtuig zit komt je langzaam aanvliegen en voel je hoe de parachute achter je neer valt in de sneeuw. De aankomst is in Zinal. De skibus brengt je daarna in twintig minuten terug naar Grimentz. Wat een geweldige afsluiting van deze super mooie dagen in Val d’Anniviers!
En wat vind ik nu echt van Val d’Anniviers
Allereerst is dit een bijzonder relaxte en rustige wintersportbestemming met een ruim aanbod aan pistes van lichtblauw tot diepzwart. Daarnaast biedt het gebied een fantastische natuur, uitzinnige vergezichten, historische dorpjes met gezellige restaurants met puur en erg lekker eten. Goed dat het aanbod van luxe accommodaties in Grimentz wordt uitgebreid. Hierdoor zal ook de meer eisende wintersporter zich hier helemaal op zijn plek voelen.
Wij hebben hier in ieder geval genoten van elke minuut in dit kleine Zwitserse paradijsje.
Lees hier onze andere wintersport reisverhalen
Informatie over Val d’Anniviers (ook in het Nederlands!) vind je op: valdanniviers.ch
Maartje komt al sinds haar vroegste jaren in de bergen. Zwitserland en Scandinavië zijn haar favoriete vakantielanden. Zij is redacteur voor SnowRepublic en vanaf april 2017 reist en schrijft Maartje ook voor outdoor magazine Mountainreporters.com