Mijn top 3 van wintersportbestemmingen

Hoe kies jij een wintersport? Welk type wintersporter ben jij? Waar moet een wintersportbestemming aan voldoen? Wordt het Frankrijk, Oostenrijk, Zwitserland of Italië? Of ga jij voor de meer onbekende wintersportbestemming, zoals Slovenië, Bulgarije of Andorra? Wat is een groot skigebied maar dan wel met goede après-ski? Op de laatste vraag, heb ik een antwoord.
Bestemming onbekend
Een wintersportvakantie uitzoeken is soms een lastige zoektocht. Ga jij met familie en of kinderen, wil je dagtochten maken, of juist genieten van de après-ski-mogelijkheden. Hoe vind ik het juiste huisje/hotel en of appartement. Ga ik naar een bestemming waarvan ik zeker weet dat de pistes breed zijn en goed onderhouden worden, of kies ik voor een nieuwe plek, bestemming onbekend? Waar is het sneeuwzeker? Waar zijn goede skischolen te vinden? Dit zijn voor vele wintersporters bekende dilemma’s. Jaarlijks houd ik mij met deze vragen bezig bij de zoektocht naar een wintersportbestemming. In de afgelopen jaren ben ik op wintersport in Frankrijk, Italië, Zwitserland en Oostenrijk geweest en mijn ervaringen deel ik graag met jullie.
Type wintersporters
Er zijn verschillende type wintersporters. Voor het gemak noem ik de eerste groep, de kilometervreters. Dit zijn mensen die de eerste en laatste lift omhoog pakken om zo optimaal mogelijk te kunnen genieten van de dag op de piste. Veel van hen, nemen een eigen lunch mee, om zoveel mogelijk tijd op de piste door te brengen. De tweede groep mensen noem ik de optimale pisteliefhebbers. Dit zijn mensen die vaak wat later beginnen, (soms vanwege een kater), de tijd nemen om te lunchen, en vervolgens eerder eindigen om de après-ski in te duiken. Misschien is de derde groep, de meest zeldzame. De wintersporters die zowel met de eerste lift naar boven gaan, met de laatste lift eindigen en vervolgens de après-ski-tenten onveilig maken. Nou wil ik graag bij groep drie horen, maar weet ik uit ervaring dat een goede après-ski en een groot skigebied niet altijd samen gaan. Natuurlijk is dit artikel subjectief en zal iedereen elk gebied weer anders beleven en moet ik er bij vermelden dat ik geen kinderen heb die mee op wintersport gaan.
Mijn wintersportbestemmingen, Frankrijk/Zwitserland
Frankrijk
In Frankrijk bevinden zich een aantal grote skigebieden waar je heerlijke dagtochten kan maken op je ski’s en of snowboard. Het skigebied van Les 3 Vallées, waaronder de wintersport plaatsen, Val Thorens, Les Menuires en Méribel/Courchevel en het skigebied Les Portes dus Soleil hebben beiden ruim 600 kilometer aan skipistes.
Les Portes du Soleil
Al een aantal jaar ga ik met mijn familie naar Les Portes du Soleil, met Chatel als uitvalsbasis. De voorkeur van ons ligt bij het maken van lange dagtochten, verscheidenheid aan pistes en een goed liftensysteem. Dit alles is daar zeker te vinden. Het leuke van het skigebied van Les Portes du Soleil is dat je ook in Zwitserland pistes hebt. Je skiet dus in twee landen. De pistes zijn aaneengesloten. Dit is zeer fijn, hierdoor is de auto niet nodig. Uit ervaring kan ik vertellen dat de après-ski mogelijkheden in Chatel beperkt zijn. Het is mij niet bekend hoe de après-ski is in de andere dorpen van het skigebied van Les Portes du Soleil zijn.
Les Tres Vallées
Het skigebied van Les Tres Vallées is uitdagend. Zelf ben ik in Val Thorens geweest en heb daar een aantal afdalingen gemaakt. Vanwege sneeuwstormen waren er veel liften dicht waardoor ik niet alle pistes heb kunnen doen. Wat wel bekend is, is dat Val Thorens al zeven keer op rij is verkozen tot beste skidorp van de wereld. Je kan in dit skigebied lange dagtochten maken, lekker eten en ze hebben er goede après-ski mogelijkheden. Kortom, ik ga hier graag nog een keer naar terug!
Oostenrijk
Silvretta Montafon
Het skigebied van Silvretta Montafon is de grootste van de provincie Vorarlberg. De vijf dorpen die tot dit skigebied horen, Schruns, Tschagguns, Gaschurn, Bartholomaberg, Sankt Gallenkirch zijn niet allen aaneengesloten. Dit maakt dat je soms met de auto of met een skibus moet gaan. De pistes worden goed onderhouden. Er is après-ski, echter niet zo uitbundig als in Saalbach Hinterglemm. Het is wel een fijn skigebied voor jong en oud.
Saalbach Hinterglemm
Het Oostenrijkse skioord Saalbach Hinterglemm, telde destijds 270 kilometer aan piste. Tegenwoordig is het gebied nog groter door de zellamseeXpress, waardoor je nu ook aaneengesloten in Zell am See kan skiën. Als ik aan Saalbach terug denk, denk ik aan de levendige après-ski. Daarnaast kent het gebied mooie afdalingen. Een echte aanrader als je opzoek bent naar een gebied met goede après-ski mogelijkheden en prima (dag)tochten.
Maria Alm, Hochkonig
Een klein maar fijn skigebied met uitdagende pistes en een leuke rodelbaan. Het skigebied heeft 120 kilometer aan skipiste. De après-ski is aanwezig, maar niet uitbundig.
Italië
Kronplatz
Het skigebied van Kronplatz biedt 100 kilometer aan piste. De pistes zijn breed, de omgeving wordt gevormd door de Dolomieten en het eten op de piste is heerlijk! Nou moet ik bekennen dat ik een voorliefde voor Italië heb. Omdat het skigebied van Kronplatz niet erg groot is ( voor een weekend prima, maar voor een week te klein), heb ik ook de Sella Ronda geskied. Kronplatz valt overigens onder de Dolomiti Superski. Dus mocht je langer dan een weekend verblijven, dan is het aanschaffen van een Dolomiti Superski pass een aanrader.
Conclusie
Ben jij opzoek naar een wintersportbestemming waar je mooie dagtochten kan maken in combinatie met uitbundige après-ski? Ga dan naar Val Thorens of Saalbach Hinterglemm. Mijn mooiste bestemming is Italie, waar het decor gevormd wordt door de steile rotswanden en pieken van de Dolomieten. Er zit veel verschil in de moeilijkheidsgraad van de pistes. Zo kan een piste in Oostenrijk gekenmerkt worden door de kleur blauw, terwijl dezelfde piste in Frankrijk als rood wordt omschreven. Over het algemeen heb ik ervaren dat de pistes in Frankrijk en Italie breder zijn dan in Oostenrijk.
Welk wintersportgebied heeft jouw voorkeur?
Wij willen graag weten welk wintersportgebied jouw voorkeur heeft. Laat daarom in een reactie weten welke dit is en waarom!
Karin is 30 jaar en enthousiast voor alle sporten. Snowboarden blijft bovenaan staan. Dit doet ze nu al meer dan 10 jaar. Het liefst staat zij dan ook het hele winterseizoen op de piste. De landen waar ze geweest is om te snowboarden zijn Frankrijk, Zwitserland, Italië, Noorwegen en Oostenrijk. Op haar bucketlijst staan snowboarden in Canada en het noorderlicht opzoeken in IJsland.