Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Mijn tips om je voor te bereiden op het wintersportseizoen

Door Isa de Laat

Het duurt nog eventjes voor het wintersportseizoen weer begint. Maar kun jij, net zoals ik, niet wachten op het wintersportseizoen? Dan heb je misschien iets aan deze vijf tips, waarmee je straks een hoop stress bespaart en helemaal voorbereid op de piste staat.

1. Boek je wintersport

Nu de zomervakantie voorbij is, kun je je eindelijk helemaal storten op het uitzoeken van een geschikt skigebied. Kies je voor een klein skigebied, of juist een groot skigebied? Ga je in het drukke hoogseizoen of wil én kun je buiten het hoogseizoen om? Allemaal vragen die jij je nu kan gaan stellen. Vergeet niet te kijken naar de bereikbaarheid van de pistes vanuit jouw accommodatie en het uitzoeken van eventuele ski- en snowboardlessen.

Foto: Isa de Laat

2. Ga trainen

Tijdens je wintersport gebruik je andere spiergroepen dan de spiergroepen die je gebruikt in je dagelijks leven. Al  helemaal als je met het barbecuen en de nodige ijsjes hebt genoten van je zomervakantie, is het belangrijk om weer in beweging te komen. Thuis kun je al werken aan je skitechniek, bijvoorbeeld met de hulp van de app SkiFit. Met het programma van acht weken ben jij in no time weer helemaal fit.

Ook is het aan te raden om alvast wat indoor ski- of snowboardlessen te nemen in Nederland.

3. Wintersport outfit

Een nieuw wintersportseizoen betekent een nieuwe collectie wintersportkleding. Het weer in de bergen kan onvoorspelbaar zijn en snel omslaan. Kleding in meerdere lagen zorgt voor de beste isolatie en heeft als voordeel dat als het warmer wordt, je makkelijker iets uit kunt trekken. Handschoenen zijn niet alleen praktisch handig, maar ook erg veilig. Daarnaast is een helm aan te raden, zonder word je namelijk op veel pistes tegenwoordig raar aangekeken.

4. Ski materiaal

Materiaal is erg belangrijk voor je wintersport. Zorg dat je ski’s gewaxt en geslepen zijn. Schaf zelf een onderhoudsset aan of breng of laat ze waxen en slijpen in een wintersportwinkel.

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

5. Verkeersregels op de piste

Verkeersregels? Ja, ook op de piste gelden regels om ongelukken te voorkomen. De gedragsregels zijn opgesteld door de Fédération Internationale de Ski (FIS) en gelden voor alle skiërs. Iedere skiër is verplicht de regels te kennen en zich eraan te houden. In de regels staan skiër, maar deze regels gelden ook voor andere gebruikers, zoals snowboarders. De regels zijn:

 1. Rekening houden met anderen
  Iedere skiër moet zich zo gedragen, dat hij een ander niet in gevaar brengt of schade berokkent.
 2. Beheersen van snelheid en skistijl                             Iedere skiër moet te allen tijde op tijd kunnen stoppen of uitwijken. Hij moet zijn snelheid en wijze van skiën aanpassen aan zijn skivaardigheid, de conditie van de piste, de sneeuw- en weersomstandigheden, alsook aan de drukte op de piste.
 3. Keuze van het spoor
  De van achteren komende skiër moet zijn skispoor zo kiezen, dat hij skiërs voor zich niet in gevaar brengt.
 4. Inhalen
  Inhalen mag van boven of van beneden en van rechts of van links, mits op zodanige afstand dat de ingehaalde op geen enkele wijze in zijn bewegingen wordt belemmerd.
 5. Invoegen en weer verder skiën
  Iedere skiër die zich (weer) op een piste wil begeven of na een stop verder wil skiën, moet zich ervan vergewissen dat hij dit zonder gevaar voor hemzelf of voor anderen boven of onder hem kan doen.
 6. Smalle plaatsen
  Iedere skiër moet vermijden om zich zonder noodzaak op smalle of onoverzichtelijke plaatsen op de piste op te houden. Een ten val gekomen skiër dient een dergelijke plek zo snel mogelijk weer vrij te maken.
 7. Klimmen en lopen
  Een skiër die klimt of te voet afdaalt, mag dit alleen aan de zijkant van de piste doen.
 8. Letten op tekens
  Iedere skiër dient de markeringen en de borden in acht te nemen.
 9. Verlenen van hulp
  Bij een ongeval is iedereen verplicht hulp te verlenen.
 10. Legitimatieplicht
  Iedereen, getuige of betrokkene, verantwoordelijk of niet, moet bij een ongeval zijn identiteit bekendmaken.

En niet te vergeten: leer alvast de après-skihits uit je hoofd om helemaal in de stemming te komen.

Foto: Isa de Laat
Foto: Isa de Laat
(Visited 260 times, 1 visits today)

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer