Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.

 

Mijn drie favoriete wintersportgerechten met recept voor thuis!

Alle sneeuwliefhebbers weten dat wintersport en lekker eten goed samengaan. Het is straks maar de vraag of de berghutten open gaan vanwege de Corona. Maar niet getreurd, de lekkerste wintersportgerechten maak je nu ook thuis. Voor nu mijn drie favoriete wintersportgerechten met recept!

Door: Karin Nijhof

1: Bratkartoffeln

Benodigdheden voor 4 personen:

  • 1 kilo gekookte aardappelen. (Deze kun je het best de dag ervoor in water met zout koken).
  • 240 gram spekjes
  • 120 gram fijngesneden uienringen
  • 80 gram fijngesneden prei
  • 4 eieren
  • aardappelkruiden en olie
  • knoflook

Bereidingswijze

Schil de gekookte aardappels en snijd ze in plakjes. Verhit de spekjes in een koekenpan (met antiaanbaklaag) en bak ze tot ze mooi en knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan, maar laat het bakvet erin achter. Fruit de ui in het bakvet en voeg evt. nog een klontje boter toe. Na ongeveer 5 minuten haal je de uien uit de pan en mix je deze met de spekjes.
Vervolgens bak je de aardappelen tot ze een mooi kleurtje krijgen met een krokant laagje. Dit doe je door de aardappelschijfjes niet te stapelen maar naast elkaar te bakken.
Wanneer de aardappelen voorzien zijn van een krokant laagje, voeg je opnieuw de spekjes en de uien aan de aardappels toe en zit je dit op een laag pitje.
Ondertussen kun je in een andere pan de spiegeleieren bakken. Wanneer de eieren klaar zijn, voeg je aan de aardappels, spekjes en uien de knoflook en prei toe.
Serveer de Bratkartoffeln met de gebakken spiegeleieren. Bon apetit!

Bratkartoffeln
Bratkartoffeln, het originele recept uit Montafon

Extra optie:
Bak wat champignons mee met de aardappelen. En laat eventueel spek weg voor de vegetarische versie.

2: Käsespätzle

De basis van Käsespätzle wordt gevormd door de spätzle. Dit is een soort pasta die gemaakt wordt met een speciale schaaf, de spätzleschaaf. Deze is te koop in de betere keukenwinkels maar ook online te bestellen. In plaats van de speciale spätzle kan je voor dit gerecht ook elleboogmacaroni gebruiken maar eerlijk is eerlijk, het is minder lekker. Wil je de èchte Käsespätzle graag thuis eens maken, dan vind je hieronder het recept voor vier personen. Bij de ingrediënten voor de zelfgemaakte spätzle heb ik een * gezet zodat je weet welke boodschappen je allemaal kunt vervangen door 800 gram elleboogmacaroni.

recept

De spätzleschaaf voor het maken van de spätzles

BENODIGDHEDEN

500gr bloem*
5 eieren*
200-250ml mineraalwater*
250gr belegen Alpenkaas (zoals Gruyère kaas)
40gr roomboter
2 grote uien
nootmuskaat*
kurkuma*
bieslook
peper en zout*
olijfolie*

Bereidingswijze:

Zet een pan met een ruime hoeveelheid water op het vuur en breng dit aan de kook. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren in een schaal en meng de bloem, nootmuskaat, kurkuma, peper en zout er door. Voeg vervolgens het mineraalwater toe tot er een mooi glad deeg ontstaat. Voeg als laatste een scheutje olijfolie toe aan het geheel en laat het geheel circa vijftien minuten rusten.

Leg daarna de spätzleschaaf op de pan met kokend water en laat het deeg door de rasp zakken. De spätzle is gaar zodra het boven komt drijven. Schep de spätzles met een schuimspaan uit de pan en koel ze af met koud stromend water zodat je een al dente beet overhoudt.

EEN ECHTE WINTERSPORTHAP WANT NA HET ETEN VAN EEN BORD KÄSESPÄTZLE HEB JE GEGARANDEERD DE REST VAN DE DAG GEEN HONGER MEER

Meng de afgekoelde spätzles met de kaas en vul een ovenschaal of vier kleinere ovenschaaltjes met het geheel. Snij vervolgens de roomboter in kleine blokjes en verdeel deze over de massa in de ovenschaal.

Zet de schaal vervolgens twintig minuten in de voorverwarmde oven. Snij ondertussen de uien in ringen en bak deze in een beetje roomboter mooi bruin.

Na twintig minuten kan je de Käsespätzle uit de oven halen en garneren met de gebakken uienringen en bieslook. Je zelfgemaakte Käsespätzle is klaar. Eet smakelijk!

Käsespätzle
Variatietip: Käsespätzle met spekjes. Foto: pixabay

VARIATIETIP

Tenslotte nog een lekkere variatietip: Voeg ook eens uitgebakken spekreepjes toe aan het geheel. Het maakt de Käsespätzle weer nèt wat anders en ook heel lekker!

3: Het lekkerste recept voor Kaiserschmarrn!

Heb jij ze wel eens gehad tijdens jouw wintersport in Oostenrijk en wat vond je ervan? Wist je dat je ze ook heel makkelijk thuis eens zou kunnen maken? Hieronder vind je het recept:

Ingrediënten voor 4 porties Kaiserschmarrn
4 eieren, dooiers en wit gescheiden van elkaar
125ml melk
100 gram suiker
1 mespuntje zout
125 gram bloem
100 gram rozijnen
1 eetlepel roomboter
2 eetlepels poedersuiker
400 gram appelmoes of bessencompôte

Bereidingswijze
Klop de eiwitten in een schone kom op totdat er bergjes blijven staan. je kunt controleren of dit zo is, door de mixer of garde recht omhoog te tillen uit de kom. Zodra de eiwitten als zachte bergen omhoog komen in plaats van als scherpe pieken, dan heb je het goed gedaan. Is dit niet het geval, klop dan nog even door! Klop de eierdooiers in een aparte schone kom tot een gladde massa en meng de melk, het zout, de bloem, de rozijnen en het suiker erdoor tot alles nèt vochtig is. Spatel daarna de geslagen eiwitten er doorheen.

Kaiserschmarrn

Mmmm, krijg jij ook het echte wintersportgevoel als je hiernaar kijkt?

Smelt vervolgens de roomboter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet het beslag in de pan en bak het geheel goudbruin. Keer de dikke flens vervolgens om en bak ook de andere kant goudbruin op middelhoog vuur. Dit alles duurt ongeveer twee minuten per kant. Pak daarna twee vorken en scheur de Kaiserschmarrn in stukjes uit elkaar. Bak deze stukjes vervolgens nog ongeveer één minuut op middelhoog vuur. bestrooi de Kaiserschmarrn tenslotte met poedersuiker en serveer ze met appelmoes of bessencompôte.

PAK DAARNA TWEE VORKEN EN SCHEUR DE KAISERSCHMARRN IN STUKJES UIT ELKAAR

Heel veel plezier met het uitproberen van dit typisch Oostenrijkse recept en geniet smakelijk. Ook nu zijn we weer dol op jouw Kaiserschmarrn verhaal en foto’s van het eindresultaat!


Alle artikelen over eten en drinken tijdens de wintersport


 

 

Ga eens naar Gastein, voor een verrassend andere wintersport. Klik hier voor meer info!