
Alle sneeuwliefhebbers weten dat wintersport en lekker eten goed samengaan. Het is straks maar de vraag of de berghutten open gaan vanwege de Corona. Maar niet getreurd, de lekkerste wintersportgerechten maak je nu ook thuis. Voor nu mijn drie favoriete wintersportgerechten met recept!
1: Bratkartoffeln
Benodigdheden voor 4 personen:
- 1 kilo gekookte aardappelen. (Deze kun je het best de dag ervoor in water met zout koken).
- 240 gram spekjes
- 120 gram fijngesneden uienringen
- 80 gram fijngesneden prei
- 4 eieren
- aardappelkruiden en olie
- knoflook
Bereidingswijze
Schil de gekookte aardappels en snijd ze in plakjes. Verhit de spekjes in een koekenpan (met antiaanbaklaag) en bak ze tot ze mooi en knapperig zijn. Haal de spekjes uit de pan, maar laat het bakvet erin achter. Fruit de ui in het bakvet en voeg evt. nog een klontje boter toe. Na ongeveer 5 minuten haal je de uien uit de pan en mix je deze met de spekjes.
Vervolgens bak je de aardappelen tot ze een mooi kleurtje krijgen met een krokant laagje. Dit doe je door de aardappelschijfjes niet te stapelen maar naast elkaar te bakken. Wanneer de aardappelen voorzien zijn van een krokant laagje, voeg je opnieuw de spekjes en de uien aan de aardappels toe en zit je dit op een laag pitje.
Ondertussen kun je in een andere pan de spiegeleieren bakken. Wanneer de eieren klaar zijn, voeg je aan de aardappels, spekjes en uien de knoflook en prei toe. Serveer de Bratkartoffeln met de gebakken spiegeleieren. Bon apetit!
Variatie-tip: Bak wat champignons mee met de aardappelen. En laat eventueel spek weg voor de vegetarische versie.
2: Käsespätzle
De basis van Käsespätzle wordt gevormd door de spätzle. Dit is een soort pasta die gemaakt wordt met een speciale schaaf, de spätzleschaaf. Deze is te koop in de betere keukenwinkels maar ook online te bestellen. In plaats van de speciale spätzle kan je voor dit gerecht ook elleboogmacaroni gebruiken maar eerlijk is eerlijk, het is minder lekker.
Wil je de èchte Käsespätzle graag thuis eens maken, dan vind je hieronder het recept voor vier personen. Bij de ingrediënten voor de zelfgemaakte spätzle heb ik een * gezet zodat je weet welke boodschappen je allemaal kunt vervangen door 800 gram elleboogmacaroni.
BENODIGDHEDEN
- 500gr bloem*
- 5 eieren*
- 200-250ml mineraalwater*
- 250gr belegen Alpenkaas (zoals Gruyère kaas)
- 40gr roomboter
- 2 grote uien
- nootmuskaat*
- kurkuma*
- bieslook
- peper en zout*
- olijfolie*
Bereidingswijze:
Zet een pan met een ruime hoeveelheid water op het vuur en breng dit aan de kook. Verwarm de oven voor op 200 graden. Klop de eieren in een schaal en meng de bloem, nootmuskaat, kurkuma, peper en zout er door. Voeg vervolgens het mineraalwater toe tot er een mooi glad deeg ontstaat. Voeg als laatste een scheutje olijfolie toe aan het geheel en laat het geheel circa vijftien minuten rusten.
Leg daarna de spätzleschaaf op de pan met kokend water en laat het deeg door de rasp zakken. De spätzle is gaar zodra het boven komt drijven. Schep de spätzles met een schuimspaan uit de pan en koel ze af met koud stromend water zodat je een al dente beet overhoudt.
EEN ECHTE WINTERSPORTHAP WANT NA HET ETEN VAN EEN BORD KÄSESPÄTZLE HEB JE GEGARANDEERD DE REST VAN DE DAG GEEN HONGER MEER
Meng de afgekoelde spätzles met de kaas en vul een ovenschaal of vier kleinere ovenschaaltjes met het geheel. Snij vervolgens de roomboter in kleine blokjes en verdeel deze over de massa in de ovenschaal.
Zet de schaal vervolgens twintig minuten in de voorverwarmde oven. Snij ondertussen de uien in ringen en bak deze in een beetje roomboter mooi bruin.
Na twintig minuten kan je de Käsespätzle uit de oven halen en garneren met de gebakken uienringen en bieslook. Je zelfgemaakte Käsespätzle is klaar. Eet smakelijk!
Tenslotte nog een lekkere variatietip: Voeg ook eens uitgebakken spekreepjes toe aan het geheel. Het maakt de Käsespätzle weer nèt wat anders en ook heel lekker!
3: Het lekkerste recept voor Kaiserschmarrn!
Heb jij ze wel eens gehad tijdens jouw wintersport in Oostenrijk en wat vond je ervan? Wist je dat je ze ook heel makkelijk thuis eens zou kunnen maken? Hieronder vind je het recept:
Ingrediënten voor 4 porties Kaiserschmarrn
- 4 eieren, dooiers en wit gescheiden van elkaar
- 125ml melk
- 100 gram suiker
- 1 mespuntje zout
- 125 gram bloem
- 100 gram rozijnen
- 1 eetlepel roomboter
- 2 eetlepels poedersuiker
- 400 gram appelmoes of bessencompôte
Bereidingswijze
Klop de eiwitten in een schone kom op totdat er bergjes blijven staan. je kunt controleren of dit zo is, door de mixer of garde recht omhoog te tillen uit de kom. Zodra de eiwitten als zachte bergen omhoog komen in plaats van als scherpe pieken, dan heb je het goed gedaan. Is dit niet het geval, klop dan nog even door! Klop de eierdooiers in een aparte schone kom tot een gladde massa en meng de melk, het zout, de bloem, de rozijnen en het suiker erdoor tot alles nèt vochtig is. Spatel daarna de geslagen eiwitten er doorheen.
Smelt vervolgens de roomboter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet het beslag in de pan en bak het geheel goudbruin. Keer de dikke flens vervolgens om en bak ook de andere kant goudbruin op middelhoog vuur. Dit alles duurt ongeveer twee minuten per kant.
Pak daarna twee vorken en scheur de Kaiserschmarrn in stukjes uit elkaar. Bak deze stukjes vervolgens nog ongeveer één minuut op middelhoog vuur. bestrooi de Kaiserschmarrn tenslotte met poedersuiker en serveer ze met appelmoes of bessencompôte.
Heel veel plezier met het uitproberen van dit typisch Oostenrijkse recept en geniet smakelijk. Ook nu zijn we weer dol op jouw Kaiserschmarrn verhaal en foto’s van het eindresultaat!
Alle artikelen over eten en drinken tijdens de wintersport
Karin is 30 jaar en enthousiast voor alle sporten. Snowboarden blijft bovenaan staan. Dit doet ze nu al meer dan 10 jaar. Het liefst staat zij dan ook het hele winterseizoen op de piste. De landen waar ze geweest is om te snowboarden zijn Frankrijk, Zwitserland, Italië, Noorwegen en Oostenrijk. Op haar bucketlijst staan snowboarden in Canada en het noorderlicht opzoeken in IJsland.
Wintersport in Innsbruck
Pure levensvreugde voor een onvergetelijke wintervakantie. Hier kan je vanuit het hart van de hoofdstad van Tirol binnen twintig minuten in luchtige hoogtes op de Nordkette begeven. Het historische centrum met zijn beroemde bezienswaardigheden ligt op een steenworp van dertien skigebieden. Een skitocht of winterwandeling is dus nooit ver weg in Innsbruck. Lees meer
Voel jij ook die heerlijke winterspanning ?
Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer
Veelzijdige wintersport in Gastein
Eén vallei, vier skigebieden. Met de gondel „non stop to the top“ en genieten van de lange afdalingen. Met de auto of de skibus ben je in een paar minuten in de skigebieden. Ga na het skiën lekker ontspannen in het warme thermaal water in de thermen. Heerlijk! Lees meer
Cross-country skiën en weddenschappen
Start renovatie van belangrijke verkeersader Pfändertunnel
Meer Nederlanders in de problemen tijdens wintersport
14-jarige jongen verleent eerste hulp na ernstig ski-ongeluk
Tot 3 mei kun je nog wintersporten in Ischgl (tot 2872m)
Waarom Val Thorens dé wintersportbestemming is. Ook in de lente!
Verslag Zwitserland | Shortski in maart in Aletsch Arena
Ga met 20% last-minute korting wintersporten in Ischgl!
Skiën in Utah: ontdek de beste skigebieden en de 'Greatest Snow on Earth'
Uitgelichte artikelen
Tot 3 mei kun je nog wintersporten in Ischgl (tot 2872m)
Waarom Val Thorens dé wintersportbestemming is. Ook in de lente!
Verslag Zwitserland | Shortski in maart in Aletsch Arena
Ga met 20% last-minute korting wintersporten in Ischgl!
Skiën in Utah: ontdek de beste skigebieden en de 'Greatest Snow on Earth'
Sneeuw, ski’s en sterrenchefs? Wintersport in Gastein is next level!
Ski amadé – Oostenrijks grootste skiparadijs
Alleen in Ski amadé kunt u met één skipas genieten van maar liefst 760 kilometer aan pistes. Tot wel 270 moderne liften en 356 perfect geprepareerde pistes in adembenemende berglandschappen wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer
Leg elk moment vast
Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer
Het grootste skigebied van Oostenrijk
Het winterseizoen begint op 4 december in St. Anton am Arlberg. Dan opent de deur naar buitengewone ervaringen in het grootste skigebied van Oostenrijk. Het charmante resort trekt wintersportliefhebbers van over de hele wereld en biedt meer dan alleen ongerepte pistes: een mengeling van traditie, avontuur en adembenemende natuur. Lees meer