Wintersport is een geweldige vakantie en met de kinderen op wintersport gaan is helemaal leuk. Probleem is alleen dat er grote groepen tegelijk vakantie hebben, het druk is en de prijzen hoog zijn.

Kinderen op wintersport, het kan goedkoper

Dat zou je denken. De leerplichtwet gooit echter roet in het eten. Je kent de verhalen wel van mensen die toch eerder gaan en de boete voor lief nemen. De korting zou zo hoog oplopen dat het uit kan. Maar sinds de verdubbeling van boetes in 2014 moet de korting wel heel hoog zijn om dat eruit te halen.

Willen de kinderen dat wel

En dan speelt er nog wat anders. School is een belangrijke sociale wereld voor kinderen. Als je daar in een uitzonderingspositie wordt gemanoeuvreerd is dat misschien niet altijd zo leuk voor het kind. Nu speelt dat argument volgens mij meer vlak voor de zomervakantie. Dan wordt het schooljaar vaak op feestelijke wijze afgesloten. Dat speelt natuurlijk veel minder bij de gebruikelijke wintersport periodes.

kinderen op wintersport
Skiën met je (nieuwe) vrienden

Skiën en spelen

Kinderen zien skiën vooral als lekker buiten spelen (tenzij ze natuurlijk al op wedstrijdniveau skiën). En spelen doe je met je vrienden. Je kunt dus wel buiten de schoolvakanties gaan maar reken er dan ook dat jij het belangrijkste ‘activity center’ bent.

Uitzonderingen op regel

Regels bestaan bij de gratie van uitzonderingen. Juridisch gezien mag een school voor gewichtige omstandigheden tot maximaal tien aaneengesloten dagen, een keer per schooljaar, extra vrij geven.

Dan worden omstandigheden bedoeld die buiten de wil van de ouders liggen. Vakantie wordt echter nooit onder ‘gewichtige omstandigheden’ begrepen.

Als ouders, die vanwege de specifieke aard van hun beroep, niet tijdens de schoolvakanties op gezinsvakantie kunnen, kan er dispensatie verkregen worden. Maar alleen als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  • je kunt aantonen dat je door werk niet tijdens de schoolvakanties op vakantie kunt;
  • de vakantie valt niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie;
  • het gaat om een gezinsvakantie, die niet langer dan 10 schooldagen duurt.
kinderen op wintersport
Skischool Val Thorens, Frankrijk

Topsport en school

Als je kinderen echter als topsporter (potentieel) aangemerkt worden, zijn er mogelijkheden voor dispensatie voor trainingen en wedstrijden in de Alpen. Bijvoorbeeld via zogenaamde Topsport Talent Scholen. Deze opleidingen hebben aangepaste programma’s met toestemming van de Leerplicht Ambtenaar. Maar of je daarmee goedkoper uit bent..?

Kies een gebied geschikt voor kinderen

Kinderen zijn over het algemeen geen kilometervreters als het om skiën gaat. Een paar leuke afdalingen is al snel goed, dus je kunt jezelf een hoop geld besparen door naar kleine gebieden te gaan. De liftpas is goedkoper, het dorp overzichtelijk en gebied(je) snel vertrouwd. Je kan er niet verdwalen en voor je het weet kent iedereen je. Ook gezellig, net als thuis. Hier lees je overigens nog een serie andere handige tips om te gaan skien met je kroost.

Wat zijn jullie ervaringen?

Toch hoor je vaak dat mensen toch buiten schoolvakanties op vakantie gaan met hun kinderen (en ik zie ze ook op de piste). Dan bedoel ik kinderen tussen de 6 en 16 jaar. We zijn heel benieuwd wat jullie ervaringen zijn en hoe je dat dan geregeld hebt.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer