Wintersport is een geweldige vakantie en met de kinderen op wintersport gaan is helemaal leuk. Probleem is alleen dat er grote groepen tegelijk vakantie hebben, het druk is en de prijzen hoog zijn.

Kinderen op wintersport, het kan goedkoper

Dat zou je denken. De leerplichtwet gooit echter roet in het eten. Je kent de verhalen wel van mensen die toch eerder gaan en de boete voor lief nemen. De korting zou zo hoog oplopen dat het uit kan. Maar sinds de verdubbeling van boetes in 2014 moet de korting wel heel hoog zijn om dat eruit te halen.

Willen de kinderen dat wel

En dan speelt er nog wat anders. School is een belangrijke sociale wereld voor kinderen. Als je daar in een uitzonderingspositie wordt gemanoeuvreerd is dat misschien niet altijd zo leuk voor het kind. Nu speelt dat argument volgens mij meer vlak voor de zomervakantie. Dan wordt het schooljaar vaak op feestelijke wijze afgesloten. Dat speelt natuurlijk veel minder bij de gebruikelijke wintersport periodes.

kinderen op wintersport
Skiën met je (nieuwe) vrienden

Skiën en spelen

Kinderen zien skiën vooral als lekker buiten spelen (tenzij ze natuurlijk al op wedstrijdniveau skiën). En spelen doe je met je vrienden. Je kunt dus wel buiten de schoolvakanties gaan maar reken er dan ook dat jij het belangrijkste ‘activity center’ bent.

Uitzonderingen op regel

Regels bestaan bij de gratie van uitzonderingen. Juridisch gezien mag een school voor gewichtige omstandigheden tot maximaal tien aaneengesloten dagen, een keer per schooljaar, extra vrij geven.

Dan worden omstandigheden bedoeld die buiten de wil van de ouders liggen. Vakantie wordt echter nooit onder ‘gewichtige omstandigheden’ begrepen.

Als ouders, die vanwege de specifieke aard van hun beroep, niet tijdens de schoolvakanties op gezinsvakantie kunnen, kan er dispensatie verkregen worden. Maar alleen als voldaan wordt aan de volgende voorwaarden:

  • je kunt aantonen dat je door werk niet tijdens de schoolvakanties op vakantie kunt;
  • de vakantie valt niet in de eerste 2 weken na de zomervakantie;
  • het gaat om een gezinsvakantie, die niet langer dan 10 schooldagen duurt.
kinderen op wintersport
Skischool Val Thorens, Frankrijk

Topsport en school

Als je kinderen echter als topsporter (potentieel) aangemerkt worden, zijn er mogelijkheden voor dispensatie voor trainingen en wedstrijden in de Alpen. Bijvoorbeeld via zogenaamde Topsport Talent Scholen. Deze opleidingen hebben aangepaste programma’s met toestemming van de Leerplicht Ambtenaar. Maar of je daarmee goedkoper uit bent..?

Kies een gebied geschikt voor kinderen

Kinderen zijn over het algemeen geen kilometervreters als het om skiën gaat. Een paar leuke afdalingen is al snel goed, dus je kunt jezelf een hoop geld besparen door naar kleine gebieden te gaan. De liftpas is goedkoper, het dorp overzichtelijk en gebied(je) snel vertrouwd. Je kan er niet verdwalen en voor je het weet kent iedereen je. Ook gezellig, net als thuis. Hier lees je overigens nog een serie andere handige tips om te gaan skien met je kroost.

Wat zijn jullie ervaringen?

Toch hoor je vaak dat mensen toch buiten schoolvakanties op vakantie gaan met hun kinderen (en ik zie ze ook op de piste). Dan bedoel ik kinderen tussen de 6 en 16 jaar. We zijn heel benieuwd wat jullie ervaringen zijn en hoe je dat dan geregeld hebt.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer