Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Met kerst skiën in Frankrijk? Mid december komt er pas duidelijkheid

Door Carole Gölitz

De laatste dagen kwamen veel Franse skigebieden en professionals uit de bergen in opstand tegen officiële verplichte sluiting van hun skiliften. “De Franse skigebieden zullen hoogstwaarschijnlijk dit jaar niet meer kunnen openen”, zei de Franse president Macron bij zijn laatste persconferentie. Zijn woorden voelden als een koude douche voor veel skiorden die ongeduldig wachtten op een ‘go’ van de Franse regering. Premier Jean Castex nuanceerde donderdag dat de skigebieden tijdens de vakantieperiode, als de gezondheidssituatie het toelaat, wel mogen openen, maar dat de skiliften gesloten blijven.

Rare situatie

In Zwitserland is ondertussen een sluiting niet aan de orde en leidt dat tot rare situaties, zoals bij Les Portes du Soleil. Hier zullen bijvoorbeeld de liften van Châtel, Avoriaz, Morzine of Les Gets gesloten blijven de Zwitserse dorpen als Morgins, Champéry of Les Crosets kunnen hun liften wel openen. De burgemeester van Châtel, Nicolas Rubin liet zijn ontevredenheid met het Franse besluit meteen weten, niet alleen op de radio, televisie of de media!

Sinds vrijdag hangen namelijk Zwitserse vlaggen op de gevel van het gemeentehuis. Vandaag vindt een gesprek plaats tussen Nicolas Rubin en Bruno Lemaire, minister van Economische Zaken. Lemaire wil een nieuwe uitbraak na de feestdagen voorkomen. Het is enorm belangrijk om te voorkomen dat de skigebieden ook gesloten moeten blijven tijdens de Krokusvakantie. Dit is de drukste periode van het wintersportseizoen, waarin maar liefst de helft van de inkomsten worden gerealiseerd.

Gezondheidsprotocol niet ter discussie

Na een meeting op maandagmorgen tussen de Premier Jean Castex en de professionals in de Franse bergenhield gisteren Jean-Baptiste Lemoyne, staatssecretaris van Toerisme, een persconferentie. De staatssecretaris benadrukte dat de coronamaatregelen in skigebieden en het gezondheidsprotocol niet ter discussie staan, maar dat het verbod van de opening van de skiliften bedoeld is om “excessieve mensenstromen” te voorkomen.

Het kan ook bijzonder rustig zijn tijdens de wintersport.

“De professionals zeggen het zelf, niets zou erger zijn dan de skigebieden te moeten sluiten nadat ze net geopend zijn”. Op dit moment neemt de epidemie inderdaad af, maar er zijn nog steeds 10.000 tot 15.000 nieuwe gevallen van Covid-19 per dag, terwijl dat er in mei, voor de zomervakantie, 4.000 waren. In de regio’s Auvergne-Rhône-Alpes en Bourgogne-Franche-Comté, waar een groot deel van de Franse skigebieden zijn gelegen, zijn er nog veel coronabesmettingen.

11 december

Tot de beslissing op 11 december zullen de skigebieden zich toch moeten aanpassen aan de situatie. “Als we het seizoen met vijftien dagen moeten uitstellen om daarna een ​​redelijk normaal seizoen te hebben, zullen we dat moeten doen. In de bergen zijn we gewend om creatief te zijn, dus passen we ons aan”, zegt François Badjily, directeur van VVV van l’Alpe d’Huez.

De focus moet liggen op buitenactiviteiten, zoals winterwandelen, hondensleeën, langlaufen en sneeuwschoenwandelen. De restaurants zullen moeten werken met een take-away systeem. Het allerbelangrijkste is dat onze gasten veilig kunnen sporten en verblijven in de Franse skigebieden, aldus Badjily. En daar zijn wij van Snowrepublic het dan weer helemaal mee eens!

 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer