Met je auto op wintersport met je dashcam, mag dat?

Door Saskia Smulders

Steeds meer automobilisten hebben een webcam in hun auto. Op basis van GfK data blijkt dat er momenteel zo’n 75.000 automobilisten er eentje in hun auto hebben. Als je van plan bent om je dashcam in de auto te zetten onderweg naar je wintersportbestemming moet je met deze regels goed rekening houden. De wetgeving is namelijk per land nogal verschillend en kan bij misbruik leiden tot hoge boetes.  

Nederland – België – Zwitserland – Italië – Frankrijk

In België en Nederland is het gebruik van de dashboard camera toegestaan. De wet met betrekking tot het recht op privacy is altijd van kracht. De rechter zal oordelen of bepaalde beelden wel of niet als bewijs gebruikt mogen worden. Hetzelfde geldt voor Zwitserland, Italië en Frankrijk.

Voor België is de regelgeving vergelijkbaar, al verschilt het hier nogal per rechter of je de beelden ook daadwerkelijk als bewijs mag gebruiken. Bovendien is een opname alleen rechtsgeldig als de personen die erin voorkomen, na een ongeval direct op de hoogte worden gebracht – nog vóór de opname in een procedure wordt toegepast. Let hier dus zeer goed mee op.

Duitsland

Eerder dit jaar oordeelde de Duitse rechtbank dat dashcam-opnames als bewijs gebruikt mag worden bij schade na een aanrijding. 

Het is wel belangrijk dat je een dashcam gebruikt, die alleen beelden opslaat als gevolg van een incident, waarbij de g-sensor de camera activeert. Bovendien is verdere verspreiding van het beeldmateriaal niet toegestaan. Iedere andere dashcam is verboden.

Oostenrijk en Luxemburg

Oostenrijk en Luxemburg is het simpel: hier wordt het filmen met een dashcam gezien als een strafbaar feit. Als je wordt betrapt kun je een stevige boete krijgen of erger nog: je kunt zelfs vervolgd worden. Er wordt namelijk geen onderscheid gemaakt wordt tussen het filmen mét en het zonder toestemming filmen van personen in openbare ruimtes.

In Oostenrijk en Luxemburg wordt het filmen met een dashcam gezien als een strafbaar feit

De wetgeving met betrekking tot databeveiliging verbiedt daarnaast nadrukkelijk het gebruik van de dashcam. Je mag wel een dashcam bij je hebben, maar niet gebruiken.

Bron: Nextbase

(Visited 617 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.