Met de caravan op wintersport. Hoe is dat nou echt?

Door Saskia Smulders

Op wintersport met de caravan. Het fascineert me al een tijdje, omdat ik het lastig vind om me er een voorstelling van te maken. Het lijkt me koud en onhandig. Natuurlijk ben ik, en velen waarschijnlijk met mij, een beetje verwend geraakt aan het comfort van mijn hotel of appartement tijdens mijn wintersportvakantie. Hoe het echt is om te kamperen in de winter vroeg ik aan één van onze volgers, Francine Horn. Zij beleefde afgelopen seizoen haar eerste winterkampeerervaring in Dalaas, Oostenrijk en vertelt er over in dit artikel. 

De wintercamping waar Francine met haar gezin verbleef | Foto: Francine Horn

Francine vertelt ons eerst wat over haarzelf en haar gezin. Haar gezin bestaat uit twee volwassenen, twee dochters (zestien en dertien) en een zoon van negen jaar oud. Kamperen doen ze voornamelijk in de zomer en dan bij voorkeur in het warme Zuid-Frankrijk of Italië en dan het liefst een week of vier. In de winter gaan ze ook graag op wintersport; ze hebben in de negen jaar dat ze dit nu doen heel wat verschillende Oostenrijkse gebieden gezien. Het gezin verbleef dan altijd in een appartement of hotel. Geen caravan dus. 

Waarom dan toch winterkamperen? 

“Wij vinden onze caravan zo fijn in de zomer en vonden het wel erg lang wachten tot de volgende zomer. Dus hebben we afgelopen november bedacht dat het misschien wel leuk zou zijn om ’t winterkamperen eens uit te gaan proberen in de kerstvakantie. We hebben voor de komende voorjaarsvakantie 2019 al een appartement geboekt om te gaan skiën, dus de trip met de caravan zou ’n extra wintersportvakantie zijn. Het leek ons bovendien ook wel een leuk avontuur”, zegt Francine. 

Foto: Francine Horn

Hoe pak je winterkamperen aan? Waar begin je? 

Francine vertelt dat ze verrast was doordat veel campings al vol bleken te zijn. “Sterker nog: campings in Oostenrijk zijn in de winter drukker dan in de zomer! We wilden graag naar het skigebied van Sankt Anton am Arlberg en Lech in Voralberg en ik heb via Google maps gekeken waar er in die regio campings te vinden waren. Liefst een camping dicht bij de snelweg zodat je met je caravan niet bij eventueel gladde wegen nog allerlei bochtige weggetjes en hellingen op en af moest. Voralberg is daarnaast ook niet zo ver rijden vanaf Nederland.

“Het leek ons wel een mooi avontuur om te gaan winterkamperen”

Vervolgens heb ik verschillende campings gemaild om te vragen of er nog plaats was. De luxere campings met bijvoorbeeld eigen badvoorzieningen waren al vol, dus er viel ook niet zo heel veel meer te kiezen. Ik was blij dat we er eentje hadden gevonden in het gebied waar wij wilden. Wij zijn uiteindelijk terecht gekomen op camping Erne in Dalaas, een kleine camping met hele vriendelijke eigenaren. 

Caming Erne, Dalaas in de zomer. | Foto: www.klostertal.travel

Wij zijn met onze caravan achter de auto aan erheen gereden en ook weer terug met de caravan achter de auto, net als in de zomer. Totaal hebben we er 4 dagen gereden; twee heen en twee terug. Onderweg hebben we overnacht op een camping in Duitsland. We hebben wel door de week gereden, dat leek ons het rustigst, dus niet op de reis- en aankomstdagen vrijdag en zaterdag”. 

In de zomer kenmerkt een camping zich vaak door het snel contact maken met mede-kampeerders omdat je veelal buiten leeft. Hoe gaat dat op een wintercamping?

Francine: “Mijn beeld is wel dat er veel caravans staan die voor langere tijd neergezet worden op een camping in de winter. De korter verblijvenden -zoals wij- waren in de minderheid. Ook worden de caravans dichter op elkaar gezet dan in de zomer, waarschijnlijk omdat je toch geen buitenruimte nodig hebt. Je zit immers niet buiten, voor je caravan. Zo kunnen er dus meer caravans op de camping staan”. 

Foto: Francine Horn

De caravan met de speciale wintervoortent | Foto: Francine Horn

Mijn idee is dat het hartstikke koud is om tijdens de winter in een caravan te bivakkeren. Klopt dat beeld?

Francine lacht en zegt: “Het was zeker niet koud in de caravan. De kachel – die op gas werkt – kan het heel warm stoken. De kachel bleef op laag volume aan als we sliepen of als we aan het skiën waren. Het was alleen koud als we net aankwamen na de reis, dan moest de caravan opwarmen, want de kachel bleef niet aan tijdens de reis.

“Het was absoluut niet koud in de caravan”. 

Onze wintervoortent fungeerde als een soort sluis, zodat je niet meteen heel koude lucht of wind binnen in de caravan kreeg. Ja, met de deur open is het wel koud, die deden we dan ook het liefst zo snel mogelijk weer dicht. Maar we moesten natuurlijk wel af en toe naar het sanitairgebouw lopen om tanden te poetsen en te douchen. Gelukkig was het sanitairgebouw verwarmd”. 

Sfeervol beeld van de wintercamping | Foto: Francine Horn

Zit je elkaar niet ontzettend in de weg in een caravan? Ik zie ’t al helemaal voor me: met je grote skischoenen, dikke ski-jassen en broeken…Klopt dat beeld?

“Nee, in onze caravan loop je elkaar niet in de weg, de kinderen zaten of lagen op hun bed of rond de tafel te lezen, gamen, internetten etc. Wij kunnen ook met z’n allen rond de tafel; dat paste makkelijk. ’s Avonds doen we vaak gezellig een spelletje. De dikke kleren hebben we alleen om te gaan skiën, binnen dragen we gewoon dunne kleding.

Boven de kachel in de caravan hebben we een (hang)kast waar het heel warm dankzij de kachel en daar kun je natte jassen, wanten, skikleding hangend in laten drogen. Hartstikke handig. Ook in de doucheruimte kunnen we kleding ophangen. De moonboots staan altijd bij de deur van de caravan (wel binnen!)”. 

Kamperen met de bergen op de achtergrond | Foto: Francine Horn

Kun je ons wat meer vertellen over de prijs van kamperen op een wintercamping?

De prijs is wel lager dan wanneer je zelf een appartement huurt of in een hotel gaat. Je betaalt campingprijzen, deze zijn voor winterkamperen min of meer vergelijkbaar met de prijzen in de zomer voor een iets luxere camping. Denk aan 75 euro per nacht. Het verschilt daarbij wel met hoeveel personen je bent. Stroom betaal je apart. Maar al met al is het wel goedkoper dan met een gezin een week in een hotel of appartement. 

Het klinkt allemaal positief. Zijn er ook minpunten?

“Om naar het skigebied te komen heb je vervoer of de skibus nodig. Campings zijn meestal niet op loopafstand van pistes of liften. Dat betekent dus dat we met de auto naar het gebied gingen. We moesten wel vroeg opstaan, want anders was de parkeerplaats vol. Maar dat vonden we geen probleem; dan konden we lekker lang genieten van de skidag. 

Ik denk wel dat je al kamperen leuk moet vinden, anders is het wel heel veel tegelijk. Het is toch een kleine ruimte waar je met z’n allen zit. Wij vinden dat juist wel knus. Maar zoals een ouder echtpaar dat we op de terugweg tegenkwamen met hun caravan zei: “wij raden het aan niemand aan, want anders wordt het veel te druk op de camping!” Zij deden het al meer dan twintig jaar. Overigens hebben wij weinig tot geen andere Nederlanders met caravans gezien op de camping of onderweg, alleen dit stel”. 

Ziet er gezellig uit! | Foto: Francine Horn

Camping by night | Foto: Francine Horn

Heb je nog tips voor andere wintersporters die winterkamperen overwegen?

“Vooraf hadden we op internet gekeken wat voor je caravan belangrijk is als je gaat winterkamperen. Bijvoorbeeld een dubbele gasaansluiting, voor het geval je gasfles leeg is, zodat hij vanzelf op de tweede gasfles overschakelt en niet midden in de nacht de temperatuur onder het vriespunt duikelt, of dat je midden in de nacht de gasfles moet gaan verwisselen.

Ook raden we iedereen aan een zgn. schoorsteenverlenging aan te schaffen voor als er veel sneeuw zou vallen. Dat is geen overbodige luxe gebleken! Daarnaast raden we een aparte wintervoortent met dikkere wanden dan de zomer en een schuin dak -dan kan de sneeuw er makkelijker vanaf vallen – aan. Ook hadden we een vloerverwarmingsmat aangeschaft, maar die zijn we uiteindelijk vergeten. Maar gelukkig hebben we ‘m niet gemist”. 

Wat is je conclusie?

“Wij zijn positief! Voor ons als gezin was het weer een nieuwe geweldige ervaring, eentje om te onthouden en om zeker te herhalen!”. 

Dank je wel voor je medewerking, Francine. Mij heb je in ieder geval geïnspireerd!


Zin om te gaan kamperen? Bekijk hier alvast het Wintersport Weer!


 

(Visited 8.818 times, 2 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.