Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Meerdere doden en vermisten na lawine Turkije

Door Patricia Christiani | bronnen nos.nl, nrc.nl

Heftig en verdrietig nieuws vanuit Turkije. Minstens 28 mensen zijn op dinsdag en woensdag overleden doordat zij werden bedolven onder twee lawines in het oosten van Turkije. Het dodental loopt mogelijk nog verder op, want zo’n vijftien mensen zitten nog vast onder de sneeuw. Dat melden Turkse media woensdag. Onder de doden zijn veel hulpverleners die betrokken waren bij een reddingsoperatie om slachtoffers van een eerdere lawine uit de sneeuw te halen. 

Dinsdag vond de eerste lawine plaats in de oostelijke provincie Van, nabij de stad Bahcesehir, waardoor zeker vijf mensen om het leven kwamen en meerdere mensen vermist raakten. Een sneeuwschuiver en een minibus werden bedolven onder de sneeuw, zeven mensen wisten te ontsnappen.

Ook hulpverleners getroffen

De bestuurder van de sneeuwschuiver en zes inzittenden van het busje hebben de lawine overleefd. De hulpverleners die op zoek waren naar twee andere inzittenden, werden gehinderd door de aanhoudende sneeuwval. Het contact met hen ging verloren na de tweede lawine. Volgens staatspersbureau Anadolu zat hun leider bijna een half uur vast in zijn voertuig in de sneeuw voor hij erin slaagde een ruit in te trappen en weg te komen. Hij was te voet onderweg naar een nabijgelegen dorp toen hij werd opgepikt door een passant, waarna hij alarm kon slaan.

Vervolgens werd een grote reddingsoperatie opgezet met zo’n driehonderd hulpverleners, waarna er woensdag een tweede lawine plaatsvond en veel reddingswerkers werden getroffen. Minstens veertien hulpverleners kwamen om het leven en negen burgers.

Mist en dichte sneeuw bemoeilijken reddingsoperatie

Bij de lawine in Turkije zijn volgens de Turkse minister van Binnenlandse Zaken Süleyman Soylu zo’n dertig mensen gered. Het is niet duidelijk hoe het met hen gaat. De reddingsoperatie is nog in volle gang en uit het hele land zijn reddingswerkers ingezet. Volgens de Turkse autoriteiten zijn de weersomstandigheden echter slecht. Er is veel mist en dichte sneeuw, wat de operatie bemoeilijkt.

Bronnen nos.nl, nrc.nl

Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

De lawinesituatie in Tirol blijft kritiek door zware sneeuwval

Lawine eist meer dan vijftig levens in Pakistan

(Visited 322 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer