Meer dan 20 jaar sneeuwplezier in Serfaus-Fiss-Ladis

Door: Saskia Smulders

Het overbekende Serfaus-Fiss-Ladis viert dit jaar haar 20-jarige bestaan. Reporters Saskia en Patricia volgden het spoor van het verlende naar nu in één van de bekendste skigebieden van Oostenrijk.

Een stukje historie

Natuurlijk bestonden er voor de samenvoeging al afzonderlijke skigebieden, maar dit jaar is het dus 20 jaar geleden dat de bouw van de Sunliner zorgde voor de samenvoeging van Serfaus, Fiss en Ladis. Met de bouw van de Waldbahn werd deze belangrijke en lucratieve samenwerking verder onderstreept. Ook in Fiss zaten ze niet stil en met vereende krachten werd de Möseralmlift gebouwd. De Sattelbahn en Rastbahn vervingen de meer dan 30 jaar oude sleepliften en de Puinzbahn droeg ook bij aan een goede verbinding tussen Serfaus en Fiss.

De bouw van de Sunliner 20 jaar geleden zorgde voor de samenvoeging van de drie dorpen

Daarnaast werd er gezamenlijk geïnvesteerd in kunstmatige besneeuwing en de aanleg van een opslagvijver die maar liefst 40.000 kubieke meter water kan herbergen wat nodig is voor de talrijke sneeuwkanonnen. Wist je trouwens dat er aan ’t water voor de sneeuwkanonnen helemaal niets wordt toegevoegd? Alleen lucht en water! Dat vindt de natuur ook erg fijn.

Sterke stijging toerisme

De samenvoeging van de drie afzonderlijke dorpen heeft voor een sterke stijging van het toerisme in het gebied gezorgd. Een voorbeeldje: een jaar of twintig geleden waren er nog 15.000 bedden; nu zijn het er al 40.000. Per winterseizoen verwelkomt het gebied nu maar liefst 1,6 miljoen mensen.

Al in het begin van de jaren ’70 werd er gesproken over het invoeren van een gezamenlijke liftpas. Maar er was onenigheid over de verrekening van de inkomsten hiervan tussen de verschillende gebieden. Meer dan 20 jaar verstreken toen eindelijk de tijd rijp was en de problemen opgelost. Uiteindelijk leidde dit tot de bouw van een aantal faciliteiten waarmee 60.000 mensen per uur konden worden vervoerd en was er meer dan 160 kilometer per uur beschikbaar. Het gebied is populair en dat is bijvoorbeeld te merken aan de vele vaste gasten die elk jaar terugkomen.

Genieten met een grote G

Wij arriveren op zaterdag in Serfaus; het dorp waar we de komende week zullen verblijven. We hebben de auto volgepropt met van alles en nog wat. Nee, nog net geen aardappelen :-). Als we de spullen in ons appartementje (met tuin!) hebben gezet, vertrekken we met de volledig nieuwe metro richting onze favoriete rosé plek bij de Komperdell: Preamontan. Vanaf hier kun je lekker mensen kijken, naar de pistes kijken, maar bovenal genieten van een lekker drankje.

serfaus fiss ladis
Proosten op een lekkere week in Serfaus-Fiss-Ladis | Foto: Saskia Smulders

Daarna zetten we koers naar het skidepot wat onder de Komperdell liften is gelegen. Dit enorme depot is reuzehandig, want je kunt er na het skiën je ski’s en schoenen deponeren zodat je niet met alle zooi naar je accommodatie heen en weer hoeft te sjouwen. Inleveren dus bij de boys achter de balie, die ze keurig wegzetten op de door jou gereserveerde plek.

Deze week worden we getrakteerd op diverse weersoorten. We hebben een dag dat er veel verse sneeuw valt, maar ook dagen waarop het strakblauw is met een heerlijk zonnetje aan de hemel. Echt kaiserwetter dus.

serfaus fiss ladis
Kaiserwetter bij de Köningsleiten lift | Foto: Saskia Smulders

Serfaus-Fiss-Ladis heeft maar liefst 214 geprepareerde pistenkilometers bestaande uit 47 kilometer blauwe pistes, 123 kilometer rood, 28 kilometer zwart en 16 kilometer skiroute. Mocht je een dagje willen langlaufen dan kun je hier ook prima terecht, want er liggen 30 kilometer loipen op je te wachten. Met de 1250 sneeuwkanonnen kan maar liefst 80% van de pistes worden besneeuwd.

serfaus fiss ladis 20 jaar
Genieten in Serfaus-Fiss-Ladis en dat al 20 jaar! | Foto: Saskia Smulders

In de dagen die volgen cruisen we het gehele gebied door. Eerst bezoeken we de Nordseite van het gebied. Daar start je op een enorm brede racepiste van waaruit diverse rode pistes gekozen kunnen worden. Als je richting de Almbahn gaat heb je bovenaan deze lift een paar pittige zwarte pisten. Lunchen doen we bij het prachtige bergrestaurant Zirbenhütte. We genieten daar van een heerlijke lunch op het grote terras met geweldig uitzicht op de piste.

zirbenhutte serfaus fiss ladis
Lekker lunchen with a view bij de Zirbenhütte | Foto: Saskia Smulders

Vanuit de Zirbenhütte zetten we koers naar de Schöngampbahn om bovenaan de 11 kilometer lange Frommes te nemen.

20 jaar Serfaus-Fiss-Ladis
Bovenaan de Schöngampbahn, op weg naar de Frommes afdaling. Maar liefst 11 kilometer lang | Foto: Saskia Smulders

Deze populaire afdaling doen we deze week diverse malen. Hou je van een klein beetje meer uitdaging? Neem op de Frommes dan eens de afslag naar de Frommes Extreme, een weliswaar korte, maar wel extreme zwarte afdaling.

Als je vervolgens hongerig en moe bent van dit stukje dan is onze absolute aanrader om te gaan lunchen bij de Frommes Alp. Het eten is er top, de muziek super relaxed en de aankleding bijzonder zoals je op onderstaande foto kunt zien. Onze tip: neem een Ofenkartoffel spek en crème fraiche. Let op: neem wél contant geld mee, want ze hebben er geen pin. En ook geen wifi. Mocht je je vervelen, loop dan een langs de buitenzijde naar het toilet zodat je de geitjes die achter de hut gedag kunt zeggen.

serfaus-fiss-ladis 20 jaar
Ga eens lunchen bij de Frommes Alp | Foto: Saskia Smulders

Ook als beginner kun je prima terecht in dit gebied. Skilessen neem je bij de skischool die bovenaan de Komperdell lift begint. Ook in Fiss starten de lessen beneden bij de gondels. Er wordt lesgegeven op diverse niveaus en privéles behoort ook tot de mogelijkheden. Ben je al toe aan een blauwe afdaling, dan raad ik je zeker de Ladis abfahrt aan. Een heerlijk brede afdaling die je tot Ladis brengt. Daar kun je met de Sonnenbahn weer omhoog terug naar Fiss.

Speciale aandacht -natuurlijk- voor de Masnerkopf. Dit skigebied ligt linksboven op de kaart en is hoog gelegen. Je hebt er een paar liften voor nodig, maar dan liggen een aantal heerlijke rode en zwarte pistes op je te wachten. En als je echt mazzel hebt, dan tref je deze pistes na een nachtje sneeuw, nog ongeprepareerd aan zodat je op de piste in de verse poeder kunt rijden.

serfaus-fiss-ladis 20 jaar
Saskia onderweg naar de Masner Kopf | Foto: Patricia Christiani

Voor alle generaties geschikt

Al 20 jaar is Serfaus-Fiss-Ladis een waar paradijs, geschikt voor alle generaties. Voor de allerkleinsten is Serfaus-Fiss-Ladis ideaal. De kleintjes kunnen terecht in het Murmlipark in Serfaus en in Berta’s Kinderland in Fiss-Ladis. Voor de kleinere gasten is er een heus indoorspeel- en klimparadijs.

Nog veel meer te doen

Naast “gewoon skiën” is er nog veel meer te doen in Serfaus-Fiss-Ladis. Zo kun je bijvoorbeeld achter de schermen kijken, ziplinen met de Serfauser Sauser, dineren bij zonsondergang op de Masner of first tracks maken op woensdagochtend. Bekijk hier alle mogelijkheden.

De toekomst van Serfaus-Fiss-Ladis

De wereldwijde Coronapandemie heeft ook de boel in Serfaus-Fiss-Ladis flink opgeschud, maar de inwoners zien de toekomst zonnig in. Voor het komende winterseizoen 2020/2021 heeft het gebied al verregaande maatregelen afgekondigd om iedereen een veilige wintersport te bieden. Hier kun je de afgekondigde regels in Serfaus-Fiss-Ladis nog eens lezen.

“De komende 20 jaar zal ook in het teken staan van investeringen in serfaus-fiss-ladis”

Daarnaast wordt er, ook na 20 jaar, nog steeds veel geïnvesteerd in het gebied. Zo is er al jaren sprake van een wens in de vorm van een aansluiting met Ischgl en Samnaun. Of die er ooit gaat komen? Dat is nu nog onbekend, maar wie weet. Wat wel bekend is, is dat er gewerkt wordt aan nieuwe liften zoals de nieuwbouw van de 12-er bahn. Dit wordt een 8-persoonsstoeltjeslift met stoelverwarming. Het dalstation komt tussen bergrestaurant Zirbenhutte en de Schongampbahn lift. Het bergstation ter hoogte van de Gratabfahrt en Zwölferabfahrt. Ook het vernieuwen van de Sonnenbahn staat nog op de nominatie van Serfaus-Fiss-Ladis.

serfaus-fiss-ladis 20 jaar
Lekker boarden in Serfaus-Fiss-Ladis | Foto: Patricia Christiani

Ook naar Serfaus-Fiss-Ladis?

Dit seizoen opent het gebied op 3 december a.s. haar deuren. Het gebied heeft veiligheid als hoogste prioriteit benoemd en zal er alles aan doen om deze veiligheid te waarborgen. Het laatste nieuws hierover vind je op de website van Serfaus-Fiss-Ladis. Je bent er in ieder geval van harte welkom!

Wist je dit?

  • Je kunt trouwen in de Crystal Cube, gelegen op 2600 meter hoogte.
  • Ze bij de Almbahn zelfs een witte gondel hebben die bij trouwpartijen wordt gebruikt?
  • In Serfaus-Fiss-Ladis wordt zeer duurzaam gewerkt. Als er bijvoorbeeld wordt gebouwd wordt de afgegraven aarde weer elders gebruikt
  • Dat de boeren uit de omgeving, de liftmaatschappij en restaurants samenwerken om
    heerlijke gerechten op jouw bord te toveren, zodat je gastronomisch kunt genieten.
    Hier lees je daar meer over.

Hoofdfoto: Saskia Smulders

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer