Afgelopen woensdag vond er een lawine plaats in Annaberg (Dachstein-West). Er werd daarbij een man begraven en na een reddingsactie van maar liefst drie uur kon de man levend uit de lawine gehaald worden. Dat schrijft Orf.at op de website.

Skitour

Rond het middaguur ging de lawine af in het open gebied in Annaberg. Onmiddellijk werd een grootschalige operatie gestart, ook omdat er volgens de berichten een persoon begraven zou zijn door de lawine. De man was met twee andere mannen op skitour. De twee leden andere leden konden zich tijdig in veiligheid brengen en zodoende de noodoproep doen.

Geen uitrusting bij zich

Bergredders waaronder honden en de alpenpolitie rukten uit voor een grote zoekoperatie waarbij ook helikopters en drones waren betrokken. Volgens de bergreddingsdienst was de zoektocht “bijzonder moeilijk omdat alle drie de tourskiërs slecht uitgerust waren en geen adequate lawinebeschermingsuitrusting bij zich hadden – noch lawinetransceivers, noch sondes of schoppen.” Toch werd het slachtoffer drie uur later gevonden en gered.

Gewond en ernstig onderkoeld

De gewonde en ernstig onderkoelde man werd gered middels een touw. Hij is vervolgens met de reddingshelikopter naar het ziekenhuis gevlogen. Hoe de rest van de medische situatie van de man is, zijn geen uitspraken gedaan. De redders spreken van een wonder dat het mogelijk was om de persoon nog levend te redden na zo’n lange tijd.

“Massief als beton”

Het lawinegevaar was woensdag in de Türnitzer Alpen gestegen van laag (niveau één van vijf) naar matig (niveau twee). Volgens de bergredding was de lawine een ongeveer 50 tot 70 meter grote natte sneeuwlawine. Een natte sneeuwlawine is “vast als beton”, de overlevingskans na drie uur was erg klein.

Bron: orf.at | Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

 

Schladming Dacstein

Oneindig skiplezier in Schladming-Dachstein

Pak de gondel omhoog en maak lange afdalingen. In het skigebied Schladming-Dachstein in Stiermarken, met 8 skibergen en meer dan 230 kilometer eersteklas pistes staat niets een geslaagde wintervakantie in de weg. Het hart van het skiplezier is de Schladminger 4-Berge-Skischaukel, die vier skibergen met elkaar verbindt. Beleef onvergetelijke ski-avonturen in Schladming-Dachstein. Lees meer

Morzine

Boek je volgende skivakantie in Morzine!

Een authentiek Frans dorp midden in het uitgestrekte Portes du Soleil skigebied met 600 km aan pistes. Ski tot in Zwitserland, over uitgestrekte poedervelden of op door bomen omzoomde pistes. Eindig in een bruisend dorp met veel gezelligheid en geweldige restaurants. Lees meer

Nordic

Ga voor een sneeuwzekere wintersport in Scandinavië

De rustige en brede pistes in Noorwegen en Lapland zijn een walhalla voor iedere wintersporter. Je combineert hier dagen op de piste met unieke activiteiten: spring in een ijswak na de sauna, glijd met een huskyslee door feeërieke bossen of scheur met een sneeuwscooter over bevroren meren. Lees meer