Afgelopen woensdag vond er een lawine plaats in Annaberg (Dachstein-West). Er werd daarbij een man begraven en na een reddingsactie van maar liefst drie uur kon de man levend uit de lawine gehaald worden. Dat schrijft Orf.at op de website.

Skitour

Rond het middaguur ging de lawine af in het open gebied in Annaberg. Onmiddellijk werd een grootschalige operatie gestart, ook omdat er volgens de berichten een persoon begraven zou zijn door de lawine. De man was met twee andere mannen op skitour. De twee leden andere leden konden zich tijdig in veiligheid brengen en zodoende de noodoproep doen.

Geen uitrusting bij zich

Bergredders waaronder honden en de alpenpolitie rukten uit voor een grote zoekoperatie waarbij ook helikopters en drones waren betrokken. Volgens de bergreddingsdienst was de zoektocht “bijzonder moeilijk omdat alle drie de tourskiërs slecht uitgerust waren en geen adequate lawinebeschermingsuitrusting bij zich hadden – noch lawinetransceivers, noch sondes of schoppen.” Toch werd het slachtoffer drie uur later gevonden en gered.

Gewond en ernstig onderkoeld

De gewonde en ernstig onderkoelde man werd gered middels een touw. Hij is vervolgens met de reddingshelikopter naar het ziekenhuis gevlogen. Hoe de rest van de medische situatie van de man is, zijn geen uitspraken gedaan. De redders spreken van een wonder dat het mogelijk was om de persoon nog levend te redden na zo’n lange tijd.

“Massief als beton”

Het lawinegevaar was woensdag in de Türnitzer Alpen gestegen van laag (niveau één van vijf) naar matig (niveau twee). Volgens de bergredding was de lawine een ongeveer 50 tot 70 meter grote natte sneeuwlawine. Een natte sneeuwlawine is “vast als beton”, de overlevingskans na drie uur was erg klein.

Bron: orf.at | Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer