advertentie

NKBV Bergsportdag

Maarten Meiners’ favoriete World Cup pistes

Door Maarten Meiners

World cup pistes zijn in race conditie niet te skiën voor amateurs. Het zijn verticale schaatsbanen. Naast de extreem steile stukken wordt de sneeuw met water geïnjecteerd zodat het nog ijziger wordt. Hierdoor zijn de omstandigheden vergelijkbaar voor alle starters en kunnen hogere snelheden worden bereikt. Maar wat zijn nou de meest extreme pistes? Hierbij de top 10 van de snelste, langste, gaafste, hardste, meest extreme world cup pistes van komend seizoen.

Kitzbühel: Meest extreem en prestigieus

De Hahnenkamm mag natuurlijk niet ontbreken op deze lijst. Alle moeilijke facetten die je kunt bedenken zitten in deze afdaling: steile stukken, grote sprongen, afhangende, technische passages en een vlak glij gedeelte. Na de start, waar skiërs binnen enkele seconden 120 km/u bereiken, is de Mausefalle sprong van ca 60 meter.

waar skiërs binnen enkele seconden 120 km/u bereiken

Deze wedstrijd is het meest prestigieus en hier wordt dan ook het hoogte bedrag aan prijzengeld verdeeld. De wedstrijd wordt op 45 tv stations uitgezonden aan ca 262.000.000 kijkers wereldwijd.

Mausefalle Kitzbühel. Foto: Maarten Meiners

 Gröden / Val Gardena: De hoogste en verste sprong

Kameelsprong Saslong. Foto: Maarten Meiners

Een van de mooiste skigebieden van de alpen door de fantastische bergen in de Dolomieten. Daarnaast ook een van de spectaculairste afdalingen door de vele sprongen op deze piste. De kamelensprong is met een afstand van 60-70 meter en luchtstand van 10 meter de verste en hoogste sprong van het seizoen. Verderop in het parcours zit de Ciaslat die door de vele sprongen en heuvels een moeilijk deel van de piste vormen.

Sankt Moritz: De snelste start

De ‘vrije val’ start is steiler dan Kitzbühel en sneller dan menig sportauto. Met 45 graden ofwel 100 procent is het de steilste start van het wereldbeker circuit. Hierdoor accelereren de skiërs in zes seconden naar 140 km/u. De wereldkampioenschappen van afgelopen seizoen waren zeker een hoogtepunt.

Wengen: De langste afdaling en hoogste snelheid

Met 4415 meter lang is de Lauberhorn de langste afdaling van het wereldbeker circuit. De snelste skiërs hebben ongeveer 2 minuut 30 seconde nodig voor deze afdaling.

voor sommige skiërs is remmen na de finish zo zwaar dat ze daar alsnog onderuit gaan

De beenspieren branden dan ook behoorlijk onderaan de piste. De laatste chicane is daardoor een lastig punt, voor sommige skiërs is remmen na de finish zo zwaar dat ze daar alsnog onderuit gaan. Naast de langste afdaling heeft de Lauberhorn ook de hoogste gemeten topsnelheid van het jaar. In 2013 skiede Johan Clarey 161,9 km/u, voor het eerst sneller dan 100 mph.

Naast de langste afdaling heeft de Lauberhorn ook de hoogste gemeten topsnelheid. Foto: Maarten Meiners

Val d’Isère: De gemiddeld steilste reuzenslalom

De legendarische Face de Bellevarde is een van de moeilijkste pistes van het wereldbekercircuit. Het is de gemiddeld steilste reuzenslalom piste van het seizoen. Wanneer deze ook nog eens extreem ijzig geprepareerd wordt, kun je hoogstaand spektakel verwachten. Overigens zijn op deze piste in 1992 de olympische spelen gehouden.

Garmisch–Partenkirchen: Het dichtst bij Nederland

De Kandahar piste ligt het dichtst bij Nederland en in 2011 werden hier de wereldkampioenschappen georganiseerd. De heren gaan over de vrije val van maar liefst 92 procent, dit is een van de steilste stukken piste van het wereldbekercircuit. Dit geldt voor zowel de afdaling als de reuzenslalom. In de afdaling zitten meerdere sprongen zelfs tot 50-60 meter.

De heren gaan over de vrije val van maar liefst 92 procent

Volledige controle in de scherpe bochten op de ijzige piste. Foto: Maarten Meiners

Schladming:  The Night Race

De avondslalom in Schladming, traditioneel op de dinsdagavond na Kitzbühel, brengt bijna 50.000 Oostenrijkse ski-fans op de been. De hele piste staat in vuur en vlam met de rood-wit-rode vlaggen, een geweldige sfeer.

Dit is het ultieme gevoel. Foto: Maarten Meiners

Beaver Creek: Birds of Prey

De enige piste buiten Europa in dit lijstje mag zeker niet ontbreken. De vele verschillende onderdelen op de piste maken de wedstrijd zeer interessant. De start is op 3483 meter hoogte, dit is de hoogste start van het wereldbekercircuit. Het eerste stuk is vlak waardoor glij eigenschappen zeer belangrijk zijn. Daarna volgt een zeer steil en technisch deel. Vanuit het steile gedeelte moet de snelheid worden meegenomen naar het onderste deel van de piste met een aantal sprongen en heuvels.

Even de sponsors in beeld brengen in Beaver Creek. Foto: Maarten Meiners

Alta Badia: De zwaarste reuzenslalom

Alta Badia is een van de mooiste, maar ook een van de zwaarste reuzenslalom pistes. Vooral de vele bochten in de piste zorgen ervoor dat er weinig ritme zit tussen de verschillende poorten. Daarnaast zitten er steile stukken en overgangen in die in combinatie met de ijzig geprepareerde piste een grote uitdaging vormen.

Sölden: De traditionele start van het seizoen

Traditioneel de start van het wereldbekerseizoen. Een behoorlijk steil middenstuk en een vlak einde maakt het een interessante piste. Snelheid meenemen is dan ook het belangrijkste aandachtspunt. Wisselvallige weersomstandigheden op de gletsjer in de herfst kan voor sommige racers heel goed of juist heel slecht uitpakken.


Voor meer info over Maarten check: www.maartenmeinersofficial.com


 

advertentie
Ski Safari