OUTDOOR INSPIRATIE VIND JE HIEROutdoor Reistips

Heb jij dat ook, dat je eigenlijk het hele jaar door wel in de wintersportstemming wil blijven? Dan moet je gewoon thuis eens het ultieme wintergerecht uit Oostenrijk – Kaiserschmarrn – bereiden.

Kaiserschmarrn
Breng de wintersport naar huis

Maar weet jij eigenlijk waar het woord Kaiserschmarrn vandaan komt? En heb je dit typisch Oostenrijkse nagerecht wel eens geproefd of gemaakt? Hier vind je het recept!

Twee legendes over Kaiserschmarrn

Over de herkomst van het woord Kaiserschmarrn doen zich twee legendes de ronde. Beiden hebben ze te maken met Keizer Franz Joseph die leefde van 1830 tot 1916 in Oostenrijk. De ene legende vertelt dat Keizer Franz Joseph eens tijdens een jachtpartij een houthakkersschmarrn voorgeschoteld kreeg. Deze werd met de allerlekkerste ingrediënten speciaal voor hem bereid. Omdat deze schmarnn speciaal voor hem bedacht was, kreeg dit gerecht uiteindelijk de naar Kaiserschmarrn.

De andere legende is ook leuk en aannemelijk. Keizer Franz Joseph at graag mehlspeisen als nagerecht, een Oostenrijkse benaming voor een soort flensjes. Deze vielen nogal eens te dik uit waardoor de keizer veel verdriet had (schmarrn) en de flensjes dan snel verscheurd werden om de keizer wat minder verdrietig te maken. En zo komt het volgens deze legende dat Kaiserschmarrn de naam Kaiserschmarrn heeft gekregen.

Kaiserschmarrn zelf maken

Heb jij ze wel eens gehad tijdens jouw wintersport in Oostenrijk en wat vond je ervan? Wist je dat je ze ook heel makkelijk thuis eens zou kunnen maken? Hieronder vind je het recept:

  • Ingrediënten voor 4 porties Kaiserschmarrn
    4 eieren, dooiers en wit gescheiden van elkaar
    125ml melk
    100 gram suiker
    1 mespuntje zout
    125 gram bloem
    100 gram rozijnen
    1 eetlepel roomboter
    2 eetlepels poedersuiker
    400 gram appelmoes of bessencompôte

Voorbereiding
Hou rekening met 10 minuten voorbereidingstijd en 5 minuten bereidingstijd. In 15 minuten tover je 4 heerlijke porties Kaiserschmarrn uit je keuken!

Bereidingswijze
Klop de eiwitten in een schone kom op totdat er bergjes blijven staan. je kunt controleren of dit zo is, door de mixer of garde recht omhoog te tillen uit de kom. Zodra de eiwitten als zachte bergen omhoog komen in plaats van als scherpe pieken, dan heb je het goed gedaan. Is dit niet het geval, klop dan nog even door! Klop de eierdooiers in een aparte schone kom tot een gladde massa en meng de melk, het zout, de bloem, de rozijnen en het suiker erdoor tot alles nèt vochtig is. Spatel daarna de geslagen eiwitten er doorheen.

Kaiserschmarrn

Smelt vervolgens de roomboter in een grote koekenpan op middelhoog vuur. Giet het beslag in de pan en bak het geheel goudbruin. Keer de dikke flens vervolgens om en bak ook de andere kant goudbruin op middelhoog vuur. Dit alles duurt ongeveer 2 minuten per kant. Pak daarna twee vorken en scheur de Kaiserschmarrn in stukjes uit elkaar. Bak deze stukjes vervolgens nog ongeveer 1 minuut op middelhoog vuur. bestrooi de Kaiserschmarrn tenslotte met poedersuiker en serveer ze met appelmoes of bessencompôte.

Pak daarna twee vorken en scheur de Kaiserschmarrn in stukjes uit elkaar

Heel veel plezier met het uitproberen van dit typisch Oostenrijkse recept en geniet smakelijk. Ook nu zijn we weer dol op jouw Kaiserschmarrn verhaal en foto’s van het eindresultaat!


Alle artikelen over eten en drinken tijdens de wintersport


Bewaren

Bewaren

ADVERTENTIE
Voigt Travel

LAAT EEN REACTIE ACHTER

Please enter your comment!
Please enter your name here