Hallo allemaal. Ik ben Gaspard, 7 jaar oud en ik ben gek op de bergen en op de sneeuw. Ja, ja, ik weet dat jullie dat ook zijn en daarom ben ik een echte geluksvogel.

Eigenlijk ben ik best speciaal. Ik ben namelijk opgeleid als lawinereddingshond. Ik heb een opleiding van twee weken gevolgd bij de ANEA (National Association for Snow and Avalanch Studies) en met succes, want ik heb een diploma gekregen.

Opleiding om te redden

Voordat het zover was heb ik een goede opleiding gehad waarin ik geleerd heb om te redden. Het mooie was dat ik gewoon gebruik mocht maken van mijn instincten. Zo verstopten mijn leraren allerlei dingen onder de sneeuw en door goed te ruiken kon ik ze vinden. Dat was soms best lastig, maar ik keek van tevoren al uit naar de beloning die ik na afloop zou krijgen.

Reddingshond in Les2Alpes

Nu ben ik aangenomen als reddingshond in het “Isere departement” in Les2Alpes en volg ik nog steeds allerlei opfriscursussen en trainingen. Daarnaast rust ik veel uit, want dit alles vraagt best veel van me en ik moet natuurlijk goed in shape blijven. Daarom krijg ik ook speciaal voer. Jammie!

Mijn baasje is Pierre, hij is ski patroller. Hij is gespecialiseerd in dit werk en samen zijn we echt een top team! Ik ga altijd waar hij gaat. Als hij ’s morgens met de Diable stoeltjeslift omhoog gaat ga ik mee en ’s avonds als we klaar zijn ga ik weer mee naar beneden. Soms mag ik achter hem aan rennen naar beneden als hij op de ski’s naar beneden gaat. Dat is tof, maar wel zwaar! En ik moet natuurlijk uitgerust zijn in het geval dat er een lawine is, dus dat doen we niet zo heel vaak.

Je ziet, ik heb hier een top leven!

Zo zag ik er uit toen ik jong was. Lief he?

reddingshond
Toen ik nog een klein Gaspardje was. © Crédit photo : Pierre Bohler

Bron: Les2Alpes.com

(Visited 233 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.