Heb je nog wat ongebruikt beeldmateriaal liggen van je afgelopen wintersport? Of wil je volgend seizoen toch echt zelfs eens een gave video maken? Bekijk dan deze tips hoe je hiervan een vette wintersportvideo kunt maken.

Tip 1: Leef je in in je kijker

Voor wie maak je de film? Voor jezelf, voor je familie of om op social media te delen? Dat is namelijk bepalend voor de lengte van je video. Voor social media is een minuut a anderhalve minuut het meest gangbare. Wil je je wintersportvideo alleen in huiselijke kring laten zien kun je je film gerust langer maken.

Tip 2: Vertel een verhaal

Alleen maar beelden van de piste wordt snel saai, hoe gaaf je moves ook zijn. Sorry! Probeer daarom een verhaal te maken van je film. Ik probeerde dat bijvoorbeeld in mijn video van mijn tripje naar Serfaus. Kijk maar eens wat ik daar vertelde:

 • Ik neem de metro
 • Naar het skidepot om schoenen en board op te halen
 • Vervolgens de lift naar boven nemen
 • Ik geniet van de diverse pistes
 • Daarna laat ik wat sfeerbeelden zien
 • Ik geniet daarna van een kopje koffie op een terras
 • En van de zon, natuurlijk
 • En eindig mijn dag in de après-ski kroeg
https://www.snowrepublic.nl/videoverslag-genieten-in-serfaus-fiss-ladis/

Tip 3: Denk na over je hardware

Heb je een actioncam? Of film je met je compactcamera? Als je een selfiestick hebt, kun je die ook meenemen. Filmen met je mobiel kan altijd. Afwisselen van hardware kan interessante gezichtspunten opleveren en is dus aan te raden.

Een action cam heeft een groothoek en dat levert gave actiebeelden op omdat je dichtbij kunt filmen. Als je daarnaast filmt met je spiegelreflex kun je met een lens van bijvoorbeeld 50 mm close shots maken wat uiteindelijk een filmische look oplevert.

Probeer een verhaal te vertellen met je video en leef je in in de kijker

Tip 4: Laat afwisseling zien

Om de kijker niet te vervelen is het belangrijk dat je veel camerapunten inneemt, maar minimaal twee. Een groothoek/totaal en een medium/close beeld.

Nog meer tips:

 • Camera in de sneeuw gevallen? Pak ‘m niet op met je blote warme handen, de sneeuw smelt gelijk waardoor het water wordt en zo kan het overal naar binnen. Pak je camera op aan de riem, of met je koude handschoenen, zet hem uit, veeg de sneeuw er af, of blaas het er snel af, voordat je ergens naar binnen gaat.
 • Video’s in de sneeuw met een (strak) blauwe lucht zijn interessanter dan met bewolkt weer. Wacht dus totdat de zon gaat schijnen.
 • Ga je over een jump, hou de camera zo laag mogelijk zodat de jump groter lijkt. Je ziet er uit als een pro (althans, dat denk je zelf).
 • Zeg tegen je vriend(in) dat jij iets vooruit gaat en hem gaat filmen als hij/zij voorbijkomt. Ligt er een stukje poeder en wil je dat je vriend een spray geeft over de camera, super tof! Maar doe het dan wel op de juiste manier. Maak een bocht voor de camera langs en ga door met skiën/snowboarden. En maak niet de fout door al slippend te stoppen voor de camera, want de kans is erg groot dat je te hard gaat, geen grip meer hebt op de sneeuw en je met je scherpe rand van je ski’s snowboard tegen de cameraman knalt. Niet doen dus.
 • Zorg voor voldoende batterijen. Batterijen lopen in de kou veel sneller leeg. Zorg dus dat je tijdig je batterijen vervangt en neem er voldoende mee. Houd deze extra batterijen zoveel mogelijk in de buurt van de warmte van je lijf om te voorkomen dat ze in je zak leeglopen.

Bron: Cameranu.nl, bewerkt door SnowRepublic


Wil je alle video’s van SnowRepublic van afgelopen seizoen nog eens bekijken? Check dan onze Videoverslagen


(Visited 255 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.