Ga nu met korting naar Ischgl. Klik hier voor meer informatie.


 

Een ski ongeluk zit in een klein hoekje!

Door Monica en Rob, reporters in Les Menuires

Vrijdag was een prachtige dag in Les Menuires en Val Thorens. Zon, blauwe lucht, fantastische sneeuw en weinig mensen op de pistes. Helaas werd na 14.00 uur alles anders..

Rob en ik hebben redelijk hetzelfde tempo, dus toen ik stopte en hij niet vlak achter mij was, wist ik eigenlijk gelijk dat er iets mis was. Ver boven me op de piste zag ik iemand liggen… ik wist genoeg. Ik ben gelijk naar beneden geskied en met de lift terug omhoog gegaan.

Een ski ongeluk zit in een klein hoekje!
Rob ligt op de piste

Een ongeluk…

Vanuit de lift zag ik waar hij lag en dat er mensen bij waren, hij belde op datzelfde moment, hij dacht dat zijn schouder was gebroken. Boven gekomen met de lift regel ik een banaan, en ski daarna naar Rob toe. Er waren 2 Engelse meisjes bij hem, ze zaten midden op de piste. Het eerste wat ik deed was mijn ski’s in een kruis neerzetten, om te voorkomen dat er iemand tegen ons aan zou skiën.

Uiteraard kon ik het niet laten om het te filmen, dat zit nu eenmaal in ons systeem.

De banaan kwam gelijk daarna ook al, de pisteur heeft voorzichtig gecheckt of er een breuk was in het sleutelbeen. Hij dacht dat dat niet zo was, omdat Rob geen pijn aangaf. Dan zou het waarschijnlijk een dislocatie zijn, ook erg, maar minder erg dan een fractuur.
Zijn arm werd gefixeerd en daarna moest hij voorzichtig op de banaan kruipen. Uiteraard kon ik het niet laten om het te filmen, dat zit nu eenmaal in ons systeem.

Video van het ski ongeval van Rob

Rob werd naar de pistedienst gebracht, het laatste deel met de banaan achter de sneeuwscooter. Daar stond een ambulance klaar die hem naar het medisch centrum bracht, boven in het dorp. Ik moest mee naar binnen bij de pistedienst, waar Rob zijn ski’s als borg werden ingenomen, en ik de verzekering moest bellen.

Omdat ik bij één van de grootste alarmcentrales heb gewerkt op de medische afdeling ken ik deze gesprekken vanuit de andere kant. Dat is ook de reden waarom wij zorg-en reisverzekering bij 1 alarmcentrale onder gebracht hebben. (in ons geval binnen 1 verzekeringsmaatschappij).

De betaling van de kosten

Een redding vanaf de piste met een banaan kost 500 euro, die kun zelf je voorschieten, maar ook gelijk laten betalen door je verzekeringsmaatschappij. Je vraagt hen een garantie voor de betaling te sturen per mail. Een redding met een helikopter kost zo’n 1200 euro per gevlogen minuut, je kunt je voorstellen dat dat behoorlijk oploopt, en je dat dan niet gaat voorschieten. Dat is vrijdag bij ons ook gebeurt, hij was nog niet binnen toen ik vertrok, dus de ski’s bleven nog even achter.

Een ski ongeluk zit in een klein hoekje
Ski ongeluk in Les Trois Vallées in Frankrijk.

Ik had toen de keuze om gelijk naar Rob te gaan, boven in het dorp Val Thorens, met mijn ski’s en op skischoenen. Of naar beneden te skiën, naar Les Menuires, waar ons appartement staat. Ik koos voor dat laatste, want dan zou ik op gewone schoenen zijn, Rob van schoenen kunnen voorzien, en gelijk na de behandeling met eigen auto naar huis terug kunnen. Met de auto haal ik eerst Rob zijn ski’s op, de betaling was inmiddels gedaan door de alarmcentrale Eurocross Assistance. Daarna rijd ik door naar boven en kom ik eindelijk weer terug bij Rob, de dokter komt ook gelijk de kamer in en verteld mij dat het sleutelbeen in vier stukken ligt:

Ik krijg gelijk de opdracht om bij de Farmacie een harnas en pijnstillers te halen. Daarna gaan ze de botten zetten en fixeren met het harnas. Dit is ontzettend pijnlijk, dus was Rob goed verdoofd door Morfine. De reden van zoveel breuken in één bot, is waarschijnlijk de GoPro. Rob draagt die altijd met de grip in zijn borstzak gestoken, hij is daar waarschijnlijk op gevallen.

De reden van zoveel breuken in één bot, is waarschijnlijk de GoPro

Toen de verzekering ook de medische kosten had betaald, kregen we alle papieren en de cd met de foto’s mee en konden we naar huis. En nu? Vier weken verplicht het harnas om, en zestig dagen niet skiën, dat laatste vind hij uiteraard het ergste.

Enkele eenvoudige tips:

  • Als je zoiets op de piste gebeurt, zet dan eerst je ski’s rechtop in de sneeuw. Zet ze aan de berg kant, gekruist, dan is het zichtbaar dat er een ongeval is gebeurt.
  • Zorg dat je goed bent verzekerd. Dus: zet binnen je reisverzekering de wintersportmodule aan en zorg dat je medische kosten in het buitenland mee hebt verzekert. (de kosten die uit je zorgverzekering worden vergoed zijn de kosten zoals ze in NL zijn, in het buitenland zijn ze vaak hoger).
  • Als je je verzekering moet bellen na zo’n gebeurtenis, bel dan altijd eerst je zorgverzekering, het is het beste als zij het dossier voeren.
  • Als je de keuze nog moet maken, kies dan voor een zorg- en reisverzekering die binnen 1 alarmcentrale vallen. In Nederland zijn 4 grote alarmcentrales die voor verschillende verzekeringen werken. (stel je belt naar je zorgverzekering en doet daar je hele verhaal, het dossier zal dan bij je zorgverzekering blijven, maar vervoerskosten zoals een piste dienst (banaan of helikopter) vallen hier niet onder. De alarmcentrale van je zorgverzekering zal dan contact opnemen met de alarmcentrale van je reisverzekering, wat veel vertraging geeft in de betalingen. Andersom is het net zo: meld je je bij je reisverzekering, en gaat het om medische kosten, zal ook je zorgverzekering ingeschakeld worden, de zorgverzekering moet de garantie voor betaling dan sturen naar de alarmcentrale van je reisverzekering en zij sturen het dan naar het ziekenhuis.)
  • Zorg op de piste dat je de noodnummers voor pistediensten bij je hebt.
  • Zorg dat je een oplaadkabel voor je telefoon mee neemt. Door de kou is je telefoon erg snel leeg, en gesprekken naar alarmcentrales duren best lang.
  • Neem je zorgpas mee, soms is het genoeg om deze af te geven als betaling, als de E.H.I.C (European Health Insurance Card) achterop staat. In Val Thorens was dat helaas niet genoeg.

Lees ook: Pas ook voor Privéklinieken tijdens je wintersport


 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer