Livebeelden van de sneeuwdump in Mallnitz, Oostenrijkse Alpen

Door Tjeerd Langstraat

Afgelopen vrijdagochtend arriveerde ik – net op tijd – in Mallnitz. Een bergsteigerdorf in de Hohe Tauern, Karinthië. En met ‘net op tijd’ bedoel ik ook echt net op tijd, want vrijdagmiddag was er een sneeuwdump die tot op heden (ten tijde van dit schrijven zondagmiddag) duurt. De Autoschleuse vanaf Böckstein werd gesloten, dalen werden gesperrt en in de straten hoopte de sneeuw zich op tot meer dan een meter.

Ruim twee meter sneeuw

Op de Ankogel is inmiddels ruim twee meter gevallen en in het dal sneeuwt het onvermoeibaar door. Er was een kort intermezzo gisteravond toen de föhn ervoor zorgde dat er regen viel, maar nu is het al de hele dag gewoon aan het sneeuwen.

Live uit Mallnitz. Tjeerd Langstraat

Ik heb me inmiddels wel nuttig kunnen maken: de buurvrouw, dik in de tachtig, heb ik met Dennis van Pension Edlinger waar ik een appartement huur voor de tijd dat ik hier woon en werk, uit kunnen graven. Het arme mensje was ingesneeuwd.
In het dorp rijden de boeren met hun trekkers de paden en straten zo goed als het kan schoon, de brandweer en de Bergrettung patrouilleren tot in de dalen en bewoners proberen zo goed en kwaad als het kan hun huizen en hotels begaanbaar te houden. Tot en met de daken aan toe, want er komen veel mini-lawines naar beneden en dat is levensgevaarlijk.

Hoogste lawinewaarschuwingsniveau

Overigens staat de lawinewaarschuwing op het hoogste niveau. Het Seebachtal en Dösental zijn afgesloten en een aantal bewoners zijn uit voorzorg geëvacueerd. De komende tijd zal ik jullie regelmatig op de hoogte houden van mijn werkzaamheden hier in het dorp. Voor nu, geniet van de foto’s!


Lees hier alle verhalen uit de Oostenrijkse bergen 


 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer