Liftmaatschappijen tegen een maximum aan mensen in de skilift

Door Patricia Christiani

Afgelopen week heeft de branchevereniging voor de Oostenrijkse kabelbaanbezitters de coronamaatregelen voor komende winter gepresenteerd. De liftmaatschappijen spraken zich uit tegen een maximum aantal mensen in de lift. Daarnaast zijn ze vóór regulering van het aantal gasten in de après-ski.

In Oostenrijk wordt al een tijdje druk gesproken over de coronamaatregelen die komend seizoen moeten gaan gelden. Een aantal gebieden zoals Serfaus-Fiss-Ladis en Ischgl hebben hun maatregelen al gepresenteerd, zodat wintersporters weten waar ze aan toe zijn komend wintersportseizoen. Toch is er ook nog veel onduidelijkheid over welke regels precies gaan gelden. Ook streeft de Oostenrijkse overheid ernaar de regelgeving centraal vast te stellen, zodat in het hele land grotendeels dezelfde regels gelden. En precies bij diezelfde overheid wordt hierover flink gebakkeleid. De verschillende politieke partijen buitelen over elkaar heen met uiteenlopende meningen over de coronaregels voor bijvoorbeeld liftbezetting en après-ski.

De voorzitter van de Oostenrijkse kabelbanen riep afgelopen week ook op tot landelijke richtlijnen. ‘Ik waarschuw al zes weken dat we hier regelgeving nodig hebben. Het is 5 over 12 ”, zei Franz Hörl, voorzitter van de WKÖ-kabelbaan. “Het winterseizoen begint over 2,5 maand. Daarom is er dringend behoefte aan duidelijkheid”.

Coronamaatregelen in de lift

De belangenorganisatie van de kabelbaanbedrijven presenteerde deze week haar Coronarichtlijnen. Het dragen van een mondmasker is verplicht, omdat liften in Oostenrijk onder het openbaar vervoer vallen. Ook wordt snelheid van de liften verhoogd om liftpassagiers zo snel mogelijk te vervoeren. Zo worden rijen bij de lift zoveel mogelijk voorkomen.

liftmaatschappijen maximum
Foto: Patricia Christiani

Geen maximum aantal mensen

De vertegenwoordigers van de liftmaatschappijen willen geen maximum stellen aan het aantal mensen dat van een skilift gebruik maakt. Hun redenering is dat 85% van de liften stoeltjes- of sleepliften zijn en dus buiten, waardoor ventilatie geen probleem is en er geen noodzaak tot afstand houden is. De overige 15% van de liften heeft wel gesloten cabines. Hier wil men, naast de mondkapjes, de ramen zo instellen dat ze niet dicht gedaan kunnen worden en er zo altijd ventilatie aanwezig is, aldus de liftmaatschappijen.

Hoe ziet de après-ski er komende winter uit?

De voorzitter van de liftmaatschappijen heeft zich daarnaast uitgesproken voor een verplichte registratie van gasten bij de après-ski. Ook zouden de bars rond 18.30 uur of 19.00 uur even dicht moeten, zodat ze schoongemaakt en gedesinfecteerd kunnen worden. Op die manier kan er ook beter grip gehouden worden op het aantal gasten dat in après-ski aanwezig is. “Een gecontroleerde après-ski is beter dan illegale feestjes”, zegt Hörl. ” En als de politiek het helemaal wil verbieden, dan is dat een beslissing waarvoor dan ook compensatie moet komen.”

apres ski frankrijk tignes
Après-ski beperkt, binnen, buiten of helemaal niet? Het is nog niet duidelijk. Foto: Patricia Christiani

Liefst internationale regels

Volgens de Oostenrijkse minister van Volksgezondheid Rudolf Anschober moet het wintertoerisme plaatsvinden “onder zeer specifieke randvoorwaarden”. Hij streeft naar internationaal gelijke coronamaatregelen voor Italië, Frankrijk en Zwitserland, zodat niemand een concurrentievoordeel heeft. Hörl van de liftmaatschappijen beschouwt dit als ambitieus. “Ik denk dat dat op zijn vroegst in het seizoen 2021/22 kan worden bereikt.”

Kortom: er is nog veel onduidelijk. Hopelijk komt de overheid snel met duidelijkheid, zodat wintersporters en ondernemers weten waar ze aan toe zijn. Natuurlijk weet niemand hoe de wereld er over een paar maanden uitziet, maar als het virus niet heftiger om zich heen grijpt kan er met wat aanpassingen in ieder geval gewoon geskied worden. Welke aanpassingen dit uiteindelijk gaan worden, blijven wij bij Snowrepublic voor je volgen. 

Bron: Orf.at 

Hoofdfoto: Pixabay

Anderen lazen ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer