Mayrhofen of Männerhofen?

Door Lianne Groen

Aangezien ik de skivakantie de leukste vakantie van het jaar vind, ben ik al in de zomervakantie bezig om mensen enthousiast te krijgen om weer zo lang mogelijk naar de sneeuw te kunnen gaan. Helaas heb ik niet heel veel vrienden waarbij de wintersport zo hoog op het lijstje staat als bij mij, dus het is altijd even zoeken.

Na mijn charter sessie heb ik een aantal vrienden gevonden die graag een lang weekend willen en één vriend die wel langer mee wil gaan. Het ziet er allemaal goed uit voor dit jaar! Meteen een mooi appartement geboekt waar veel mensen in kunnen. Die vriend en ik zouden dan blijven als de rest weer naar huis gaat.

Locatie, locatie, locatie

Belangrijk aan een locatie voor mij is dat het dicht bij de piste of een lift ligt, genoeg ruimte biedt, schoon is en met een balkonnetje of ander buitenverblijf. Dit alles voor een redelijke prijs. Zelf heb ik gemerkt dat het vaak goedkoper kan zijn om inclusief skipas te boeken. De accommodaties hebben vaak een winterdeal (of de travel agent waarbij je boekt) voor de skipassen, wat ze dan in het totaal pakketje doen. Deze prijs kan je zelf nooit realiseren.

Omdat we met een vrij grote groep zouden zijn hebben we bewust het grootste appartement geboekt

Dit alles was vrij snel gevonden. We hadden via TUI een mooi groot appartement gevonden vlakbij de grote gondel, inclusief skipas. Omdat we met een vrij grote groep zouden zijn hebben we bewust het grootste appartement geboekt. Het bovenste appartement van Landhaus Dornau, vier kamers, een losse keuken en woonkamer. Twee WC’s (ja, deze luxe wil je wel met zoveel mensen) en een badkamer. So far so good.

Change of plans

En dat zal je net zien! Heb je alles geregeld en dan stromen de afmeldingen binnen. Eén voor één en ieder met een andere reden. Uiteindelijk bleven de vriend die langer wilde en ik over. Wat gaan we doen? Die leukste vakantie van het jaar overslaan? Nee, dat is geen optie. Dan gaan we met z’n tweeën! Maar moet ik dan opnieuw op zoek naar een ander appartement? Snel gekeken wat Landhaus Dornau zou kosten met twee personen. Gelukkig lijkt dit een meevaller te zijn, € 587,75 per persoon voor een week inclusief skipas. Uiteraard hebben we dit meteen geboekt. Na de boeking kregen we bericht van de verhuurders, het bleek dat dit het laatste appartement was wat ze nog vrij hadden, dus kregen we het voor deze aanbieding prijs. Dit is een goed begin van de vakantie.

Wat gaan we doen? Die leukste vakantie van het jaar overslaan? Nee, dat is geen optie. Dan gaan we met z’n tweeën!

We besloten om er een relaxte reis van te maken. Eerste dag aantal uurtjes rijden, dan lekker ergens overnachten en de volgende ochtend nog een paar uur. Op deze manier hadden we meteen gezorgd dat de vakantie wat langer duurt dan een week. Als je dit wilt doen, zoek dan even goed naar een (redelijk standaard) snelweghotel. Als je een beetje zoekt vind je het wel voor 40 a 50 euro per persoon inclusief ontbijt. Verder is het alleen een slaapplek, dus als je een lekkere douche, bed en ontbijt hebt is het goed genoeg. Meer heb je niet nodig. Wij niet in ieder geval.

Onderweg

Aangezien de auto van die vriend van me de reis de bergen in niet zou overleven, besluiten we met mijn cabrio te gaan. Een zomerauto in de winter. Ik kan er wel om gniffelen. Mijn cabrio is een tweezitter, dus het wordt een beetje proppen. Met mijn ski’s tussen de benen van de bijrijder. Maar dat mag de pret niet drukken!

Vriend opgehaald, alles in de auto proppen en onderweg! Ik heb er eigenlijk zelf nooit voor gekozen om zo relaxt op wintersport te gaan. Meestal is mijn insteek als je toch in de auto zit, dan maar doorrijden. Maar ik ben positief verrast. We hoeven hierdoor niet op een onchristelijk vroege tijd weg. Dus nog even een normaal nachtje geslapen. En rond 10 uur zijn we op pad. De reis verloopt voorspoedig. We hadden een hotelletje geboekt zo’n twee uurtjes voordat we de bergen in zouden gaan. Dit zorgt er voor dat we voor het avondeten aan komen (we zijn uiteraard dan ook een aantal keer gestopt voor plaspauzes en een goede lunch). In de avond een warme douche, eten met een drankje erbij en lekker slapen. Deze manier van reizen bevalt me wel.

De volgende ochtend hadden we een verrassend goed ontbijt! Ik ben nu al blij. Na het ontbijt weer op pad. Het zonnetje schijnt fijn en al snel rijden we de witte wereld in. Wat wordt ik hier toch gelukkig van!

Aankomst

Bij aankomst kunnen we het appartement vrij snel vinden. Het complex ligt aan een beekje en ziet er allemaal heel gemoedelijk uit. Helaas is inmiddels de sneeuw in het dorpje zelf al zo goed als weggesmolten (het is maart en de zon heeft goed geschenen). Na even zoeken stuiten we op een hele oude dame en heer. We komen er snel achter dat zij de verhuurders zijn. Het is wel handig om een woordje Duits te kunnen spreken, want een andere taal kennen ze niet. Maar met een beetje handen en voeten werk kom je denk ik ook wel een heel eind.

Winterse taferelen in het dorp.

Het oudere stel heeft er duidelijk plezier in dat we het grote appartement met twee personen geboekt hebben. Ze geven aan dat we het wel heel luxe gaan krijgen. Heel rap gaan ze niet meer, maar toch gaan ze ons voor alle trappen omhoog. Ik heb wel respect voor dit stel. En ze hebben gelijk, wat een mega appartement! We hebben ieder ons eigen slaapkamer, met wastafel erin en ieder een eigen balkonnetje. En wat we wel heel luxe vonden, ieder ons eigen wc (het geeft toch wel voordelen als je ineens met minder mensen bent).

We besluiten de eerste dag rustig aan te doen. We moeten bij een winkeltje onze gereserveerde skipassen ophalen. Proberen zo ook meteen even uit te vinden hoe het dorp in elkaar zit en waar het appartement ligt ten opzichte van alles. De locatie lijkt erg goed te zijn! We hebben nog even een skihelm gekocht. Ik ski al zo goed als mijn hele leven en ben niet zo gewend aan een helm. Het is ook niet verplicht, maar wordt wel sterk aangeraden, ook door mijn collega-reporters hier op Snowrepublic. Tegenwoordig ben je ook één van de weinigen als je geen helm draagt. Dit was vroeger wel anders. Ook doen we even boodschappen voor het ontbijt de volgende dag. En in de avond doen we ons eerste Oostenrijkse diner. Prima eerste dagje zo!

De bergen in

De volgende dag worden we wakker en helaas ziet het er niet al te best uit qua weer. Sneeuw, en niet een beetje sneeuw, heel veel sneeuw. Het dorp ligt lager dan de pistes en tussen de bergen in. Er is maar één mogelijkheid om de bergen in te gaan en dat is met de grote gondel, de Penkenbahn. Deze ligt midden in het centrum en je enige weg naar de pistes, dus is een goed uitgangspunt als je ooit naar Mayrhofen op vakantie wil en een hotelletje zoekt. Zoals gezegd is de ligging van ons appartement goed. We moeten zo’n vijf minuten langs het beekje lopen en dan zijn we al bij de gondel.

De laaghangende wolken geven wel een mooi beeld.

Boven is het weer helaas niet heel veel beter. Maar goed, we zijn er nu, dus we gaan! We genieten, maar helaas is het ook een beetje ploeteren. Gelukkig heeft het skigebied veel grote en brede pistes en is het door het weer niet heel erg druk. Omdat het zicht niet zo goed is kiezen we vooral voor rode en blauwe pistes.

Zoals altijd zijn de eerste meters weer wat wennen, maar al snel denderen we lekker naar beneden. Oh wat is dit toch fijn. Een onderdeel van de skivakantie vind ik ook zeker de uitgebreide lunch op de berg met eten wat je in Nederland echt nooit als lunch zou bestellen. Mijn vakantiegevoel is begonnen!

De dagen erna

Helaas hebben we  in de dagen erna niet altijd geluk met het weer. Erg vaak is het mistig of sneeuwt het. Prima als het sneeuwt, daardoor kan je alleen maar beter skiën, maar dan graag in de nacht. Of een dagje, maar geen dagen achter elkaar. Vooral de mist blijkt wel een ding te zijn wat vaker voorkomt in Mayrhofen, omdat het dorp echt tussen de bergen verstopt zit. De ene keer hebben we mazzel en komen we boven de mist uit als we de gondel omhoog nemen (de Penkenbahn legt een afstand van 1135 meter af, dus je gaat een aardig stuk omhoog nog vanaf het dorp), de andere keer skiën we midden in de mist. Dat is voor even leuk, maar als het echt dichte mist is dan zie je geen hand voor ogen en weet je dus ook niet waar de piste begint en eindigt..

Met helm op de piste op. Het is slecht zicht.

Gelukkig hebben we ook een aantal dagen mooi weer. En als die zon dan schijnt, dat witte plaatje met de zon er op, dan geniet je ook des te meer! Gelukkig is skivakantie is niet alleen skiën, maar ook de sfeer, après-ski en eten op de berg.

Ook de zon breekt regelmatig door.

Een pluspunt van Mayrhofen is het uitzicht, dat met mooi weer echt fenomenaal is. Je zit tussen de bergen ingesloten wat wel een heel mooi gevoel geeft.

Après-ski

En dan het deel waar Mayrhofen bekend om staat: de après-ski! Ik had wel vaker gehoord dat Mayrhofen Männerhofen genoemd wordt en dat is niet zonder reden. Er zijn inderdaad veel mannen bij de après-ski. Maar dat mag de pret zeker niet drukken. En het is ook wel leuk om daar als vrouw tussen te huppelen. Bij mooi weer deden we als vaste afsluiting de eerste borrels bij de après-ski tenten net voor de gondel. Dan krijg je toch nog het echte tussen de witte bergen gevoel. Leuk detail is dat er aangegeven wordt als de laatste lift naar beneden over 10 minuten vertrekt. Dan wordt er een vast liedje aangezet en zie je iedereen in redelijke haast naar de lift vertrekken.

De IceBar is enorm gezellig als deze gevuld is. De sfeer is goed. Maar het is wel een groot betonnen aftands ding waarvan de helft een rookruimte is

Beneden zijn er twee bekende plekken om door te gaan met de après-ski: de IceBar (welke direct aan de voet van de gondel ligt) en Brückenstadl. De IceBar is enorm gezellig als deze gevuld is. De sfeer is goed. Maar het is wel een groot betonnen aftands ding waarvan de helft een rookruimte is. Deze tent is leuk omdat de sfeer er goed is, maar je moet niet te veel om je heen kijken.

Zo gaat het er meestal aan toe in de IceBar.

Een iets chiquere plek is de Brückenstadl. Nou ja, chique, het blijft natuurlijk een après-ski bar. Maar het is wel gezellig Oostenrijks ingericht met veel hout. Deze bar gaat ook wat later dicht dan de IceBar.
Na de après-ski gingen veel mensen nog door, maar daar hebben wij ons niet in gemengd. Het fijne aan wintersport vakantie vind ik juist dat je lekker kan sporten, een drankje kan doen en kan dansen en dan alsnog redelijk op tijd in bed ligt.

De vijf minuten lopen naar het appartement kan zwaar zijn met slecht weer en als je spieren wat minder willen na wat dagen skiën. Met een borreltje erin gaat het echter weer een stuk makkelijker!

Gletsjer

Een heel groot voordeel aan het Mayrhofen skigebied is de mogelijkheid om naar de gletsjer te gaan. Al moet ik wel zeggen dat het gewone skigebied ook erg uitgebreid is met mooie brede pistes die goed geprepareerd worden. Maar je hebt kans dat je op de gletsjer boven de (eventuele) mist uit komt. De gletsjer bij Mayrhofen heet de Hintertuxer gletsjer. Je kunt er met de bus naar toe. Deze stopt op gezette tijden op meerdere plekken in het dorp.

Naast de mooie brede ‘gewone’ pistes is dit een nóg mooier plaatje. Mooie glimmende pistes, welke zelfs nog breder zijn dan het andere skigebied. En omdat het zo hoog ligt is de sneeuw vaak in perfecte condities. Echt heel mooi om op te skiën.

Terugreis

Na een week van wisselend weer, lekker eten en de Oostenrijkse sfeer is het weer tijd om huiswaarts te gaan. Helaas hebben we echt wel wat pech gehad qua weer, maar we kijken allebei terug op een fijne, relaxte week met mooie momenten. De laatste dag is het heel mooi weer, dus we besluiten daar nog gebruik van te maken door zo vroeg mogelijk de gondel in te gaan en in de middag pas terug te rijden. Uiteraard doen we de terugreis net zo rustig aan als de heenreis en overnachten we weer onderweg.

Nog een laatste tip ter afsluiting! De keuze om niet direct in de ochtend te vertrekken blijkt een verstandige te zijn. In de ochtend staat er een behoorlijke file die in het dorp al begint. Als wij vertrekken in de middag hebben we nergens last van.

Al met al vind ik Mayrhofen zeker een aanrader. Mocht je meer willen weten, dan kan je hieronder altijd een reactie achterlaten!

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer