Skiën in Nassfeld, het zonnige zuiden van Oostenrijk

Door Bastiaan van der Staay

Wintersporten is de laatste jaren alsmaar drukker geworden, vooral in de bekende schoolvakantieperiodes. Dat is logisch, maar ook daarbuiten zijn steeds meer mensen onderweg. Vaak ook om naast het skiën vooral flink te feesten en een soort Alpencarnaval te vieren. Met alle gevolgen van dien … Gelukkig geldt dat niet overal.

Salzburgerland, Tirol en Vorarlberg topfavoriet bij Nederlanders

Sinds jaar en dag zijn de skigebieden in de Bundesländer SalzburgerLand, Tirol en Vorarlberg favoriet bij Nederlanders, bij de zuiderburen en niet te vergeten bij de tachtig miljoen Duitsers. Die laatste gaan niet allemaal skiën maar een groot aantal daarvan wel. Daar hebben de skigebieden op ingespeeld en telkens meer liftcapaciteit gerealiseerd en moderne appartementen en hotels gebouwd. En vooral veel, heel veel gastronomie (lees alle plekken waar je kunt eten, drinken en feesten) ontwikkeld. Super gezellig natuurlijk maar soms toch een beetje te veel van het goede.

Kärnten, het zonnige zuiden van Oostenrijk

Sinds december 2019 hebben wij ons gevestigd in het zonnige zuiden van Oostenrijk. Kärnten (Karinthië in het Nederlands) ligt aan de andere kant van de Alpenhoofdkam. Met in het westen Linz (en Osttirol), in het midden Villach en Klagenfurt en helemaal in het Oosten Wolfsberg. Aan de zuidkant grenst het aan Italië en Slovenië en in het noorden aan SalzburgerLand en Steiermark. En dat het zonnig is hebben we afgelopen zomer gemerkt. Geweldig weer, Italiaanse temperaturen overdag en ’s nachts koelt het lekker af. En afgelopen winter net zo prachtig. Waar in het noorden vaak sprake was van teveel sneeuw, hadden wij precies genoeg en dan nog een bak zon erbij.

Skigarantie, dankzij Italiaans/Oostenrijkse expertise

Die zuidelijke ligging en al die zon hoor ik jullie denken; en skiën dan? Is er wel genoeg sneeuw? Die is er zeker. En als ‘Frau Holle’ die niet brengt dan zijn daar nog de sneeuwmakers. De Italianen zijn al sinds jaar en dag meesters in het maken van sneeuw en die kennis wordt gaarne gedeeld met onze ‘schnee macher’ in Nassfeld. Het hele skigebied, alle 110 pistekilometers, zijn gegarandeerd wit vanaf 4 december tot en met tweede Paasdag.

‘Adria-tief’ maakt het feeëriek

Maar gelukkig hebben we ook van doen met het fenomeen ‘Adria-tief’. Een paar keer per winterseizoen komt er een lage druk gebied vanuit de Adriatische zee (slechts 110 kilometer ten zuiden van ons) aanwaaien met bakken verse sneeuw. En dan is het plaatje helemaal compleet natuurlijk.

Groot en toch ook klein

Weg van de Kermis gaat niet alleen over het uitblijven van overdreven après-ski ‘gedoe’ maar ook simpelweg geen drukte. De skigebieden in Karinthië zijn vooral populair bij de locals en mensen uit bijvoorbeeld Wenen. In Nassfeld kun je echt wel twee weken uit de voeten en superleuk skiën. In verhouding veel rode pistes en mogelijkheden om in het nabij gelegen Italië (je kunt er naar toe skiën) te gaan heli-skiën. Ook voor wedstrijdskiërs of mensen die wel eens lekker een reuzenslalom willen doen zijn er meerdere mogelijkheden op Nassfeld (ondergetekende verzorgt desgevraagd ook trainingen op gereserveerde pistes).

Freeriden. ©NassfeldTourismus.jpg

Ook in Weissbriach (het dorp waar wij ons vegan hotel hebben) is een aantal pistes op loopafstand beschikbaar. Ideaal voor beginners, om dan later in de week naar Nassfeld te gaan. Ook aan de Weissensee, bekend van de Alternatieve Elfstedentocht, is een prachtige piste, op slechts vijftien minuten rijden. Iets verder, zo’n veertig minuten, in Italië, tref je een paar prachtige skigebiedjes waaronder Sella Nevea en Tarvisio. In ongeveer evenveel reistijd sta je op de World Cup piste in Kranska Gora in Slovenië.

Minder druk is ook minder Covid-risico

En dat het hier minder druk is, zie je terug in minder Coronabesmettingen. Dat was afgelopen zomer al zo. In onze regio waren bijzonder weinig Corona gevallen en ook nu het overal oploopt valt het hier erg mee (geen code rood door Ministerie van Buitenlandse Zaken). De kans dat het hier opduikt is om twee redenen gering: 1. de Oostenrijkers zijn gedisciplineerd en houden zich direct aan opgelegde maatregelen, dat helpt en 2. minder mensen op een kluitje is simpelweg minder besmettingskans.

Klein maar fijn

Om tegemoet te komen aan rust en ‘weg van de gekte’ kun je in ons ‘hotel’ terecht. Slechts vier 2-persoonskamers midden in het rustige Weissbriach. Een echt dorp en niet een verzameling van alleen maar hotels en appartementen. Wij bieden kamers met een uitgebreid ontbijtbuffet en meerdere keren in de week een heerlijk vegan 3-gangen verrassingsmenu bij de houtkachel.

Haus 26

En op de kaart heerlijke wijnen uit Oostenrijk en Frankrijk. Skiën doe je in Weissbriach of Weissensee (klein en simpel) of in Nassfeld (110 piste km’s, twintig minuten rijden) of net over de grens in Italië of Slovenië. Ook daar kleinschaligheid en geen grote feestschuren of dronken/hossende vakantiegangers op de piste.

Extra service

Bastiaan is gediplomeerd Skileraar en kan gasten ook een dag of dagdeel begeleiden. Om zo alle hoeken en gaten van de gebieden te ontdekken en onderweg waardevolle ski- technische tips te ontvangen. Maar ook tips voor eindeloze winterwandelingen zijn voorhanden. Vanuit ons Gasthaus ben je binnen paar minuten in de eindeloze bossen die de regio rijk is.

Skiën in Nassfeld en Corona-maatregelen

Oostenrijk -en wij ook- heeft er uiteraard baat bij dat haar gasten veilig vakantie kunnen vieren. Daarom hebben alle toeristische bedrijven zoals almhütten, hotels, restaurants, liftbedrijven en de skischolen een heel pakket aan maatregelen genomen om de veiligheid te waarborgen. Bij ons thuis betekent dat er overal permanent desinfectiegel en zeep beschikbaar is en houden we ons aan de afstandsregels. Daarnaast worden wij (en alle medewerkers van alle gastronomie bedrijven) wekelijks getest op Covid-19.

Nassfeld
Nassfeld richting Rudnigsattel

Alle medewerkers van diezelfde gastronomiebedrijven, maar ook alle medewerkers van de lift- en verhuurbedrijven, dragen mondmaskers. Ook kun je je skipas digitaal kopen zodat je niet in de rij hoeft te staan. Dat gecombineerd met de rustige pistes en extra gecreëerde ruimte in de restaurants maakt een ontspannen skivakantie in Corona-tijden mogelijk. Op deze pagina’s kun je alle maatregelen nog eens rustig nalezen.


Speciaal aanbod voor lezers Snowrepublic

Voor dee lezers van Snowrepublic heeft Haus 26 een speciaal aanbod. Bij verblijf van een week (7 nachten met minimaal twee personen) krijg je óf een avond 3-gangen-verrassingsmenu voor twee personen (exclusief drankjes) óf een halve dag skiën met Bastiaan cadeau. Boeken doe je op www.haus26.at en vermeld de code SR2021 voor deze aanbieding.


(Visited 353 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.