Sinds kort krijgt de ANWB talloze klachten van wintersporters die in Oostenrijk een boete hebben gekregen omdat ze het tolvignet niet op de goede wijze op de voorruit hebben geplakt. En de boetes zijn helaas fors, zo zegt de ANWB. In Oostenrijk wordt vandaag de dag met mobiele camera’s gecontroleerd of je een tolvignet hebt. Daarbij worden ook je kentekengegevens gelezen en is het heel makkelijk om je op te sporen.

Boete van 18 biertjes

De hoogte van de boete bedraagt 120 euro. Dat is zonde; dat zijn toch zo’n 18 halve liter biertjes volgens onze Alpen Bier Index. Betaal je niet, dan stijgt de boete naar 300 euro. Het gaat erom dat je het vignet op de juiste plaats op je voorruit moet hangen. Wat is dan de juiste plaats?

Wat is de juiste plaats van het tolvignet?

  • Aan de binnenkant geplakt
  • In de linkerbovenhoek van de voorruit, of
  • Achter de achteruitkijkspiegel
  • Een vignet in een hoesje doen of vastmaken met plakband lijkt een garantie voor een boete, aangezien je dan een vignet mogelijk zou kunnen doorverkopen
  • Motorrijders: het vignet moet op de tank, kuip of windscherm geplakt worden én goed zichtbaar zijn

Verwijder oude stickers!!! Er mogen maximaal twee stickers op je voorruit zitten!

Digitaal

Je kunt tegenwoordig ook een digitaal tolvignet kopen. Dan heb je geen sticker meer nodig en zit je altijd goed. LET OP: er geldt voor aanschaf van een digitaal tolvignet een bedenktermijn van 18 dagen. Zou je ‘m vandaag bestellen dan betekent dat helaas dat ie pas 4 maart ingaat. Te laat voor de voorjaarsvakantie. Maar koop je het digitale vignet op naam van je bedrijf, dan geldt deze bedenktijd niet en gaat ie vrijwel direct in. Je hebt daarvoor geen KvK nummer oid nodig. Je kunt je analoge tolvignet ook bij de ANWB bestellen.

Hoe weten ze dan dat jij een digitaal vignet hebt?

Heel simpel: ze halen jouw foto (van jouw auto met jouw kenteken, maar zonder vignet) door de database met digitaal aangeschafte vignetten en zien dan meteen of je er wel of niet eentje digitaal hebt aangeschaft.

Volgens de Europese richtlijn voor consumentenbescherming kunnen klanten binnen 14 dagen vanaf hun online-aankoop van een product of dienst deze aankoop herroepen. Omdat deze herroeping naast e-mail ook per post mogelijk is, wordt rekening gehouden met drie extra dagen voor een eventuele verzending per post tot aan ontvangst. Daarom is het digitale vignet vanaf de 18e dag na de dag van aankoop geldig en geeft het pas vanaf dan recht op het gebruik van de snelwegen en autowegen in Oostenrijk.”

Tolvrije zones

Vanaf de grensovergang (A12) bij Kufstein tot aan de afslag Kufstein Zuid is geen tolvignet nodig. Daarnaast zijn er een aantal andere plekken waar je geen vignet nodig hebt, deze zijn:

Tolvrije zones
  1. A27 Bypassbrücke Hafenstrasse- Urfar
  2. A26 Linzer Autobahn
  3. A1 Walserberg – Salzburg Nord
  4. A12 Grens Kufstein – Kustein Süd
  5. A14 Hörbranz – Hohenems

Bron: ANWB | Hoofdfoto: Pixabay

Lees ook:

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer