LET OP: plaats je tolvignet Oostenrijk op de juiste wijze!

Sinds kort krijgt de ANWB talloze klachten van wintersporters die in Oostenrijk een boete hebben gekregen omdat ze het tolvignet niet op de goede wijze op de voorruit hebben geplakt. En de boetes zijn helaas fors, zo zegt de ANWB. In Oostenrijk wordt vandaag de dag met mobiele camera’s gecontroleerd of je een tolvignet hebt. Daarbij worden ook je kentekengegevens gelezen en is het heel makkelijk om je op te sporen.
Boete van 18 biertjes
De hoogte van de boete bedraagt 120 euro. Dat is zonde; dat zijn toch zo’n 18 halve liter biertjes volgens onze Alpen Bier Index. Betaal je niet, dan stijgt de boete naar 300 euro. Het gaat erom dat je het vignet op de juiste plaats op je voorruit moet hangen. Wat is dan de juiste plaats?
Wat is de juiste plaats van het tolvignet?
- Aan de binnenkant geplakt
- In de linkerbovenhoek van de voorruit, of
- Achter de achteruitkijkspiegel
- Een vignet in een hoesje doen of vastmaken met plakband lijkt een garantie voor een boete, aangezien je dan een vignet mogelijk zou kunnen doorverkopen
- Motorrijders: het vignet moet op de tank, kuip of windscherm geplakt worden én goed zichtbaar zijn
Verwijder oude stickers!!! Er mogen maximaal twee stickers op je voorruit zitten!
Digitaal
Je kunt tegenwoordig ook een digitaal tolvignet kopen. Dan heb je geen sticker meer nodig en zit je altijd goed. LET OP: er geldt voor aanschaf van een digitaal tolvignet een bedenktermijn van 18 dagen. Zou je ‘m vandaag bestellen dan betekent dat helaas dat ie pas 4 maart ingaat. Te laat voor de voorjaarsvakantie. Maar koop je het digitale vignet op naam van je bedrijf, dan geldt deze bedenktijd niet en gaat ie vrijwel direct in. Je hebt daarvoor geen KvK nummer oid nodig. Je kunt je analoge tolvignet ook bij de ANWB bestellen.
Hoe weten ze dan dat jij een digitaal vignet hebt?
Heel simpel: ze halen jouw foto (van jouw auto met jouw kenteken, maar zonder vignet) door de database met digitaal aangeschafte vignetten en zien dan meteen of je er wel of niet eentje digitaal hebt aangeschaft.
‘Volgens de Europese richtlijn voor consumentenbescherming kunnen klanten binnen 14 dagen vanaf hun online-aankoop van een product of dienst deze aankoop herroepen. Omdat deze herroeping naast e-mail ook per post mogelijk is, wordt rekening gehouden met drie extra dagen voor een eventuele verzending per post tot aan ontvangst. Daarom is het digitale vignet vanaf de 18e dag na de dag van aankoop geldig en geeft het pas vanaf dan recht op het gebruik van de snelwegen en autowegen in Oostenrijk.”
Tolvrije zones
Vanaf de grensovergang (A12) bij Kufstein tot aan de afslag Kufstein Zuid is geen tolvignet nodig. Daarnaast zijn er een aantal andere plekken waar je geen vignet nodig hebt, deze zijn:
- A27 Bypassbrücke Hafenstrasse- Urfar
- A26 Linzer Autobahn
- A1 Walserberg – Salzburg Nord
- A12 Grens Kufstein – Kustein Süd
- A14 Hörbranz – Hohenems
Bron: ANWB | Hoofdfoto: Pixabay
Lees ook:
- Sneeuw en files voor vakantieverkeer
- Waarom je goed moet opletten als je een digitaal tolvignet voor Oostenrijk koopt
- Oostenrijks Autobahn Vignet nu ook digitaal beschikbaar
Leestips van de Snowrepublic redactie
Ik ben ontzettend gek op wintersporten. ’t Maakt me niet uit waar ik dat doe, als er maar sneeuw ligt. En als ik er maar schrijven kan, zoals ik dat sinds 2008 doe voor Snowrepublic. Na het snowboarden hou ik er ook enorm van om een biertje te drinken in de après-ski tent en de bekende après-ski nummers mee te lallen. En oh ja, ik ben die hard Goofy 🙂