Klik hier om mee te doen met de win-actie


 

Door de recente sneeuwval in onder meer Oostenrijk in combinatie met de voorspelde wind zorgt ervoor dat het lawineniveau gestegen is naar niveau 3. Een aanzienlijke kans op lawines dus. Dit meldt de Oostenrijkse krant TT.com op haar website. Bovendien kun je in het bericht van mede-reporter Patricia vandaag lezen dat de omstandigheden op lange termijn winters blijven.

40 centimeter

In Tirol bijvoorbeeld ligt al 40 centimeter sneeuw, maar ook in Noord- en Zuid-Oost-Tirol, en tot 30 centimeter in de zuidelijke Ötztaler en Stubaier Alpen. Volgens de deelstaat Tirol is met name in deze regio’s op hoogte al toe tot niveau 3 (van 5). Volgens de lawinewaarschuwingsdienst leidt de combinatie van sneeuw, wind en de huidige opbouw van sneeuwpakketten tot een aanzienlijke toename van lawinegevaar. Op hoogte – waar een continu sneeuwdek zou kunnen aanhouden – is sprake van een aanzienlijk lawinegevaar. Het betreft dan vooral stukken waar er veel verse sneeuw is gevallen en bovendien schaduwrijk zijn. Maar ook hellingen waar de zon schijnt kunnen voor gevaar zorgen, vooral in de buurt van bergkammen.

Hoe zit het ook alweer met die niveaus?

De lawinediensten werken met zgn. lawinestufen zoals hieronder uitgelegd:

Bij elke stijging van het stufeniveau verdubbelt het risico. Van niveau 2 naar 3 is 4x zoveel risico als bij niveau 1!

Dit systeem is niet in het leven geroepen is om te waarschuwen voor eventueel onheil buiten de piste in de vorm van lawines. Het systeem geldt voor het gehele openbare leven in de bergen! Wanneer de lokale diensten Stufe 5 aangeven is dat dus code donkerrood! Extreem gevaarlijk en kan tot dodelijke situaties leiden zoals in 1999 in Galtür. Bovendien loopt de schaal niet op zoals je denkt. Bij elke stijging van het getal bijvoorbeeld van niveau 1 naar niveau 2 verdubbelt het risico. Van niveau 2 naar niveau 3 is dus 4 x ten opzichte van niveau 1. Van niveau 3 naar niveau 4 komt dus uit op 8 x meer gevaar. Bij stufe 5 zit je dus op 16 x zoveel risico!

Meer weten? Op de site van onze collega’s van Alpenweerman wordt nog eens duidelijk uitgelegd hoe lawines ontstaan. Of lees dit artikel wat ik eerder schreef er nog eens op na.

Hoofdfoto: Pixabay – ter illustratie

Lees ook:

(Visited 114 times, 1 visits today)

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Deze site gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer