Les Arcs is een bekend, geliefd en zeer uitdagend skigebied. Er is al veel over geschreven en de superlatieven zijn niet van de lucht. Maar wie kent eigenlijk het mooie historische verhaal achter Les Arcs? Tijdens mijn bezoek werd ik gegrepen door het verhaal achter Les Arcs en haar architectonische historie.

Het begin

Robert Blanc
Robert Blanc bron: gemeentelijke archieven Bourg Saint Maurice

Het ontstaan van Les Arcs begint allemaal met de droom van Robert Blanc en Roger Godino in de laat vijftiger jaren. Robert een ingezetene van Hauteville-Gondon die, samen met zijn broers, werkzaam was in de winter als gids, instructeur, reddingswerker etc. ontmoet Roger in 1959. Roger een jonge manager in projectontwikkeling vatte in 1961 het idee op om een groot ski-resort te bouwen. In 1964 werd hiervoor de SMA (Société des Montagnes de l’Arc) opgericht. De SMA kreeg opdracht om het hele project te voltooien. Van de aankoop van het benodigde land tot het bouwen van de infrastructuur. Liften, accommodaties, pistes en ook de marketing hiervan vielen onder het beheer van de SMA. Roger Godino omringde zich met een zeer gepassioneerd team van specialisten om de voortgang te garanderen.

De Pioniers, Arc 1600 opening 1968

1967-Charlotte Perriand
1967-Charlotte Perriand Bron: Office de Tourisme Les Arcs

De compositie van Les Arcs werd geïnspireerd door de reflecties van Le Corbusier over de moderne stad en de architecturale filosofie, geïnspireerd door Charlotte Perriand, die 20 jaar van haar leven (1967 tot 1987) aan dit werk zou wijden.
Ze verzamelde een groep architecten en stedenbouwkundigen om haar heen die dezelfde overtuigingen van de moderne beweging gemeen hadden: Gaston Regairaz, Guy Rey-Millet, Robert Rebutato, Bernard Taillefer, Alain Taves, Pierre Faucheux …
De laatste ging door met het ontwerpen van de Coupole, het gelijmde gelamineerde houten skelet dat werd gebruikt als basis voor het ontwerp van het logo van les Arcs.

Aan de ontwerpers werden verschillende regels opgelegd:

  • respect voor de site en de natuurlijke omgeving
  • behoud van de bestaande alpenweide chalets
  • de keuze voor een autovrij verblijf
  • de indeling van de voetpaden die de organisatie van de stadsplanning hebben gestructureerd
  • het mengen van de architectuur in het landschap en de helling
  • het gebruik van lokale materialen

Arc 1600, een echt architectonisch laboratorium, diende als basis voor het ontwerp van de andere resorts van les Arcs.

De verschillende vervolgfases van Les Arcs

Arc 1800 opening 1974

Het balkonresort

arc 1800
arc 1800

Het ontwerp van Arc 1800 maakt deel uit van het lopende onderzoek naar architectuur uitgevoerd in Arc 1600 door Charlotte Perriand en haar team van architecten.
De ambitie van de innovatieve ontwikkelaar, Roger Godino, was om een ​​bergresort te creëren dat zowel in de winter- als in de zomerperiode opereerde:
– de architectuur onderdeel maken van de helling
– integratie van de appartementsgebouwen in het landschap
-verwijder niets om het uitzicht te blokkeren en zoek naar de maximale zonneschijn
– het vrijmaken van een immense hoogvlakte van alpenweiden, gereserveerd voor golf in de zomer en skiën in de winter.

In antwoord op de beperking die het belang van de jaarprogramma’s met zich meebrengt, moest Charlotte Perriand een voortrekkersrol vervullen bij het overwegen van de pre-fabricage van de belangrijkste interieurelementen.
(keuken, badkamer …)
In het bijzonder moest ze appartementen ontwikkelen in contact met het buitenleven, inclusief brede erkers, verhoogde balkons, open keukens … Al deze processen waren zeer innovatief in de interieurarchitectuur en waren de voorbode van een nieuwe levensfilosofie die tegelijkertijd een zekere uiting gaf aan de evolutie van nieuwe levensstijlen en sportactiviteit.

Arc 2000 opening 1979

Het fort op grote hoogte

Arc 2000
Arc 2000 Bron: Office de Tourisme Les Arcs

De constructie van Arc 2000 was het onderwerp van een wedstrijd tussen drie teams van architecten. Het project werd toevertrouwd aan Bernard Taillefer wiens taak het was om een complex te voorzien ter grootte van 5000 bedden, gesitueerd rond de heuvel van Le Varet. Dienovereenkomstig, bedacht hij een soort van toevluchtsoord. Zoals een ‘vesting die in staat moet zijn om het leven voort te zetten wanneer het is afgesloten door stormen.’ De slanke vorm van de daken doet denken aan skischansen. Het vormt een compacte eenheid en creëert een link tussen de architectuur en het panoramische uitzicht op de Mont Blanc.

Arc 1950 opening 2003

Het dorp

Robert Jerôme
Robert Jerôme Bron: Office de Tourisme Les Arcs

Robert Jérôme, drijvende kracht achter het project voor de Canadese groep, “Intrawest”, vertelt het verhaal,
‘De resorts Les Arcs, die tussen 1968 en 1979 verschenen, waren avant-garde en sportief. Ze boden een homogene architectuur die monumentaal, hedendaags, tegen de stroom in en in hout was. Voor Arc 1950 hebben we gekozen voor een moderne benadering van traditionele architectuur. Dit betekende materialen uit de vallei: stenen daken, het gebruik van hout en steen om een traditionele stijl te produceren. Een dorp volledig geïntegreerd in het skigebied dat zweeft tussen traditie en moderniteit, rustiek en verfijnd op hetzelfde moment.’

Historische tour

Wekelijks wordt er door het Offie de Tourisme een historische rondleiding gehouden door Les Arcs en word je gewezen op de architectonische bijzonderheden van dit ski-oord. Heel indrukwekkend en zeker de moeite waard. Meer info? Breng gewoon even een bezoek aan het ODT (Office de Tourisme) en ze helpen je uiterst vriendelijk verder.

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Sony camera's

Leg elk moment vast

Of je nu op wintersport gaat, door de bergen gaat wandelen of gaat genieten van een luxe vakantie aan zee, Sony biedt voor elke reis foto- en videografie producten om jouw unieke ervaringen vast te leggen en de content naar een hoger niveau te tillen. Zo is de nieuwe Sony A7C II samen met de FE 16-25mm F2.8 G en FE 24-50mm F2.8 G lens bijvoorbeeld een perfecte lichte en compacte kit als je maar weinig bagage mee kan nemen. Ontdek meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer