Les 3 Vallées zet drone in om levens te redden

Door: Saskia Smulders

Het Franse Les trois Vallées gaat komend seizoen een echte state-of-the-art drone inzetten in de skigebieden. Deze drone werd dit jaar al eerder ingezet in Val Thorens en Les Menuires. De drone heeft zich daar reeds bewezen door z’n snelle inzet bij een lawine in februari in Les Menuires en bij een modderlawine in Vallée des Encombres in de lente van dit jaar.

Kostbare tijd winnen

Het inzetten van de drone is een idee van de piloot, Olivier Gardet genaamd. Zijn drone kan maar liefst 70 kilometer per uur vliegen waarmee kostbare tijd gewonnen kan worden tijdens reddingsoperaties.

De drone in Val Thorens

De drone zal komend seizoen niet alleen gebruikt worden door reddingswerkers, maar ook door liftbeambten en de politie. Volgens Gardet zal de drone mensenlevens kunnen redden omdat ie niet alleen sneller ter plekken kan zijn, maar ook op lastig te bereiken plekken kan komen. Behalve mensenlevens redden wordt de drone ook ingezet om inspecties aan liftinstallaties op moeilijk bereikbare plekken te doen.

Warmtecamera

De drone is uitgerust met twee camera’s. Eén camera heeft een 180 x zoom waarmee individuen op wel 3 kilometer afstand gezien kan worden. Ook kan er haarscherp worden ingezoomd. De andere camera is een warmtecamera. Daarmee kunnen personen die onder de sneeuw liggen worden gedetecteerd.

Een beeld van de warmtecamera van de drone

Daarnaast beschikt de drone over een luidspreker waarmee de piloot vanaf de grond slachtoffers kan toespreken. In de nabije toekomst moet het mogelijk worden dat de drone een walkie talkie naar het slachtoffer brengt zodat er communicatie mogelijk gemaakt kan worden als de omstandigheden dat toelaten. Bij slecht zicht, veel wind en als er mist op de drone bevriest kan de drone niet vliegen.

Hieronder een filmpje van en over de drone in Val Thorens.

Bron: Planetski.eu | Foto’s: T Loubere, Val Thorens Tourist Office

Anderen lazen ook:

(Visited 143 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.