Vervelen in Tignes is onmogelijk

Door Isa de Laat

Het wintersportseizoen is bijna ten einde als ik op 11 april arriveer in het bijna groene Tignes. In de verte echter gloren witte bergtoppen en wordt er nog volop geskied, getuige het groot aantal toeristen en fanatieke wintersporters dat we tegen komen. Op 5 mei eindigt hier officieel het seizoen, maar ik kreeg de kans om het gebied daarvoor nog te ontdekken.

Een van de hoogst gelegen skidorpen in Europa

Tignes is een van de hoogst gelegen skidorpen in Europa en biedt maar liefst 300 kilometer aan goed geprepareerde pistes. Wanneer hier op 5 mei het officiële seizoen eindigt, is het met de sneeuwpret niet helemaal gedaan. In dit dorp kun je zelfs in de zomer skiën op de gletsjer van La Grande Motte. Tignes is vanaf Nederland in ongeveer twaalf uur met de auto te bereiken of via het vliegveld van Genève al wacht je dan nog een transfer van bijna drie uur.

Tignes
Tignes

Ski- en snowboardlessen bij de prijs inbegrepen

In de accommodatie waar wij verbleven (UCPA) zijn de ski- of snowboardlessen bij de prijs inbegrepen. Je wordt op je eigen niveau ingedeeld en gaat , met een groep van andere jongeren, onder begeleiding van een instructeur de sneeuw in. Met drie Engelse gasten uit het verblijf verzamelden wij ons op de piste in Tignes. De instructeur had goede tips voor iedere deelnemer. Zo kreeg ik al meteen te horen dat mijn skitechniek verouderd was en het daardoor moeilijker is om te carven. Tijd om dat te veranderen dus!

De lessen worden aangeboden via UCPA
De lessen worden aangeboden via UCPA

Off Piste in de verloren vallei

De volgende dag was nog indrukwekkender. Boven op de piste ontmoetten wij onze gids. De dag ervoor hebben we onze rugzak opgehaald met een schep, lawinepieper en andere noodzakelijke reddingsmiddelen, want ja hoor: we gaan Off Piste vandaag. Als onervaren Off Piste skiërs werd eerst ons niveau bepaald en de sneeuwkwaliteit getest. De sneeuwkwaliteit was, in deze vroege ochtend, nog niet optimaal, waardoor we helaas nog even moesten wachten met het Off Piste avontuur. De instructeur had echter een alternatief paraat en bracht ons naar een bijzondere route: La Valle Perdu (de verloren vallei).

Een bijzondere ervaring met een uitzicht dat ik niet snel zal vergeten

In dit ravijn ski je tussen rotswanden, waardoor je jezelf in een James Bond film waant. Omdat ook hier de conditie van de sneeuw niet optimaal was, hebben we op sommige plekken tussen rotsen onze ski’s uit moeten doen en moeten kruipen of zelfs zittend op onze ski’s gegleden. Een bijzondere ervaring met een uitzicht dat ik niet snel zal vergeten.

La valle Perdu (de verloren vallei)
La valle Perdu (de verloren vallei)
Bij La valle Perdu (de verloren vallei) zijn er stukken waarbij je je ski's uit moet doenBij La valle Perdu (de verloren vallei) zijn er stukken waarbij je je ski's uit moet doen
Bij La valle Perdu (de verloren vallei) zijn er stukken waarbij je je ski’s uit moet doen

Een paar uur later was het dan eindelijk zo ver om echt Off Piste te gaan. We stonden boven op een bergtop die volgens onze instructeur voor beginners goed te doen was. Na wat uitleg over de uitrusting die we bij ons hadden, en de nodige veiligheidsinstructies, gingen we achter de instructeur aan. Bij de UCPA (het verblijf waar we overnachten) hebben we geschikte Off Piste ski’s geleend. Wat een mooie gelegenheid om Off Piste te ontdekken was dit! Helaas was de conditie van de sneeuw niet overal erg goed, waardoor na een paar uur Off Piste de pret weer over was en we ons meer mochten vermaken op de piste.

Off Piste onder leiding van een tourgids
Off Piste onder leiding van een tourgids
Off Piste
Off Piste

Snowtuben en de Bun J Ride

Naast het skiën en snowboarden heeft Tignes nog van alles meer te bieden.  Op de dag dat wij in dit dorpje arriveren, wagen wij ons aan het Snowtuben. Hiermee roetsj je met een band van een besneeuwde heuvel af.

voordat ik het weet hang ik te bungelen in de touwen ver boven een grote witte berg

Hoogtepunt van onze reis: de Bun J Ride! Het is mistig en de wolken hangen laag als we op de top van de piste staan waar de Bun J Ride te bevinden is. De Bun J Ride is een bungeejump die je maakt op ski’s, waarbij je net als bij andere bungeejump vormen een vrije val maakt. Spannend! Als ik boven sta, beginnen de zenuwen toe te slaan. We krijgen een uitleg, bekijken ondersteunend videomateriaal en dan is het toch echt tijd om ons aan de touwen vast te maken. “Een beetje springen wanneer je over het laatste deel van de schans heen vliegt”, hoor ik de instructeur nog naar me roepen.

Echter heb ik weinig tijd om hierover na te denken, want voordat ik het weet hang ik te bungelen in de touwen ver boven een grote witte berg. Eenmaal opgelucht dat ik beneden ben bedenk ik pas hoe gaaf deze ervaring daadwerkelijk was.

“Een beetje springen wanneer je over het laatste deel van de schans heen vliegt”
“Een beetje springen wanneer je over het laatste deel van de schans heen vliegt”
Bun J Ride
Bun J Ride
Bun J Ride vanaf boven
Bun J Ride vanaf boven

“In de Cocorico bar is iedereen VIP”

Frankrijk heeft een andere après-ski cultuur dan Oostenrijk. Hier is het vooral zien en gezien worden en draait het om status en speciale VIP tafels. Zo  niet in Tignes. In december opende daar de gezellige ‘Cocorico’ bar aan de voet van de pistes van Tignes. In deze bar is iedereen VIP en maken ze geen onderscheid tussen de verschillende bezoekers. Elke dag treedt er hier een band op, gevolgd door een DJ die zorgt voor een opperbeste stemming. Een aanrader! Ook worden hier regelmatig studentenparty’s gehouden en kun je er pizza’s afhalen.

Cocorico bar
Cocorico bar

Een andere goede après-ski mogelijkheid bevindt zich in Val d’Isère. Wij schrokken even toen we hier arriveerden, we dachten een rustige afdaling te pakken waarbij we plotseling terecht kwamen bij een tentje met harde muziek, midden op de piste. Maar alle ingrediënten voor een goede plek waren er: een uitstekende locatie en restaurant met een erg groot après-ski feest, waar jong en oud op afkwam. In tegenstelling tot de Cocorico bar vloog hier de champagne wel om je oren. De VIP gasten hier hadden toegang tot andere ruimtes dan de gemiddelde wintersporter. Om er te komen pak je de gondel naar La Daille en daal je af naar La Fruitière/La Folie Douce. Het geluid van de après-ski komt je dan snel tegemoet.

UCPA Tignes

Wij verbleven deze nachten in de UCPA van Tignes, een accommodatie die onder de Nederlanders nog vrijwel onbekend is. UCPA is een reisorganisatie uit Frankrijk, die het doel heeft om jongeren tegen een scherpe prijs een sportieve vakantie te laten beleven. Hierbij boek je niet alleen de accommodatie, maar zijn ook maaltijden, materiaalhuur en instructie om de sport te beoefenen inbegrepen.

Als ik binnen stap voel ik me er meteen thuis. De accommodatie ligt dicht bij de piste en het zijn inderdaad veel jongeren die hier het verblijf vullen. Er heerst een familiaire sfeer omdat veel samen ondernomen wordt. Je ontmoet medegasten tijdens de skilessen, het avondprogramma en later op de kamer die je met meerdere gasten deelt. Het avondprogramma is elke avond anders. De tweede avond hebben we meegedaan met een karaokefeest waar een erg gezellige sfeer heerste.

Het eten is erg lekker en er bestaat zelfs de mogelijkheid om een lunchpakketje bij het ontbijt mee te nemen, voor een piste picknick

Opvallend aan dit concept; je doet zelf je tafel met een doekje af en maakt zelf je kamer schoon. Iedereen doet hier aan mee.  Zo kan deze accommodatie goedkoop blijven. Het eten is erg lekker en er bestaat zelfs de mogelijkheid om een lunchpakketje bij het ontbijt mee te nemen, voor een piste picknick en je de (dure) restaurants voorbij kunt glijden.

UCPA in Tignes
UCPA in Tignes

Ook in Val d’Isère is een UCPA accommodatie naar hetzelfde concept.  Deze plaats biedt wat meer off-piste skiën en snowboard mogelijkheden.


Meer informatie over Tignes en UCPA


 

CP Helmen

CP Skihelmen met vizier 

Het Zwitserse topmerk CP focust zich als pionier van de Skihelm met Vizier al ruim tien jaar op de ontwikkeling hiervan en niet zonder succes! Inmiddels is CP marktleider in het hogere segment in de Alpenlanden en ook in Nederland groeit dit topmerk onstuimig. Het beste altijd nog beter maken: dat is de missie van CPLees meer

SalzburgerLand

Win een skivakantie naar SalzburgerLand 

Je merkt het overal in SalzburgerLand: de locals en de wintersporter zijn simpelweg verliefd op de winter. Een skivakantie, daar houden we allemaal van toch? Maar het wordt natuurlijk nog veel leuker als die vakantie ook nog eens gratis is! Doe hier mee aan de prijsvraag en maak kans op een van de negen wintersportreizen. Elke reis is voor 2 personen. 7 nachten in een 2-persoonskamer in een hotel, inclusief halfpension. Plus twee skipassen voor 6 dagen. Doe mee!

Voigt Travel

Wintersporten in Zweden en Noorwegen 

Kleinschalige pistes, Zweedse koffiepauzes en uitzicht op beboste heuvels: ga wintersporten op z’n Scandinavisch’. Weg van de massa skiën en snowboarden tussen de Zweden en Noren. Bekijk hier de bijzondere winterse reizen van Voigt Travel. Lees meer