Klik hier voor een actieve vakantie in Innsbruck en omgeving


 

Door Edwin Hagenouw

Lawinegevaar in Oostenrijkse Alpen

Al dagen waarschuwen de Oostenrijkse autoriteiten voor lawinegevaar. De combinatie van verse sneeuw en veel wind maakt dat de kans op schuivende sneeuwmassa’s erg groot is. Door de kerstvakantie is het met name vanaf aankomend weekend erg druk in de Alpen waardoor skiërs en snowboarders vaak kiezen voor een kort of langer avontuur buiten de pistes. Vanzelfsprekend adviseren wij je altijd om dat alleen te doen met een goede lawine uitrusting. Maar met de huidige situatie in de Alpen raden wij je echt af om buiten de pistes of beveiligde gebieden te gaan skiën of snowboarden! 

Met de huidige situatie in de Alpen raden wij je echt af om buiten de pistes of beveiligde gebieden te gaan skiën of snowboarden!

Check ook altijd voordat je ’s ochtends de berg op gaat hoe groot het risico op lawines is. Elk skigebied verstrekt deze informatie online of kun je verkrijgen bij de plaatselijke vvv.

Skiër vaak zelf oorzaak van lawine

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 95 procent van de ongelukken door een lawine door de skiër of snowboarder zelf veroorzaakt wordt. En dat is levensgevaarlijk, want als je als slachtoffer langer dan achttien minuten onder de sneeuw begraven ligt, is de kans nog maar piepklein dat je er levend onder vandaan komt.

Zoek het gevaar niet op

Zelf het gevaar niet opzoeken is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van een lawine.

Ga niet off-piste, zeker niet in je eentje, hoe verleidelijk dat ook is, als er kraakverse sneeuw ligt.

Check voordat je de piste opgaat altijd goed de weersverwachtingen, ken je eigen niveau en zoek een piste op die daarbij aansluit. En ga niet off-piste, zeker niet in je eentje, hoe verleidelijk dat ook is, als er kraakverse sneeuw ligt.

Lawinepieper

Zorg dat jullie als groep op de piste allemaal een lawinepieper bij je hebben en ook weten hoe zo’n apparaat werkt. Met een lawinepieper kun je radiogolven uitzenden en volgen. Zo kunnen je vrienden in geval van nood met behulp van de pieper snel achterhalen waar je onder de sneeuw bedolven bent geraakt en je vlug uitgraven.

Lawinesonde

Een ander onmisbaar onderdeel van je lawine-uitrusting is een lawinesonde. Die heeft de vorm van een tentstok en gebruik je om de precieze plaats van een lawineslachtoffer te bepalen. Hoewel piepers tegenwoordig behoorlijk precies zijn, zenden ze hun radiogolven niet altijd recht boven het slachtoffer uit. Daarom heb je ook de sonde nodig om zeker te weten dat je niet op de verkeerde plek aan het graven bent, zeker omdat het graven de meeste tijd en energie kost en elke seconde in zo’n situatie telt.

Lawineschep

Tot slot is ook een lawineschep van levensbelang. Uitgraven met je handen, je snowboard of je ski’s kost simpelweg te veel tijd. Met een schep kun je veel sneller werken en het verschil maken tussen een tijdige redding of te laat zijn. Een aluminium schep is het handigste, omdat die zelden kapot gaat in de harde sneeuw. Zo’n schep komt ook nog eens goed van pas wanneer je met je auto op weg naar de wintersport ingesneeuwd raakt. 

Lawine airbag

Een extra hulpmiddel dat je leven kan redden is een lawine airbag. Als je deze draagt zul je minder snel diep bedolven worden onder de sneeuw. Dat betekent niet dat je geen lawinepieper bij je hoeft te hebben. Kom je in een lawine terecht, trek dan meteen aan de hendel van je airbag om deze te activeren en op te blazen.

Lawinewaarschuwing
Schuivende sneeuwmassa’s.

Lawinebulletins

Ook al kunnen al deze hulpmiddelen een levensreddend verschil maken, onveilige situaties voorkomen is natuurlijk altijd beter. Off-piste gaan is een risico, net als het opzoeken van steile hellingen en niet op de hoogte zijn van de weersverwachtingen. Houd daarom ook goed de lawinebulletins in de gaten die de lawinediensten in vooral de Alpenlanden uitgeven. Ze geven daarbij het gevaar aan met de cijfers 1 tot en met 5. 

Oppassen op steile hellingen

Bij code 1 is de kans op spontane lawines heel klein. Je hoeft alleen bang te zijn voor wind- of sneeuwplaklawines als het erg druk is op een steile helling. Bij code 2 is die kans dat een grote groep skiërs een lawine veroorzaakt groter. Op een steile helling kun je bij deze code ook in je eentje een lawine teweegbrengen. Voor een kleine spontane lawine moet je vooral in het voorjaar oppassen. 

Uitkijken geblazen

Bij code 3 is het echt goed uitkijken geblazen. In je eentje of met een groep kun je, doordat de sneeuw zich niet goed op de hellingen heeft gezet, makkelijk een lawine veroorzaken. Dit kan zelfs vanaf de voet van de berg gebeuren. 

Acuut gevaar

Bij code 4 dreigt er acuut gevaar en moet je nooit buiten de aangegeven pistes gaan. De sneeuw heeft zich bij deze code op elke helling slecht gezet, waardoor grote lawines spontaan naar beneden kunnen komen. Bij code 5 is de situatie zelfs extreem gevaarlijk. Bij deze code wordt het hele skigebied meestal afgesloten.

Bron: Sport.nl en Gearlimits.nl

(Visited 441 times, 1 visits today)

Lees hier alles over wintersport in Innsbruck en omgeving


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Deze winter vlieg je met BBI Travel rechtstreeks naar het hart van Scandinavië voor een wintervakantie vol avonturen. Ga skiën op de pistes van Sälen in Zweden of in Trysil in Noorwegen. Lees meer

Voigt Travel

Wintersport in Zweden 

Beleef komende winter de Zweedse skipistes! Verblijf in een kleinschalig appartement direct aan de piste. Geniet je van rust en ruimte, vergezichten én heerlijke gastronomie, al vanaf € 695 per persoon. Lees meer

Wintersport in Trentino

De winter in Trentino geeft je vleugels 

Het ‘swoosh’ geluid van ski’s die door de sneeuw klieven, sneeuwschoenen die kraken op een sneeuwtapijt, je adem die de frisse lucht van de Dolomieten opsnuift. Dit is de soundtrack van de winter in Trentino, in het hart van de Italiaanse Alpen. Lees meer