Door Edwin Hagenouw

Lawinegevaar in Oostenrijkse Alpen

Al dagen waarschuwen de Oostenrijkse autoriteiten voor lawinegevaar. De combinatie van verse sneeuw en veel wind maakt dat de kans op schuivende sneeuwmassa’s erg groot is. Door de kerstvakantie is het met name vanaf aankomend weekend erg druk in de Alpen waardoor skiërs en snowboarders vaak kiezen voor een kort of langer avontuur buiten de pistes. Vanzelfsprekend adviseren wij je altijd om dat alleen te doen met een goede lawine uitrusting. Maar met de huidige situatie in de Alpen raden wij je echt af om buiten de pistes of beveiligde gebieden te gaan skiën of snowboarden!

Met de huidige situatie in de Alpen raden wij je echt af om buiten de pistes of beveiligde gebieden te gaan skiën of snowboarden!

Check ook altijd voordat je ’s ochtends de berg op gaat hoe groot het risico op lawines is. Elk skigebied verstrekt deze informatie online of kun je verkrijgen bij de plaatselijke vvv.

Skiër vaak zelf oorzaak van lawine

Uit onderzoek blijkt dat maar liefst 95 procent van de ongelukken door een lawine door de skiër of snowboarder zelf veroorzaakt wordt. En dat is levensgevaarlijk, want als je als slachtoffer langer dan achttien minuten onder de sneeuw begraven ligt, is de kans nog maar piepklein dat je er levend onder vandaan komt.

Zoek het gevaar niet op

Zelf het gevaar niet opzoeken is een van de belangrijkste dingen die je kunt doen om te voorkomen dat jij het slachtoffer wordt van een lawine.

Ga niet off-piste, zeker niet in je eentje, hoe verleidelijk dat ook is, als er kraakverse sneeuw ligt.

Check voordat je de piste opgaat altijd goed de weersverwachtingen, ken je eigen niveau en zoek een piste op die daarbij aansluit. En ga niet off-piste, zeker niet in je eentje, hoe verleidelijk dat ook is, als er kraakverse sneeuw ligt.

Lawinepieper

Zorg dat jullie als groep op de piste allemaal een lawinepieper bij je hebben en ook weten hoe zo’n apparaat werkt. Met een lawinepieper kun je radiogolven uitzenden en volgen. Zo kunnen je vrienden in geval van nood met behulp van de pieper snel achterhalen waar je onder de sneeuw bedolven bent geraakt en je vlug uitgraven.

Lawinesonde

Een ander onmisbaar onderdeel van je lawine-uitrusting is een lawinesonde. Die heeft de vorm van een tentstok en gebruik je om de precieze plaats van een lawineslachtoffer te bepalen. Hoewel piepers tegenwoordig behoorlijk precies zijn, zenden ze hun radiogolven niet altijd recht boven het slachtoffer uit. Daarom heb je ook de sonde nodig om zeker te weten dat je niet op de verkeerde plek aan het graven bent, zeker omdat het graven de meeste tijd en energie kost en elke seconde in zo’n situatie telt.

Lawineschep

Tot slot is ook een lawineschep van levensbelang. Uitgraven met je handen, je snowboard of je ski’s kost simpelweg te veel tijd. Met een schep kun je veel sneller werken en het verschil maken tussen een tijdige redding of te laat zijn. Een aluminium schep is het handigste, omdat die zelden kapot gaat in de harde sneeuw. Zo’n schep komt ook nog eens goed van pas wanneer je met je auto op weg naar de wintersport ingesneeuwd raakt. 

Lawine airbag

Een extra hulpmiddel dat je leven kan redden is een lawine airbag. Als je deze draagt zul je minder snel diep bedolven worden onder de sneeuw. Dat betekent niet dat je geen lawinepieper bij je hoeft te hebben. Kom je in een lawine terecht, trek dan meteen aan de hendel van je airbag om deze te activeren en op te blazen.

Lawinewaarschuwing
Schuivende sneeuwmassa’s.

Lawinebulletins

Ook al kunnen al deze hulpmiddelen een levensreddend verschil maken, onveilige situaties voorkomen is natuurlijk altijd beter. Off-piste gaan is een risico, net als het opzoeken van steile hellingen en niet op de hoogte zijn van de weersverwachtingen. Houd daarom ook goed de lawinebulletins in de gaten die de lawinediensten in vooral de Alpenlanden uitgeven. Ze geven daarbij het gevaar aan met de cijfers 1 tot en met 5. 

Oppassen op steile hellingen

Bij code 1 is de kans op spontane lawines heel klein. Je hoeft alleen bang te zijn voor wind- of sneeuwplaklawines als het erg druk is op een steile helling. Bij code 2 is die kans dat een grote groep skiërs een lawine veroorzaakt groter. Op een steile helling kun je bij deze code ook in je eentje een lawine teweegbrengen. Voor een kleine spontane lawine moet je vooral in het voorjaar oppassen. 

Uitkijken geblazen

Bij code 3 is het echt goed uitkijken geblazen. In je eentje of met een groep kun je, doordat de sneeuw zich niet goed op de hellingen heeft gezet, makkelijk een lawine veroorzaken. Dit kan zelfs vanaf de voet van de berg gebeuren. 

Acuut gevaar

Bij code 4 dreigt er acuut gevaar en moet je nooit buiten de aangegeven pistes gaan. De sneeuw heeft zich bij deze code op elke helling slecht gezet, waardoor grote lawines spontaan naar beneden kunnen komen. Bij code 5 is de situatie zelfs extreem gevaarlijk. Bij deze code wordt het hele skigebied meestal afgesloten.

Bron: Sport.nl en Gearlimits.nl

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer