Het lawinegevaar blijft onverminderd hoog in Oostenrijk. Gisteren schreven we er al over, en ook vandaag wemelt het van de berichten over lawines, vermisten en doden. Het lawinegevaar in Oostenrijk is op veel plekken van stufe 4 van 5. Dit komt mede door de hevige sneeuwval en wind van de afgelopen dagen op een sneeuwdek dat al niet erg stabiel was.

Tirol

Het lawinegevaar is ook in Tirol dagen enorm. Zaterdag zijn in totaal 30 gevallen waarbij elf personen betrokken waren bij de meldkamer gemeld. In Kaltenbach is een 17-jarige vakantieganger overleden. De zoektocht naar twee skiërs (29 en 33) in St. Anton en een 62-jarige in Kaunerberg is zondagochtend hervat. De hoop om drie vermisten levend terug te vinden in St. Anton of in het Kaunertal is niet erg groot. 

St Anton

In St. Anton startten de reddingswerkers om 07.30 uur een nieuwe zoektocht naar een 29-jarige berggids en een 33-jarige vakantieganger die zaterdag door een lawine waren bedolven. De twee mannen waren met een andere 64-jarige vakantieganger uit Oostenrijk vanaf de Kapall in het open skigebied geskied via de afdaling “Törli” toen de lawine in een geul los kwam. Terwijl de twee jongere skiërs werden weggevaagd en volledig begraven, had de 64-jarige geen last van de sneeuwmassa’s en kon hij een noodoproep doen. Hij werd door de ambulancehelikopter ongedeerd gered en in veiligheid gebracht. De zoektocht naar de begraven slachtoffers moest gisteren rond 11.00 uur worden gestaakt omdat er lawinegevaar bestond in het gebied. De lawinepieper werd echter gelokaliseerd tijdens een helikoptervlucht. Ondanks de explosies werd de situatie nog steeds als te gevaarlijk beschouwd om de zoektocht op de grond voort te zetten, daarom werd deze uitgesteld tot vandaag.

Kaunertal

Ook de zoektocht naar een 62-jarige skitourer in Kaunerberg ging zondagochtend door. Helaas heeft hij de lawinekegel in het gebied van de Hohe Aifnerspitze niet overleefd. De man was als vermist opgegeven nadat zijn hond rond 13.30 uur alleen thuiskwam.  Een zoekactie met behulp van een lawinepieper, met medewerking van de politiehelikopter, de Alpenpolitie en een lawinehondengeleider met speurhond, mocht niet baten. Een grondonderzoek door de Alpenpolitie en de bergreddingsdienst Kaunertal was vanwege acuut lawinegevaar op het steile en uitgestrekte terrein niet mogelijk.

Lawinegevaar is groot: niveau 4-5

De experts waarschuwen al dagen: hevige sneeuwval en wind hebben het lawinegevaar verhoogd tot niveau 4 in het westen van Oostenrijk. Op zaterdag werden er continu lawines gemeld. Volgens het controlecentrum waren er tegen het einde van de middag in totaal 30 lawines in Tirol, waarvan in elf gevallen (vermoedelijk) mensen betrokken. De reddingsteams werden geconfronteerd met de meest ongunstige omstandigheden: kou, storm en mist.

Volgens de lawinewaarschuwingsdienst in Tirol is het sneeuwdek in alle delen van het land instabiel. De vele verse sneeuw werd ook nog eens door de wind getransporteerd, deze opeenhoping van sneeuwjacht komt heel snel los.

De experts waarschuwen dat de gevarenplekken momenteel zelfs voor ervaren mensen nauwelijks herkenbaar zijn. Spontane lawines zijn te verwachten, triggering op afstand kan ook voorkomen. Op steile grashellingen onder de 2000 meter zijn glijbanen en sneeuwlawines mogelijk.

Bron: Tiroler Tageszeitung | Hoofdfoto ter illustratie: Pexels.com


Anderen lazen ook:

 

Ski amade

Ski amadé – Het grootste skiparadijs van Oostenrijk

Alleen in Ski Amadé kun je met één skipas skiën op maar liefst 760 kilometer piste. Tot 270 moderne liften en 356 van de best geprepareerde pistes, gelegen in een adembenemend berglandschap, wachten op skiërs en snowboarders.Lees meer

Saalbach Hinterglemm

Voel jij ook die heerlijke winterspanning ? 

Boek dan snel de coolste accommodatie voor je skivakantie in het Skicircus Saalbach Hinterglemm Leogang Fieberbrunn! Beleef deze winter de onvergetelijke wintermomenten op maar liefst 270 downhill-kilometers in Home of Lässig! Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer