advertentie
Rab Microlight

Het kan je niet ontgaan zijn, de hoeveelheden sneeuw die gevallen zijn de afgelopen dagen, in combinatie met de zeer sterke wind, hebben de situatie in Oostenrijk op veel plekken gevaarlijk gemaakt. Sommige wegen zijn nog dicht, pistes en liften gesloten, en het lawinegevaar is op veel plekken op het één na hoogste niveau.

Lawinegevaar: Stufe 3 en 4

Lawinegevaar wordt uitgedrukt op een vijfpuntsschaal, van ‘gering’ tot ‘zeer hoog’. Op dit moment geldt in de Tirol overal schaal 3 (substantieel) en op een aantal plekken 4 (groot). Zeker op plaatsen waar de sneeuwval gepaard is gegaan met regen. Daardoor wordt de sneeuw zwaarder en meer compact, waardoor het risico op schuiven groter wordt.

daar WERD de weg bedolven onder een sneeuwmassa tot wel vijf meter hoog!

Zo is er een lawine afgegaan in de buurt van See, in de buurt van Landeck. Over ongeveer 20 meter lengte werd daar de weg bedolven onder een sneeuwmassa, tot wel vijf meter hoog! Persoonlijke ongelukken deden zich hierbij gelukkig niet voor.

Ook in het westen van Oostenrijk (Vorarlberg) gold langere tijd schaal 4.

Blijf op de piste en pas op!

Tot vanmorgen vroeg bleef de situatie gevaarlijk, aangezien het toen pas net gestopt was met sneeuwen. Daarna brak een heerlijk zonnetje door, en stukje bij beetje openden de skigebieden zich weer. Zo hadden wij vanochtend beelden van de eerste skiërs in Sölden, maar ook van een lawine die kort daarvoor was afgegaan.

Voor aankomend weekend wordt mooi, maar veel te warm weer voorspeld. Dat betekent dat het met alle nieuwe sneeuw ongetwijfeld alsnog heerlijk skiën is, maar dat het lawinegevaar onverminderd hoog blijft.

dode door lawine
Verschuivende sneeuwplaten (de bovenlaag ligt los van de grondlaag) leiden tot lawines

Ook nodigen deze hoeveelheden sneeuw altijd weer uit om off-piste te gaan, maar dat is met de sneeuw van de afgelopen dagen, de regen en wind, én de aankomende warme temperaturen een bijzonder slecht idee! Experts raden het verlaten van de piste de komende dagen dan ook ten zeerste af.

ga nooit alleen, neem een gids en zorg voor een goede voorbereiding en uitrusting

Wil je toch gaan? Doe dat dan alleen als je zelf heel veel ervaring hebt, ga nooit alleen, neem een gids, en zorg voor een goede voorbereiding en uitrusting, inclusief lawinepieper en andere reddingsmiddelen. En, last but not least, laat je altijd eerst ter plekke kort voor vertrek goed informeren wat de situatie is!

Wil je meer weten over lawines? Lees dan dit artikel!

Bron: Tiroler Tageszeitung


Win een geweldig 66°NORTH jack. Like & Win!


Lees ook: Grote zorgen om situatie in de Alpen


 

advertentie

Buro Scanbrit