Als rechtgeaarde wintersportliefhebber heb je natuurlijk al lang al meegekregen dat het fors gesneeuwd heeft in de Alpen en dat er zelfs nog meer bijkomt. Zelfs het Sauerland start het seizoen met verse sneeuw meer dan goed. Zo niet, dan moet je het bericht van collega reporter Patricia nog maar even bekijken. Helaas heeft de sneeuwval ook een keerzijde: het lawinegevaar is in diverse delen van de Alpen al hoog. Soms zelfs extreem.

Hinder

De zware sneeuwval heeft er voor gezorgd dat er op veel plekken veel sneeuw is gevallen. Zo viel er in St. Christoph am Arlberg op 1700 meter hoogte sneeuw ter hoogte van je heupen en in Innsbruck sneeuwde het zoveel dat er nu ruim 1 meter sneeuw ligt. Hierdoor ondervindt het dagelijks leven daar veel hinder van. Er zijn al talloze ongelukken geweest en zijn wegen afgesloten.

Sterk gestegen lawinegevaar

Een andere keerzijde van de medaille is dat het lawinegevaar sterk gestegen is. Vooral de combinatie van de grote hoeveelheden sneeuw en de stormachtige wind maken dat het gevaar groot is. Bovendien heeft de overvloedige regenval van de laatste tijd de condities niet bepaald verbeterd en is er geen gelegenheid geweest om een goede ondergrond te creëren. Een fenomeen dat vooral voorkomt bij de steile zuidelijke en westelijke hellingen. Die vormen dan ook een potentieel gevaar voor (toekomstige) lawines.

Schröcken (V)1244 m boven NN79 cm
Mittelberg (V)1204 m boven NN70 cm
Warth (V)1490 m boven NN67 cm
Saalbach (S)975 m boven NN44 cm
Seefeld (T)1180 m boven NN41 cm
Katschberg (S)1635 m boven NN31 cm
Abtenau (S)708 m boven NN30 cm
Kitzbühel (T)771 m boven NN17 cm
Overzicht van recente sneeuwval (bron: wetteronline.at)

Zo geldt er in het gebied Karwendel (rond Arlberg) stufe 4 (op een schaal van 5). Dat betekent dat lawines niet alleen getriggerd kunnen worden door één of meerdere mensen, maar ook spontaan kunnen afgaan. Andere gebieden in Oostenrijk en Zwitserland hebben te maken met stufe 3. Hier vind je een uitleg van de stufes.

Lawine Kaunertal

Afgelopen donderdag was er een lawine in het Kaunertal waarbij twee mensen werden meegesleurd door een losgekomen sneeuwplaat. Eén slachtoffer werd volledig meegesleurd en raakte volledig begraven. Hij moest worden gereanimeerd en is daarna naar het ziekenhuis vervoerd. De andere persoon bleef ongedeerd.

Opening skigebieden

De komende dagen zullen een groot aantal skigebieden de deuren openen en zullen skiërs en snowboarders gaan genieten van de verse sneeuw. Ook dan is en blijft het lawinegevaar hoog. Wij adviseren iedereen op om op de piste te blijven.

Bron: Wetteronline.at | Lawinenreport.at | Hoofdfoto: Snowrepublic

Lees ook:

 

Grossarl

Grossarltal, nog meer skiplezier voor het hele gezin.

Het Grossarltal had altijd al een groots aanbod in Ski amadé. Dit jaar is fors geïnvesteerd in nieuwe kabelbanen, skipistes en restaurants op de berg. Speciaal voor gezinnen: gratis ski- en avonturenpiste in het dal voor beginners. Geniet van de unieke natuur bij de ingang van het Nationaal Park Hohe Tauern. Lees meer

Val Thorens

Beste skioord 2023: Val Thorens

Val Thorens is zojuist voor de 8e keer uitgeroepen tot beste skigebied ter wereld. Val Thorens ligt op een hoogte van 2.300 m en is daarmee het hoogst gelegen skioord van Europa. Als eerste geopend (in november) en als laatste gesloten (in mei), biedt het skiërs een enorm speelterrein voor een onvergetelijke vakantie. Lees meer

SnowWorld

Wintersport in SnowWorld

Skigebied SnowWorld is hét Nederlandse skigebied met vijf skidorpen. De skiliften draaien tot ’s avonds laat en er valt voor jong en oud veel te beleven. Skiën, snowboarden, klimmen en après-skiën. Skigebied SnowWorld biedt de ultieme wintersportervaring bij jou in de buurt. Lees meer