Fun en veiligheid | Doe een lawinecursus op IJsland

Door Vincent Drost

In IJsland worden vanouds veel sneeuwgerelateerde outdoor-activiteiten ondernomen. Het afgelopen jaar lag hierop nog meer nadruk dan anders, doordat de meeste binnenactiviteiten door corona onmogelijk waren. Wanneer de populariteit van een bepaald soort activiteiten toeneemt, neemt in de regel ook de snelheid van ontwikkelingen en veranderingen binnen deze activiteiten toe. Zo zijn in de afgelopen winter het toerskiën en splitboarden enorm in populariteit toegenomen.

De mogelijkheden voor deze sporten zijn in IJsland ongekend. Hoewel je op het Troll Peninsula (een schiereiland in het noorden) een concentratie van deze activiteiten vindt, biedt ook de omgeving van het skigebied Oddsskard in Oost-IJsland ongekende mogelijkheden. Maar feitelijk is vrijwel elk bergachtig gebied in IJsland ervoor geschikt en je kunt dan ook vrijwel overal tourskiërs en splitboarders tegenkomen.

Touren IJsland

Foto: Jan Dancak

Veiligheid in besneeuwde bergen

Om je veilig in besneeuwde bergen te kunnen verplaatsen is het volgen van een lawinecursus noodzakelijk. VT Adventures (NL) en Avalanche Science (USA) hebben de handen ineengeslagen en zijn deze winter lawinecursussen gaan aanbieden in IJsland.

Chago en Vincent

Foto: Jan Dancak

Chago Rodriguez, de eigenaar van Avalanche Science, leidt de cursussen. Chago is sneeuw- en lawinewetenschapper aan de universiteit van Boise (Idaho) en onderzoeker voor de NASA. Al jarenlang geeft hij aan zowel recreanten als professionals cursussen in Mores Creek Summit (USA) en op verschillende plaatsen in Europa en in Zuid-Amerika. En dit jaar voor het eerst in IJsland.

De cursussen bestaan uit een theoriedeel en een praktijkdeel. Beide delen leunen inhoudelijk zwaar op de laatste wetenschappelijke inzichten. Chago, die op dit gebied een actieve en langjarige academische carrière heeft, is altijd van de laatste wetenschappelijke ontwikkelingen op de hoogte en past deze praktisch toe.

Sneeuwwetenschap

Foto: Jan Dancak

De theorie wordt vanwege corona gedeeltelijk via Zoom aangeboden. Deelnemers kunnen met zelfstudie het duidelijke en volledige studiemateriaal van Avalanche Science doorlopen. Maar het belangrijkste deel van de cursus vindt in de IJslandse bergen plaats. Daar gaan we onder meer aan de slag met de groepscontrole van de lawinepieper (piepercheck), het redden van een lawineslachtoffer, menselijke factoren, en veiligheidsprotocollen.

Sneeuwwetenschap snowpit

Foto: Jan Dancak

Een ander belangrijk onderdeel van de cursus is het maken van een snowpit. We bestuderen verschillende lagen in de sneeuw op zoek naar potentieel gevaar. We combineren deze bevindingen met het lawinebericht van de dag en dan besluiten we welk terrein we kunnen gaan rijden. Daarbij gebruiken we handige apps, die heel effectief hellinghoeken meten en helpen bij het bepalen van de routes.

Splitboard IJsland

Foto: Jan Dancak

Voor beginners en professionals

De deelnemers aan de lawinecursussen die we afgelopen winter in IJsland organiseerden, waren divers van aard: recreatieve tourskiërs en splitboarders, maar ook lawinedeskundigen, skipatrol en andere skigebied-medewerkers. De cursussen zijn dan ook geschikt voor vrijwel iedereen, van beginnende tourskiërs en splitboarders tot professionals. Enige conditie en ski- of snowboardvaardigheid zijn wel een vereiste.

Spliboard IJsland

Foto: Jan Dancak

VT Adventures biedt in samenwerking met Avalanche Science in maart 2022 een 8-daagse reis met lawinetrainingen aan. Deze reis bestaat uit intensieve dagen vol theorie en praktijktraining. Naast de cursus is er voldoende tijd voor het maken van mooie afdalingen, met de beste sneeuw en uitzicht op de oceaan. Ook is het mogelijk verschillende IJslandse bezienswaardigheden te bezoeken, uiteraard onder begeleiding van professionele gidsen.


Meer informatie vind je op mijn website: www.vtadventures.nl


 

 

BBI Travel

Wintersport in Scandinavië 

Wintersport in sneeuwzeker Scandinavië ontdek je met BBI Travel. In Noorwegen en Zweden zijn de pistes en dalen bedekt met een dikke laag sneeuw. Je vliegt er gemakkelijk naar toe vanaf Schiphol of Groningen Airport.Boek jouw wintersportvakantie via BBI Travel en beleef een wintersportvakantie als nooit tevoren. Lees meer

Val d'Aosta

Wintersport in Valle d’Aosta

Het bergdecor van Valle d’Aosta in Noord-Italië is adembenemend. Het dal wordt omringd door de hoogste toppen, door de Mont Blanc, de Monte Cervino, de Monte Rosa. Skiën tot 3000 meter en zelfs hoger betekent sneeuwzekerheid tot eind april. Lees hier de reistips en reisverhalen. Lees meer

Savoie Mont Blanc

Beleef de winter in Savoie Mont Blanc 

Savoie Mont Blanc beslaat maar liefst twee derde van de Franse Alpen. Kom genieten in Val d’Isère, Les Trois Vallées, Portes du Soleil, of ontdek de kleinere resorts zoals Valloire, Samoëns of Les Saisies. Met wel 112 verschillende resorts is er voor iedereen een leuke bestemming te vinden. Ski over de lange pistes of geniet van de mooie witte omgeving tijdens een huskytocht. Ontdek de vele activiteiten op Savoie Mont Blanc Explore. Met Go Savoie Mont Blanc boek jij jouw hele reis met de trein naar het resort in één klik. Zo kom je helemaal uitgerust op jouw bestemming aan. Kom jij genieten? Lees meer