Door: Saskia Smulders

Vijf tourskiërs zijn zaterdagmiddag getroffen door een lawine in Kals (district Lienz). Twee van de wintersporters werden volledig en drie tourskiërs van hen gedeeltelijk begraven. Alle skiërs bleven uiteindelijk ongedeerd.

De tourskiërs waren allen mannen in de leeftijd van 47 tot 57 jaar. Ze deden zaterdag een skitour offpiste. Toen ze rond 13:15 uur de Glorerhütte in de gemeente Kals in Oost-Tirol verlieten, ging er een spontane lawine af.

Kameraden graven slachtoffers zelf uit

Twee slachtoffers, 49 en 47 jaar oud, werden volledig begraven, drie kameraden gedeeltelijk. Deze drie konden zichzelf bevrijden. Ze waarschuwden de hulpverleners en begonnen de zoektocht naar hun begraven kameraden. Alle mannen waren uitgerust met lawine piepers, wat het zoeken eenvoudiger maakte.

Ziekenhuis al verlaten

De tourskiërs zijn uiteindelijk met drie helikopters naar het ziekenhuis van Lienz gebracht. Daar bleek dat ze aan lichte onderkoeling leden, maar verder weinig verwondingen hadden. Inmiddels hebben ze allen het ziekenhuis kunnen verlaten. 

Stufe 3

In Oostenrijk zijn diverse lawinewaarschuwingen van kracht. In het gebied waar de onfortuinlijke mannen zich bevonden gold stufe 3 (van 5). Er woei bovendien een sterke wind. 

Lees ook:

Bron: orf.at

Hoofdfoto is ter illustratie. Bron onbekend. 

 

(Visited 444 times, 1 visits today)

Obertauern. Skigebied met de meeste sneeuw van Oostenrijk.