advertentie
Askja Reizen
Laat ook jouw reis op maat maken door Askja Reizen

TEAM SNOWREPUBLIC WENST AL HAAR LEZERS VEEL WIJSHEID EN GELUK IN DEZE LASTIGE TIJD EN WE KIJKEN UIT NAAR EEN VOLGENDE WINTER VOL SNEEUW EN PLEZIER IN DE BERGEN. BEZOEK ONDERTUSSEN ONZE WEBSITES MOUNTAINREPORTERS.COM EN OUTDOORDICHTBIJ.NL VOOR EEN DAGELIJKSE DOSIS REISVERHALEN OVER DE MOOISTE NATUURLIJKE BESTEMMINGEN, VLAKBIJ HUIS OF AAN DE ANDERE KANT VAN DE WERELD.


Door: Saskia Smulders

Vijf tourskiërs zijn zaterdagmiddag getroffen door een lawine in Kals (district Lienz). Twee van de wintersporters werden volledig en drie tourskiërs van hen gedeeltelijk begraven. Alle skiërs bleven uiteindelijk ongedeerd.

De tourskiërs waren allen mannen in de leeftijd van 47 tot 57 jaar. Ze deden zaterdag een skitour offpiste. Toen ze rond 13:15 uur de Glorerhütte in de gemeente Kals in Oost-Tirol verlieten, ging er een spontane lawine af.

Kameraden graven slachtoffers zelf uit

Twee slachtoffers, 49 en 47 jaar oud, werden volledig begraven, drie kameraden gedeeltelijk. Deze drie konden zichzelf bevrijden. Ze waarschuwden de hulpverleners en begonnen de zoektocht naar hun begraven kameraden. Alle mannen waren uitgerust met lawine piepers, wat het zoeken eenvoudiger maakte.

Ziekenhuis al verlaten

De tourskiërs zijn uiteindelijk met drie helikopters naar het ziekenhuis van Lienz gebracht. Daar bleek dat ze aan lichte onderkoeling leden, maar verder weinig verwondingen hadden. Inmiddels hebben ze allen het ziekenhuis kunnen verlaten. 

Stufe 3

In Oostenrijk zijn diverse lawinewaarschuwingen van kracht. In het gebied waar de onfortuinlijke mannen zich bevonden gold stufe 3 (van 5). Er woei bovendien een sterke wind. 

Lees ook:

Bron: orf.at

Hoofdfoto is ter illustratie. Bron onbekend. 

 

advertentie